Rolada z serem i majonezem
2 godz 36 min
Łatwy
2
łyżek
1
łyżeczka
1
słoik
Sos czosnkowy WINIARY
2
szklanek
Ser żółty starty
4
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.25
pęczek
Pietruszka
1
Filet z kurczaka
500
g
Pieczarki
0.5
szklanka
Śmietanka 30%
2
łyżek
Wiśniówka
1
gałązka
Tymianek świeży
1
Mała Cebula
.
Wartości odżywcze
Białko
33.1 g
Węglowodany
15.94 g
Tłuszcze
94.14 g
Wartość energetyczna
1037.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
156 min
Krok 1
10 min
Jajka ubij mikserem, dodaj majonez, tarty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
30 min
Standardową blaszkę od piekarnika wyłóż pergaminem do pieczenia. Na pergamin wylej masę serowo-jajeczną. Piekarnik nagrzej do 150°C, włóż do niego blaszkę i piecz ok. 20 minut. Kiedy masa się upiecze wyjmij ją z piekarnika i jeszcze ciepłą oddziel od pergaminu, a następnie zroluj z papierem.
Krok 3
5 min
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
Krok 4
5 min
Cebulkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
Krok 5
10 min
Do cebuli dodaj pieczarki i smaż ok. 5 minut lub do momentu wyparowania wody.
Krok 6
5 min
Z tymianku oberwij listki, dodaj do pieczarek, dolej wiśniówkę, śmietankę i przyprawę Ziarenka Smaku.
Krok 7
10 min
Pieczarki gotuj, aż śmietanka się zredukuje i nie będą miały płynnej konsystencji.
Krok 8
10 min
Upiecz filet z piersi kurczaka, pokrój go w plasterki i ułóż na upieczonej i rozwiniętej masie serowo-jajecznej.
Krok 9
10 min
Na to ułóż lekko przestudzone pieczarki i ponownie zwiń w roladę zawijając w pergamin lub bawełnianą ściereczkę.
Krok 10
60 min
Wstaw do lodówki i schładzaj ok. 60 minut.
Krok 11
1 min
Podawaj pokrojone w plastry grubości ok. 1 cm z Sosem czosnkowo-ziołowym lub chrzanowym.
Przygotowanie delikatnej rolady na zimno z serem i majonezem wcale nie jest trudne. Wykorzystamy do niej upieczony filet z piersi kurczaka, a pieczarkowe nadzienie zrobimy z dodatkiem słodkiej śmietanki oraz wiśniówki i doprawimy przyprawą Jarzynka WINIARY oraz listkami świeżego tymianku. Najciekawsze jest tu specjalne jajeczne ciasto z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, natką pietruszki i tartym żółtym serem, w które zawiniemy kawałki kurczaka i pieczarki. Gotową roladę schładzamy i podajemy pokrojoną w plasterki z Sosem ziołowym z nutą czosnku lub chrzanowym WINIARY. Idealne danie na domowy lunch lub oryginalną przekąskę na przyjęcie albo imprezę.
Komentarze 0