Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Dodaj do CookBook

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

(0)
1 godz 1 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Białe szparagi
0.5  l
Woda
1 
Surowe żółtko
2  łyżek
Kwaśna śmietana
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1 
Bułka pszenna "wczorajsza"
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.2 g
Wartość energetyczna
193.4 kcal
Tłuszcze
7.1 g
Białko
9.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sezon na krajowe szparagi w pełni. Świeże można było kupić już kilka tygodni temu, jednak były to warzywa hiszpańskie, a ja zdecydowanie wolę poczekać na nasze, tym bardziej, że jedną z plantacji mam prawie pod nosem.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi nie ma sobie równych, w sezonie na szparagi to chyba moja ulubiona zupa.

Białe szparagi są łagodniejsze w smaku od szparagów zielonych, zupa z nich jest bardzo delikatna, a kiedy doda się do niej żółtko, nabiera aksamitnej konsystencji. Białe szparagi, w przeciwieństwie do zielonych, wymagają obierania. Obierki i stwardniałe końce warto przeznaczyć na wywar. Tak też zrobiłam, za radą naszej czytelniczki. Taki wywar można wykorzystać także do przygotowania innych zup, na przykład jarzynowej.

Krem z białych szparagów warto po ugotowaniu przetrzeć przez sitko, bo pomimo obierania szparagów, w zupie mogą zostać mało apetyczne łykowate kawałki.

A jeśli będzie Wam mało, polecam także:

krem z białych szparagów na zimno

kremowa zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym

Zobacz też

Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów

Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    6 min
    Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, odcinam czubki i obieram.
  • Krok 2

    15 min
    Końce i obierki wrzucam do rondla, zalewam 0,5 l wody i gotuję 15 minut na małej mocy płyty.
  • Krok 3

    15 min
    W tym czasie przygotowuję grzanki z bułki pszennej. Bułkę kroję w cienkie kromki, a później w kostkę. Przekładam pokrojoną w kostkę bułkę do miski, skrapiam oliwą, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę do zrumienienia, ok. 10-15 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Odcedzam wywar ze szparagów, dodaję do niego pokrojone w kawałki łodygi szparagów (bez czubków), uzupełniam odparowaną wodę i gotuję 10 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Kiedy zupa jest ugotowana, zestawiam garnek z płyty, blenduję zupę na gładką masę, przecieram przez sitko. W razie konieczności można podkręcić smak zupy, dodając pół kostki bulionu warzywnego Winiary.
  • Krok 6

    2 min
    W małym rondelku zagotowuję ok. szklanki wody, na wrzątek wrzucam czubki szparagów na 1-2 minuty. Odcedzam.
  • Krok 7

    2 min
    W filiżance rozprowadzam żółtko ze śmietaną, wlewam do rondla z zupą, energicznie mieszając.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podaję ze zblanszowanymi główkami szparagów i grzankami. Na talerzu doprawiam gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem, dekoruję listkami pietruszki.
Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 1 z 8

Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, odcinam czubki i obieram.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 2 z 8

Końce i obierki wrzucam do rondla, zalewam 0,5 l wody i gotuję 15 minut na małej mocy płyty.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 3 z 8

W tym czasie przygotowuję grzanki z bułki pszennej. Bułkę kroję w cienkie kromki, a później w kostkę. Przekładam pokrojoną w kostkę bułkę do miski, skrapiam oliwą, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę do zrumienienia, ok. 10-15 minut.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 4 z 8

Odcedzam wywar ze szparagów, dodaję do niego pokrojone w kawałki łodygi szparagów (bez czubków), uzupełniam odparowaną wodę i gotuję 10 minut.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 5 z 8

Kiedy zupa jest ugotowana, zestawiam garnek z płyty, blenduję zupę na gładką masę, przecieram przez sitko. W razie konieczności można podkręcić smak zupy, dodając pół kostki bulionu warzywnego Winiary.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 6 z 8

W małym rondelku zagotowuję ok. szklanki wody, na wrzątek wrzucam czubki szparagów na 1-2 minuty. Odcedzam.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 7 z 8

W filiżance rozprowadzam żółtko ze śmietaną, wlewam do rondla z zupą, energicznie mieszając.

Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Krok 8 z 8

Zupę podaję ze zblanszowanymi główkami szparagów i grzankami. Na talerzu doprawiam gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem, dekoruję listkami pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąski
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki z pomarańczą

    Zupa krem z papryki z pomarańczą

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu