Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

(3)
13 godz 55 min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

220  g
Ciastka kruche
50  g
Czekolada gorzka
50  g
Masło
2  łyżeczek
Żelatyna
700  g
Truskawki
300  g
Biała czekolada
180  ml
Mleko
220  ml
Śmietanka 30%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.11 g
Węglowodany
34.52 g
Tłuszcze
26.38 g
Wartość energetyczna
420.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

835 min
Krok 1
5 min
Przygotuj spód: zmiksuj ciastka na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem i roztopioną ciemną czekoladą.
Krok 2
5 min
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie ciasteczkową masę. Za pomocą szklanki dociśnij masę do dna i włóż tortownicę do lodówki.
Krok 3
2 min
Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody (tylko do przykrycia żelatyny).
Krok 4
13 min
Przygotuj masę: mleko podgrzej prawie do wrzenia i wyłącz palnik. Dodaj połamaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj do powstania gładkiej masy, żeby nie było grudek. Dodaj ciepłą żelatynę i ponownie wymieszaj do całkowitego rozprowadzenia. Studź do momentu, aż masa zacznie tężeć.
Krok 5
180 min
Śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód ciasteczkowy i odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 6
630 min
Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Wymieszaj z masą truskawkową. Wylej masę na mus czekoladowy i odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ozdób truskawkami.
Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 1 z 6

Przygotuj spód: zmiksuj ciastka na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem i roztopioną ciemną czekoladą.

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 2 z 6

Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie ciasteczkową masę. Za pomocą szklanki dociśnij masę do dna i włóż tortownicę do lodówki.

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 3 z 6

Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody (tylko do przykrycia żelatyny).

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 4 z 6

Przygotuj masę: mleko podgrzej prawie do wrzenia i wyłącz palnik. Dodaj połamaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj do powstania gładkiej masy, żeby nie było grudek. Dodaj ciepłą żelatynę i ponownie wymieszaj do całkowitego rozprowadzenia. Studź do momentu, aż masa zacznie tężeć.

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 5 z 6

Śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód ciasteczkowy i odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 6 z 6

Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Wymieszaj z masą truskawkową. Wylej masę na mus czekoladowy i odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ozdób truskawkami.

Truskawki i galaretka to zawsze udane połączenie, dlatego właśnie ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia oczaruje każde podniebienie. Jest to wspaniały pomysł na deser na upalną niedzielę. Nie trzeba przy nim spędzać wielu godzin w nagrzanej kuchni. Nie wymaga nawet użycia piekarnika! Kruche ciasteczka połączone z ciemną czekoladą posłużą za spód ciasta. Mus truskawkowy stanie się pysznym nadzieniem, a całość przykryje Galaretka Truskawkowy Smak WINIARY.

Ciasteczka (najlepiej kakaowe) zmiksuj na proszek, wymieszaj z roztopioną czekoladą i masłem. Wyłóż je na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę i rozprowadź równomiernie, dociskając masę do dna. Następnie włóż tortownicę do lodówki. W dalszej kolejności rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku – tyle, żeby przykryło żelatynę.

Podgrzej mleko prawie do wrzenia i zdejmij z ognia. Połamaną białą czekoladę dodaj do mleka i odstaw na 2 minuty, a następnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Ciepłą żelatynę dodaj do masy czekoladowej i ponownie wymieszaj. Wystudź całość i poczekaj, aż masa zacznie tężeć. W tym czasie ubij śmietankę i dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ją na spód z ciasteczek i odstaw na 3 godziny do lodówki.

Mus truskawkowy przygotujesz, miksując truskawki na jednolitą masę. Następnie 2 galaretki rozpuść w 100 ml wrzątku i wymieszaj z truskawkami. Na koniec wylej mus na masę czekoladową i odstaw do lodówki na całą noc.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)
Tak, polecam!

Anonim (niezweryfikowany) pt., 09/24/2021 - 07:09 CEST Tak, polecam!
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 07/01/2021 - 17:03 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 07/01/2021 - 17:03 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha