Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przekąski na imprezy: kanapki z pastą jajeczną

Przepisy na smaczne dania na zimno

Dania na zimno idealnie sprawdzą się w roli przekąski lub przystawki. Poznaj przepisy na potrawy podawane na zimno – sałatki, śledzie, chłodniki i inne!

Dania na zimno – nie tylko na upał 

Są różne powody do przygotowania dań na zimno. Może planujemy przyjęcie, w trakcie którego chcemy serwować właśnie takie przekąski, albo wybieramy się na piknik, na którym przecież zwykle nie ma możliwości podgrzania jedzenia. Może też szukamy przepisów na posiłki, które moglibyśmy zabrać ze sobą do szkoły, pracy albo na wyjazd. Niezależnie od powodów, służymy zbiorem przepisów na dania na zimno, w którym każdy znajdzie coś dla siebie – od kanapek przez sałatki, przystawki, przekąski po desery. Warto je zapamiętać (a lepiej jeszcze: zapisać), bo zawsze mogą się przydać! 

Dania na zimno – sałatki 

Sałatki są taką grupą dań, którą zwykle serwuje się na zimno, dlatego możemy wybrać praktycznie dowolną sałatkę: warzywną, makaronową, z ryżem, wegetariańską, z mięsem, z rybą – bez znaczenia, w każdej grupie znajdziemy wiele sałatek na zimno. Najzimniejsze zaś z nich będą sałatki szwedzkie, które przygotowuje się z pociętych w cienkie plastry warzyw, zalewa roztworem octu i pasteryzuje w słoikach. Po otwarciu należy je przechowywać w lodówce, ale właśnie schłodzone świetnie smakują.  

Zupy na zimno 

Choć zupy zwykle serwujemy gorące albo przynajmniej ciepłe, znajdziemy też mniej liczną grupę zup podawanych na zimno. To oczywiście wszelkiego rodzaju chłodniki, z najbardziej znanym z nich na czele – chłodnikiem litewskim. Oprócz tego na zimno podaje się hiszpańskie gazpacho, które przygotować możemy z pieczonych warzyw. Pycha! 

Galarety 

Galarety to kolejna grupa dań, której nie można podawać inaczej niż na zimno. Żeby galareta stężała, musi mieć odpowiednio niską temperaturę, dlatego odkładamy ją do lodówki. I choć poza lodówką galareta utrzyma się przez jakiś czas, to później zacznie się „topić”, czyli rozrzedzać. Oprócz dobrze znanych galaretek z owocami, które możemy wykorzystać przy ciastach albo deserach w pucharkach, galarety to także świetny sposób na przyrządzenie mięs czy ryby. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu