Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

(3)
40min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  łyżek
Mąka
10  łyżek
Cukier
10 
Jajko
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
2  opakowań
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
70  dag
Mleko
3  dag
Cukier
trochę
Tłuszcz do formy
2  opakowań
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.73 g
Węglowodany
40.91 g
Tłuszcze
7.73 g
Wartość energetyczna
308.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rolada biszkoptowa z kremem i Galaretką wiśniowy smak WINIARY łączy to, co najlepsze – delikatność ciasta, puszystość kremu i rześkość owocowej galaretki. Lekki, domowy biszkopt ze smakowitym budyniem śmietankowym WINIARY i kryjąca się w samym centrum wiśniowa galaretka podbiją serca wszystkich Twoich gości. Klasyczna rolada z kremem sprawdzi się na każdą okazję, zachwycając zarówno dorosłych smakoszy, jak i małych łakomczuchów. To niebanalna alternatywa dla zwykłego ciasta lub sernika na zimno. Latem orzeźwi w upalny dzień, a zimą wyrazista galaretka doskonale zastąpi niedostępne na wyciągnięcie ręki świeże owoce.

Przygotowanie klasycznej biszkoptowej rolady zajmuje mniej niż godzinę. Warto jednak zabrać się do pracy przynajmniej trzy godziny przed podaniem. Rolada biszkoptowa z kremem budyniowym będzie smakować najlepiej po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Rozpocznij od rozpuszczenia wiśniowej galaretki w gorącej wodzie. Gotową mieszankę przelej do podłużnej foremki i odstaw do wystudzenia. Teraz śmiało przejdź do przygotowania biszkoptu. Ubij pianę z białek z cukrem, a następnie dodaj do niej żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszaj sprawnie mikserem lub szpatułką i odstaw na chwilę. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blaszki wlej biszkoptową masę i wstaw ją do piekarnika na około 10 minut.
Gdy biszkopt nabiera mocy w piekarniku, przejdź do ugotowania kremu. Zacznij od przygotowania budyniu WINIARY według przepisu na opakowaniu. Gotowy budyń odstaw do ostudzenia, a następnie dodaj do niego margarynę i zmiksuj na puszysty krem. Po dziesięciu minutach pieczenia wyłącz piekarnik. Nie wyjmuj od razu biszkoptu, tylko pozwól mu odpocząć w wysokiej temperaturze przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z blachy i ostrożnie zwiń je w rulon. Czekając, aż biszkopt ostygnie, sprawdź, czy wiśniowa galaretka już stężała. Jeżeli tak się stało, rozwiń biszkoptowy rulon na blacie i przejdź do nakładania nadzienia. Najpierw posmaruj dokładnie ciasto ostudzonym kremem budyniowym, a następnie potnij stężałą galaretkę na wąskie paski i ułóż je wzdłuż krótszego brzegu biszkoptu. Starannie zwiń ciasto w roladę, zaczynając od brzegu z galaretką i odstaw je do lodówki na kilka godzin. Gotową roladę udekoruj cukrem pudrem i zajadaj w gronie najbliższych. Ciasto rolada z kremem i galaretką z pewnością zrobi na nich takie wrażenie, że wszyscy chętnie poproszą o przepis.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Ciasto: Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku, a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Krok 2

    10 min
    Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
  • Krok 3

    2 min
    Upieczoną roladę wyjąć z blachy, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon.
  • Krok 4

    8 min
    Krem: Odlać szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać w szklance mleka, wlać do gotującego się mleka. Mieszając, doprowadzić do zagotowania, ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem na puszysty krem.
  • Krok 5

    7 min
    Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, przelać do podłużnej formy, odstawić do całkowitego stężenia.
  • Krok 6

    2 min
    Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować kremem budyniowym.
  • Krok 7

    1 min
    Galaretkę pociąć na paski, ułożyć na kremie, zwinąć ciasno roladę. Roladę wstawić do lodówki na 3 godz.
Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 1 z 7

Ciasto: Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku, a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 2 z 7

Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 3 z 7

Upieczoną roladę wyjąć z blachy, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 4 z 7

Krem: Odlać szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać w szklance mleka, wlać do gotującego się mleka. Mieszając, doprowadzić do zagotowania, ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem na puszysty krem.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 5 z 7

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, przelać do podłużnej formy, odstawić do całkowitego stężenia.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 6 z 7

Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować kremem budyniowym.

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Krok 7 z 7

Galaretkę pociąć na paski, ułożyć na kremie, zwinąć ciasno roladę. Roladę wstawić do lodówki na 3 godz.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Uroczystość
  • Weekend
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karpatka

    Karpatka

    11 godz 57 min Łatwy
  • Ciasto trociniak

    Ciasto trociniak

    1 godz 40 min Łatwy
  • Ciasto z kremem i galaretką

    Ciasto z kremem i galaretką

    1 godz Łatwy
  • Piegusek ananasowy z budyniem Winiary

    Piegusek ananasowy z budyniem Winiary

    3 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu