
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi nie ma sobie równych, w sezonie na szparagi to chyba moja ulubiona zupa.
Białe szparagi są łagodniejsze w smaku od szparagów zielonych, zupa z nich jest bardzo delikatna, a kiedy doda się do niej żółtko, nabiera aksamitnej konsystencji. Białe szparagi, w przeciwieństwie do zielonych, wymagają obierania. Obierki i stwardniałe końce warto przeznaczyć na wywar. Tak też zrobiłam, za radą naszej czytelniczki. Taki wywar można wykorzystać także do przygotowania innych zup, na przykład jarzynowej.
Krem z białych szparagów warto po ugotowaniu przetrzeć przez sitko, bo pomimo obierania szparagów, w zupie mogą zostać mało apetyczne łykowate kawałki.
A jeśli będzie Wam mało, polecam także:
krem z białych szparagów na zimno
kremowa zupa z białych szparagów z groszkiem ptysiowym
Zobacz też
Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów
Zobacz Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
15 minKrok 3
15 minKrok 4
10 minKrok 5
10 minKrok 6
2 minKrok 7
2 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, odcinam czubki i obieram.

Krok 2 z 8
Końce i obierki wrzucam do rondla, zalewam 0,5 l wody i gotuję 15 minut na małej mocy płyty.

Krok 3 z 8
W tym czasie przygotowuję grzanki z bułki pszennej. Bułkę kroję w cienkie kromki, a później w kostkę. Przekładam pokrojoną w kostkę bułkę do miski, skrapiam oliwą, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę do zrumienienia, ok. 10-15 minut.

Krok 4 z 8
Odcedzam wywar ze szparagów, dodaję do niego pokrojone w kawałki łodygi szparagów (bez czubków), uzupełniam odparowaną wodę i gotuję 10 minut.

Krok 5 z 8
Kiedy zupa jest ugotowana, zestawiam garnek z płyty, blenduję zupę na gładką masę, przecieram przez sitko. W razie konieczności można podkręcić smak zupy, dodając pół kostki bulionu warzywnego Winiary.

Krok 6 z 8
W małym rondelku zagotowuję ok. szklanki wody, na wrzątek wrzucam czubki szparagów na 1-2 minuty. Odcedzam.

Krok 7 z 8
W filiżance rozprowadzam żółtko ze śmietaną, wlewam do rondla z zupą, energicznie mieszając.

Krok 8 z 8
Zupę podaję ze zblanszowanymi główkami szparagów i grzankami. Na talerzu doprawiam gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem, dekoruję listkami pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0