Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rolada z serem i majonezem

Rolada z serem i majonezem

(0)
2 godz 36 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżeczka
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1  słoik
Sos czosnkowy WINIARY
2  szklanek
Ser żółty starty
4 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.25  pęczek
Pietruszka
1 
Filet z kurczaka
500  g
Pieczarki
0.5  szklanka
Śmietanka 30%
2  łyżek
Wiśniówka
1  gałązka
Tymianek świeży
1 
Mała Cebula
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.12 g
Węglowodany
15.94 g
Tłuszcze
93.62 g
Wartość energetyczna
1032.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie delikatnej rolady na zimno z serem i majonezem wcale nie jest trudne. Wykorzystamy do niej upieczony filet z piersi kurczaka, a pieczarkowe nadzienie zrobimy z dodatkiem słodkiej śmietanki oraz wiśniówki i doprawimy przyprawą Jarzynka WINIARY oraz listkami świeżego tymianku. Najciekawsze jest tu specjalne jajeczne ciasto z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, natką pietruszki i tartym żółtym serem, w które zawiniemy kawałki kurczaka i pieczarki. Gotową roladę schładzamy i podajemy pokrojoną w plasterki z Sosem ziołowym z nutą czosnku lub chrzanowym WINIARY. Idealne danie na domowy lunch lub oryginalną przekąskę na przyjęcie albo imprezę.

Przygotowanie

156 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka ubij mikserem, dodaj majonez, tarty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    30 min
    Standardową blaszkę od piekarnika wyłóż pergaminem do pieczenia. Na pergamin wylej masę serowo-jajeczną. Piekarnik nagrzej do 150°C, włóż do niego blaszkę i piecz ok. 20 minut. Kiedy masa się upiecze wyjmij ją z piekarnika i jeszcze ciepłą oddziel od pergaminu, a następnie zroluj z papierem.
  • Krok 3

    5 min
    Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
  • Krok 5

    10 min
    Do cebuli dodaj pieczarki i smaż ok. 5 minut lub do momentu wyparowania wody.
  • Krok 6

    5 min
    Z tymianku oberwij listki, dodaj do pieczarek, dolej wiśniówkę, śmietankę i przyprawę Ziarenka Smaku.
  • Krok 7

    10 min
    Pieczarki gotuj, aż śmietanka się zredukuje i nie będą miały płynnej konsystencji.
  • Krok 8

    10 min
    Upiecz filet z piersi kurczaka, pokrój go w plasterki i ułóż na upieczonej i rozwiniętej masie serowo-jajecznej.
  • Krok 9

    10 min
    Na to ułóż lekko przestudzone pieczarki i ponownie zwiń w roladę zawijając w pergamin lub bawełnianą ściereczkę.
  • Krok 10

    60 min
    Wstaw do lodówki i schładzaj ok. 60 minut.
  • Krok 11

    1 min
    Podawaj pokrojone w plastry grubości ok. 1 cm z Sosem czosnkowo-ziołowym lub chrzanowym.
Rolada z serem i majonezem

Krok 1 z 11

Jajka ubij mikserem, dodaj majonez, tarty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

Rolada z serem i majonezem

Krok 2 z 11

Standardową blaszkę od piekarnika wyłóż pergaminem do pieczenia. Na pergamin wylej masę serowo-jajeczną. Piekarnik nagrzej do 150°C, włóż do niego blaszkę i piecz ok. 20 minut. Kiedy masa się upiecze wyjmij ją z piekarnika i jeszcze ciepłą oddziel od pergaminu, a następnie zroluj z papierem.

Rolada z serem i majonezem

Krok 3 z 11

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.

Rolada z serem i majonezem

Krok 4 z 11

Cebulkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.

Rolada z serem i majonezem

Krok 5 z 11

Do cebuli dodaj pieczarki i smaż ok. 5 minut lub do momentu wyparowania wody.

Rolada z serem i majonezem

Krok 6 z 11

Z tymianku oberwij listki, dodaj do pieczarek, dolej wiśniówkę, śmietankę i przyprawę Ziarenka Smaku.

Rolada z serem i majonezem

Krok 7 z 11

Pieczarki gotuj, aż śmietanka się zredukuje i nie będą miały płynnej konsystencji.

Rolada z serem i majonezem

Krok 8 z 11

Upiecz filet z piersi kurczaka, pokrój go w plasterki i ułóż na upieczonej i rozwiniętej masie serowo-jajecznej.

Rolada z serem i majonezem

Krok 9 z 11

Na to ułóż lekko przestudzone pieczarki i ponownie zwiń w roladę zawijając w pergamin lub bawełnianą ściereczkę.

Rolada z serem i majonezem

Krok 10 z 11

Wstaw do lodówki i schładzaj ok. 60 minut.

Rolada z serem i majonezem

Krok 11 z 11

Podawaj pokrojone w plastry grubości ok. 1 cm z Sosem czosnkowo-ziołowym lub chrzanowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Jajka
  • Kanapki
  • Karnawał
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z szynki

    Roladki z szynki

    4 godz 15 min Średni
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Pieczarki faszerowane z grilla

    Pieczarki faszerowane z grilla

    44 min Łatwy
  • Roladki z indyka

    Roladki z indyka

    2 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu