Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Truskawki i galaretka to zawsze udane połączenie, dlatego właśnie ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia oczaruje każde podniebienie. Jest to wspaniały pomysł na deser na upalną niedzielę. Nie trzeba przy nim spędzać wielu godzin w nagrzanej kuchni. Nie wymaga nawet użycia piekarnika! Kruche ciasteczka połączone z ciemną czekoladą posłużą za spód ciasta. Mus truskawkowy stanie się pysznym nadzieniem, a całość przykryje Galaretka Truskawkowy Smak WINIARY.
Ciasteczka (najlepiej kakaowe) zmiksuj na proszek, wymieszaj z roztopioną czekoladą i masłem. Wyłóż je na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę i rozprowadź równomiernie, dociskając masę do dna. Następnie włóż tortownicę do lodówki. W dalszej kolejności rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku – tyle, żeby przykryło żelatynę.
Podgrzej mleko prawie do wrzenia i zdejmij z ognia. Połamaną białą czekoladę dodaj do mleka i odstaw na 2 minuty, a następnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Ciepłą żelatynę dodaj do masy czekoladowej i ponownie wymieszaj. Wystudź całość i poczekaj, aż masa zacznie tężeć. W tym czasie ubij śmietankę i dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ją na spód z ciasteczek i odstaw na 3 godziny do lodówki.
Mus truskawkowy przygotujesz, miksując truskawki na jednolitą masę. Następnie 2 galaretki rozpuść w 100 ml wrzątku i wymieszaj z truskawkami. Na koniec wylej mus na masę czekoladową i odstaw do lodówki na całą noc.
Przygotowanie
835 min
Krok 1
5 min
Przygotuj spód: zmiksuj ciastka na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem i roztopioną ciemną czekoladą.
Krok 2
5 min
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie ciasteczkową masę. Za pomocą szklanki dociśnij masę do dna i włóż tortownicę do lodówki.
Krok 3
2 min
Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody (tylko do przykrycia żelatyny).
Krok 4
13 min
Przygotuj masę: mleko podgrzej prawie do wrzenia i wyłącz palnik. Dodaj połamaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj do powstania gładkiej masy, żeby nie było grudek. Dodaj ciepłą żelatynę i ponownie wymieszaj do całkowitego rozprowadzenia. Studź do momentu, aż masa zacznie tężeć.
Krok 5
180 min
Śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód ciasteczkowy i odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 6
630 min
Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Wymieszaj z masą truskawkową. Wylej masę na mus czekoladowy i odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ozdób truskawkami.
Krok 1
z
6
Przygotuj spód: zmiksuj ciastka na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem i roztopioną ciemną czekoladą.
Krok 2
z
6
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie ciasteczkową masę. Za pomocą szklanki dociśnij masę do dna i włóż tortownicę do lodówki.
Krok 3
z
6
Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody (tylko do przykrycia żelatyny).
Krok 4
z
6
Przygotuj masę: mleko podgrzej prawie do wrzenia i wyłącz palnik. Dodaj połamaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj do powstania gładkiej masy, żeby nie było grudek. Dodaj ciepłą żelatynę i ponownie wymieszaj do całkowitego rozprowadzenia. Studź do momentu, aż masa zacznie tężeć.
Krok 5
z
6
Śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód ciasteczkowy i odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 6
z
6
Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Wymieszaj z masą truskawkową. Wylej masę na mus czekoladowy i odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ozdób truskawkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
A
Anna
Na jaką wielkość tortownicy dedykowany jest przepis? Nie widzę takich informacji nigdzie.
M
Mateusz
Coś jest chyba nie tak, dodając galaretetki do truskawek nic nie stężało wszystko pływa .
Winiary
Expert
Mateusz, czy rozpuściłeś galaretki w ilości wody zgodnej z przepisem? To zdecydowanie nie powinna być płynna masa i przy tak małej ilości wody powinna dość szybko tężeć.
A
Ala
Bardzo smaczne ciasto :) wyszło super, chociaż w przepisie jest nieścisłość - przepis krok po kroku jest ok, ale w opisie niżej pomieszana jest biała czekolada z czarną, a kruche ciasteczka nagle zamieniają się w ciasteczka kakaowe, gdzie w składnikach nikt nie wspomina, że wskazany jest smak kakaowy.
Winiary
Expert
Alu, dziękujemy za uwagi. Doprecyzowaliśmy przepis. Do spodu rekomendujemy dowolne kruche ciasteczka, ale dla koloru i przełamania słodkiego smaku masy i galaretki szczególnie kakaowe. :) Jeśli chodzi o czekoladę - do spodu stosujemy ciemną, do masy - białą. Edytowaliśmy przepis, mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie dla wszystkich jasne :) Pozdrawiamy!
Komentarze 3