Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką
Dodaj do CookBook

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

(5)
3 godz 40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Mąka
150  g
Cukier
10 
Jajko
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
2  opakowań
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
250  g
Masło
750  ml
Mleko
240  g
Cukier puder
trochę
Tłuszcz do formy
1  opakowanie
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
350  ml
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
69.4 g
Wartość energetyczna
625.5 kcal
Tłuszcze
33.5 g
Białko
13.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Rolada biszkoptowa z kremem i Galaretką wiśniowy smak WINIARY łączy to, co najlepsze – delikatność ciasta, puszystość kremu i rześkość owocowej galaretki. Lekki, domowy biszkopt ze smakowitym budyniem śmietankowym WINIARY i kryjąca się w samym centrum wiśniowa galaretka podbiją serca wszystkich Twoich gości. Klasyczna rolada z kremem sprawdzi się na każdą okazję, zachwycając zarówno dorosłych smakoszy, jak i małych łakomczuchów. To niebanalna alternatywa dla zwykłego ciasta lub sernika na zimno. Latem orzeźwi w upalny dzień, a zimą wyrazista galaretka doskonale zastąpi niedostępne na wyciągnięcie ręki świeże owoce.


Rolada biszkoptowa z galaretką i kremem - jak przygotować?

Przygotowanie klasycznej biszkoptowej rolady zajmuje mniej niż godzinę. Warto jednak zabrać się do pracy przynajmniej trzy godziny przed podaniem. Rolada biszkoptowa z kremem budyniowym będzie smakować najlepiej po kilku godzinach spędzonych w lodówce.


Rozpocznij od rozpuszczenia wiśniowej galaretki w gorącej wodzie. Gotową mieszankę przelej do podłużnej foremki i odstaw do wystudzenia. Teraz śmiało przejdź do przygotowania biszkoptu. Ubij pianę z białek z cukrem, a następnie dodaj do niej żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszaj sprawnie mikserem lub szpatułką i odstaw na chwilę. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blaszki wlej biszkoptową masę i wstaw ją do piekarnika na około 10 minut.


W tym czasie przejdź do ugotowania kremu. Zacznij od przygotowania budyniu WINIARY według przepisu na opakowaniu. Gotowy budyń odstaw do ostudzenia, a następnie dodaj do niego margarynę i zmiksuj na puszysty krem. Po dziesięciu minutach pieczenia wyłącz piekarnik. Nie wyjmuj od razu biszkoptu, tylko pozwól mu odpocząć w wysokiej temperaturze przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z blachy i ostrożnie zwiń je w rulon.


Czekając, aż biszkopt ostygnie, sprawdź, czy wiśniowa galaretka już stężała. Jeżeli tak się stało, rozwiń biszkoptowy rulon na blacie i przejdź do nakładania nadzienia. Najpierw posmaruj dokładnie ciasto ostudzonym kremem budyniowym, a następnie potnij stężałą galaretkę na wąskie paski i ułóż je wzdłuż krótszego brzegu biszkoptu.


Starannie zwiń ciasto w roladę, zaczynając od brzegu z galaretką i odstaw je do lodówki na kilka godzin. Gotową roladę udekoruj cukrem pudrem i zajadaj w gronie najbliższych. Ciasto rolada z kremem i galaretką z pewnością zrobi na nich takie wrażenie, że wszyscy chętnie poproszą o przepis.


Rolada biszkoptowa z galaretką i kremem - podsumowanie

Opisany deser ma wiele wyróżniających cech, które sprawiają, że jest atrakcyjniejszą potrawą niż sernik czy szarlotka. Łączy w sobie delikatny smak oraz efektowny wygląd. Przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom!

Przygotowanie

220 min
  • Krok 1

    3 min
    Przygotuj galaretkę w podanej ilości wody. Przelej do podłużnej formy, odstaw do całkowitego stężenia.
  • Krok 2

    10 min
    Ciasto: ubij pianę z cukrem na sztywno, dodawaj po jednym żółtku, a na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Krok 3

    12 min
    Dwie blachy do ciasta wyłóż pergaminem, posmaruj tłuszczem, wylej ciasto na blachy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Krok 4

    5 min
    Upieczoną, jeszcze ciepłą roladę, wyjmij z blachy, zwiń w rulon razem z papierem.
  • Krok 5

    5 min
    Przygotuj krem na masę budyniową.
  • Krok 6

    5 min
    Biszkopt delikatnie rozwiń, zdejmij papier, posmaruj kremem budyniowym.
  • Krok 7

    180 min
    Galaretkę potnij na paski, ułóż na kremie, zwiń ciasno w roladę i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 1 z 7

Przygotuj galaretkę w podanej ilości wody. Przelej do podłużnej formy, odstaw do całkowitego stężenia.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 2 z 7

Ciasto: ubij pianę z cukrem na sztywno, dodawaj po jednym żółtku, a na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 3 z 7

Dwie blachy do ciasta wyłóż pergaminem, posmaruj tłuszczem, wylej ciasto na blachy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 4 z 7

Upieczoną, jeszcze ciepłą roladę, wyjmij z blachy, zwiń w rulon razem z papierem.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 5 z 7

Przygotuj krem na masę budyniową.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 6 z 7

Biszkopt delikatnie rozwiń, zdejmij papier, posmaruj kremem budyniowym.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 7 z 7

Galaretkę potnij na paski, ułóż na kremie, zwiń ciasno w roladę i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.8 z 5
4.75
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
33
11
00
00
00

Opinie

5

Marta

Za dużo kremu z budyniu i galaretki. Lepiej przez pół zrobić. Mi wyszły dwie rolady i jeszcze sporo kremu budyniowego i galaretki zostało.
Anonim (niezweryfikowany) 02/07/2024-06:59 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/21/2024-02:09 CET
Z pozostałego kremu i galaretki możesz zrobić np. desery w pucharkach, dzięki temu nic się nie zmarnuje.
5

Anna

Podane składniki są na jedną roladę ?
Anonim (niezweryfikowany) 11/08/2023-09:21 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-02:52 CET
Anno, tak to przepis na jedną roladę. Pozdrawiamy! 😊
4

Ola

nigdzie nie ma informacji ile margaryny?
Anonim (niezweryfikowany) 02/16/2023-11:38 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-03:03 CEST
Ola, dziękujemy za czujność Już poprawiliśmy przepis.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Weekend
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rolada szpinakowa z łososiem

    Rolada szpinakowa z łososiem

    2 godz 37 min Łatwy
  • Rolada z łososia

    Rolada z łososia

    40 min Średni
  • Rolada z karkówki

    Rolada z karkówki

    1 godz 52 min Łatwy
  • Rolada schabowa ze śliwkami

    Rolada schabowa ze śliwkami

    1 godz 54 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu