Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

0
207 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

220 g
Ciastka kruche
50 g
Czekolada gorzka
50 g
Masło
2 łyżeczek
Żelatyna
700 g
Truskawki
300 g
Biała czekolada
180 ml
Mleko
220 ml
Śmietanka 30%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.52 g
Tłuszcze
26.38 g
Wartość energetyczna
420.52 kcal
Białko
6.11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

207 min
Krok 1
5 min
Zmiksuj ciastka na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem i roztopioną czekoladą.
Krok 2
5 min
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie ciasteczkową masę. Za pomocą szklanki dociśnij masę do dna i włóż tortownicę do lodówki.
Krok 3
2 min
Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody (tylko do przykrycia żelatyny).
Krok 4
10 min
Mleko podgrzej prawie do wrzenia i wyłącz palnik. Dodaj połamaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj do powstania gładkiej masy, żeby nie było grudek. Dodaj ciepłą żelatynę i ponownie wymieszaj do całkowitego rozprowadzenia. Studź do momentu, aż masa zacznie tężeć.
Krok 5
180 min
Śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód ciasteczkowy i odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 6
5 min
Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Wymieszaj z masą truskawkową. Wylej masę na mus czekoladowy i odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ozdób truskawkami.
Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 1 z 6

Zmiksuj ciastka na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem i roztopioną czekoladą.

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 2 z 6

Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie ciasteczkową masę. Za pomocą szklanki dociśnij masę do dna i włóż tortownicę do lodówki.

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 3 z 6

Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody (tylko do przykrycia żelatyny).

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 4 z 6

Mleko podgrzej prawie do wrzenia i wyłącz palnik. Dodaj połamaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj do powstania gładkiej masy, żeby nie było grudek. Dodaj ciepłą żelatynę i ponownie wymieszaj do całkowitego rozprowadzenia. Studź do momentu, aż masa zacznie tężeć.

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 5 z 6

Śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód ciasteczkowy i odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Krok 6 z 6

Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Wymieszaj z masą truskawkową. Wylej masę na mus czekoladowy i odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ozdób truskawkami.

Truskawki i galaretka to zawsze udane połączenie, dlatego właśnie ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia oczaruje każde podniebienie. Jest to wspaniały pomysł na deser na upalną niedzielę. Nie trzeba przy nim spędzać wielu godzin w nagrzanej kuchni. Nie wymaga nawet użycia piekarnika! Ciasteczka połączone z białą czekoladą posłużą za spód ciasta. Mus truskawkowy stanie się pysznym nadzieniem, a całość przykryje Galaretka Truskawkowy Smak WINIARY.

Ciasteczka kakaowe zmiksuj na proszek, wymieszaj z roztopioną czekoladą i masłem. Wyłóż je na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę i rozprowadź równomiernie, dociskając masę do dna. Następnie włóż tortownicę do lodówki. W dalszej kolejności rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku – tyle, żeby przykryło żelatynę.

Podgrzej mleko prawie do wrzenia i zdejmij z ognia. Połamaną białą czekoladę dodaj do mleka i odstaw na 2 minuty, a następnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Ciepłą żelatynę dodaj do masy czekoladowej i ponownie wymieszaj. Wystudź całość i poczekaj, aż masa zacznie tężeć. W tym czasie ubij śmietankę i dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ją na spód z ciasteczek i odstaw na 3 godziny do lodówki.

Mus truskawkowy przygotujesz, miksując truskawki na jednolitą masę. Następnie 2 galaretki rozpuść w 100 ml wrzątku i wymieszaj z truskawkami. Na koniec wylej mus na masę czekoladową i odstaw do lodówki na całą noc.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika