Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rolada biszkoptowa z kremem i Galaretką wiśniowy smak WINIARY łączy to, co najlepsze – delikatność ciasta, puszystość kremu i rześkość owocowej galaretki. Lekki, domowy biszkopt ze smakowitym budyniem śmietankowym WINIARY i kryjąca się w samym centrum wiśniowa galaretka podbiją serca wszystkich Twoich gości. Klasyczna rolada z kremem sprawdzi się na każdą okazję, zachwycając zarówno dorosłych smakoszy, jak i małych łakomczuchów. To niebanalna alternatywa dla zwykłego ciasta lub sernika na zimno. Latem orzeźwi w upalny dzień, a zimą wyrazista galaretka doskonale zastąpi niedostępne na wyciągnięcie ręki świeże owoce.
Rolada biszkoptowa z galaretką i kremem - jak przygotować?
Przygotowanie klasycznej biszkoptowej rolady zajmuje mniej niż godzinę. Warto jednak zabrać się do pracy przynajmniej trzy godziny przed podaniem. Rolada biszkoptowa z kremem budyniowym będzie smakować najlepiej po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Rozpocznij od rozpuszczenia wiśniowej galaretki w gorącej wodzie. Gotową mieszankę przelej do podłużnej foremki i odstaw do wystudzenia. Teraz śmiało przejdź do przygotowania biszkoptu. Ubij pianę z białek z cukrem, a następnie dodaj do niej żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszaj sprawnie mikserem lub szpatułką i odstaw na chwilę. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blaszki wlej biszkoptową masę i wstaw ją do piekarnika na około 10 minut.
W tym czasie przejdź do ugotowania kremu. Zacznij od przygotowania budyniu WINIARY według przepisu na opakowaniu. Gotowy budyń odstaw do ostudzenia, a następnie dodaj do niego margarynę i zmiksuj na puszysty krem. Po dziesięciu minutach pieczenia wyłącz piekarnik. Nie wyjmuj od razu biszkoptu, tylko pozwól mu odpocząć w wysokiej temperaturze przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z blachy i ostrożnie zwiń je w rulon.
Czekając, aż biszkopt ostygnie, sprawdź, czy wiśniowa galaretka już stężała. Jeżeli tak się stało, rozwiń biszkoptowy rulon na blacie i przejdź do nakładania nadzienia. Najpierw posmaruj dokładnie ciasto ostudzonym kremem budyniowym, a następnie potnij stężałą galaretkę na wąskie paski i ułóż je wzdłuż krótszego brzegu biszkoptu.
Starannie zwiń ciasto w roladę, zaczynając od brzegu z galaretką i odstaw je do lodówki na kilka godzin. Gotową roladę udekoruj cukrem pudrem i zajadaj w gronie najbliższych. Ciasto rolada z kremem i galaretką z pewnością zrobi na nich takie wrażenie, że wszyscy chętnie poproszą o przepis.
Rolada biszkoptowa z galaretką i kremem - podsumowanie
Opisany deser ma wiele wyróżniających cech, które sprawiają, że jest atrakcyjniejszą potrawą niż sernik czy szarlotka. Łączy w sobie delikatny smak oraz efektowny wygląd. Przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
Przygotuj galaretkę w podanej ilości wody. Przelej do podłużnej formy, odstaw do całkowitego stężenia.
Ciasto: ubij pianę z cukrem na sztywno, dodawaj po jednym żółtku, a na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dwie blachy do ciasta wyłóż pergaminem, posmaruj tłuszczem, wylej ciasto na blachy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczoną, jeszcze ciepłą roladę, wyjmij z blachy, zwiń w rulon razem z papierem.
Przygotuj krem na masę budyniową.
Biszkopt delikatnie rozwiń, zdejmij papier, posmaruj kremem budyniowym.
Galaretkę potnij na paski, ułóż na kremie, zwiń ciasno w roladę i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Marta