Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolada z serem i majonezem

(0)
2 godz 36 min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  słoik
Sos czosnkowy WINIARY
2  szklanek
Ser żółty starty
4 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.25  pęczek
Pietruszka
1 
Filet z kurczaka
500  g
Pieczarki
0.5  szklanka
Śmietanka 30%
2  łyżek
Wiśniówka
1  gałązka
Tymianek świeży
1 
Mała Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.12 g
Węglowodany
15.94 g
Tłuszcze
93.62 g
Wartość energetyczna
1032.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

156 min
Krok 1
10 min
Jajka ubij mikserem, dodaj majonez, tarty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
30 min
Standardową blaszkę od piekarnika wyłóż pergaminem do pieczenia. Na pergamin wylej masę serowo-jajeczną. Piekarnik nagrzej do 150°C, włóż do niego blaszkę i piecz ok. 20 minut. Kiedy masa się upiecze wyjmij ją z piekarnika i jeszcze ciepłą oddziel od pergaminu, a następnie zroluj z papierem.
Krok 3
5 min
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
Krok 4
5 min
Cebulkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
Krok 5
10 min
Do cebuli dodaj pieczarki i smaż ok. 5 minut lub do momentu wyparowania wody.
Krok 6
5 min
Z tymianku oberwij listki, dodaj do pieczarek, dolej wiśniówkę, śmietankę i przyprawę Ziarenka Smaku.
Krok 7
10 min
Pieczarki gotuj, aż śmietanka się zredukuje i nie będą miały płynnej konsystencji.
Krok 8
10 min
Upiecz filet z piersi kurczaka, pokrój go w plasterki i ułóż na upieczonej i rozwiniętej masie serowo-jajecznej.
Krok 9
10 min
Na to ułóż lekko przestudzone pieczarki i ponownie zwiń w roladę zawijając w pergamin lub bawełnianą ściereczkę.
Krok 10
60 min
Wstaw do lodówki i schładzaj ok. 60 minut.
Krok 11
1 min
Podawaj pokrojone w plastry grubości ok. 1 cm z Sosem czosnkowo-ziołowym lub chrzanowym.
Rolada z serem i majonezem

Krok 1 z 11

Jajka ubij mikserem, dodaj majonez, tarty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

Rolada z serem i majonezem

Krok 2 z 11

Standardową blaszkę od piekarnika wyłóż pergaminem do pieczenia. Na pergamin wylej masę serowo-jajeczną. Piekarnik nagrzej do 150°C, włóż do niego blaszkę i piecz ok. 20 minut. Kiedy masa się upiecze wyjmij ją z piekarnika i jeszcze ciepłą oddziel od pergaminu, a następnie zroluj z papierem.

Rolada z serem i majonezem

Krok 3 z 11

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.

Rolada z serem i majonezem

Krok 4 z 11

Cebulkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.

Rolada z serem i majonezem

Krok 5 z 11

Do cebuli dodaj pieczarki i smaż ok. 5 minut lub do momentu wyparowania wody.

Rolada z serem i majonezem

Krok 6 z 11

Z tymianku oberwij listki, dodaj do pieczarek, dolej wiśniówkę, śmietankę i przyprawę Ziarenka Smaku.

Rolada z serem i majonezem

Krok 7 z 11

Pieczarki gotuj, aż śmietanka się zredukuje i nie będą miały płynnej konsystencji.

Rolada z serem i majonezem

Krok 8 z 11

Upiecz filet z piersi kurczaka, pokrój go w plasterki i ułóż na upieczonej i rozwiniętej masie serowo-jajecznej.

Rolada z serem i majonezem

Krok 9 z 11

Na to ułóż lekko przestudzone pieczarki i ponownie zwiń w roladę zawijając w pergamin lub bawełnianą ściereczkę.

Rolada z serem i majonezem

Krok 10 z 11

Wstaw do lodówki i schładzaj ok. 60 minut.

Rolada z serem i majonezem

Krok 11 z 11

Podawaj pokrojone w plastry grubości ok. 1 cm z Sosem czosnkowo-ziołowym lub chrzanowym.

Przygotowanie delikatnej rolady na zimno z serem i majonezem wcale nie jest trudne. Wykorzystamy do niej upieczony filet z piersi kurczaka, a pieczarkowe nadzienie zrobimy z dodatkiem słodkiej śmietanki oraz wiśniówki i doprawimy przyprawą Jarzynka WINIARY oraz listkami świeżego tymianku. Najciekawsze jest tu specjalne jajeczne ciasto z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, natką pietruszki i tartym żółtym serem, w które zawiniemy kawałki kurczaka i pieczarki. Gotową roladę schładzamy i podajemy pokrojoną w plasterki z Sosem ziołowym z nutą czosnku lub chrzanowym WINIARY. Idealne danie na domowy lunch lub oryginalną przekąskę na przyjęcie albo imprezę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha