70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
15.8g / 11%
Węglowodany
38.5g / 27%
Tłuszcze
37.1g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ciasto braai pie z pieczarkami i sosem czosnkowym

(0)
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest sybur

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

275  g
Ciasto Francuskie
0.5  kg
Pieczarki
2  łyżek
Masło
2  ząbków
1  łyżka
Pietruszka
1  szczypta
Tymianek
trochę
Rozmaryn
100  g
Ser żółty
4 
Dymka
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Sos czosnkowy WINIARY
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.76 g
Węglowodany
38.52 g
Tłuszcze
37.1 g
Wartość energetyczna
539.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto wytrawne nadziane pieczarkami z dodatkiem sera i cebulki.
Składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego, które rozkłada się na ruszcie, a potem układa i grilluje na grillu.
Podane z sosem ziołowym lub ketchupem Winiary smakuje wyśmienicie
Pomysł na takie przyrządzenie ciasta pochodzi z południowej Afryki.
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki.<br/>Czosnek obieramy i siekamy.<br/>Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy czosnek i przyprawy i delikatnie podsmażamy. <br/>Następnie dodajemy pieczarki i przesmażamy przez ok. 10 min.
Krok 2
5 min
Cebulki kroimy w plasterki i podduszamy na oleju.<br/>Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Ciasto francuskie kroimy na 4 jednakowe kawałki.<br/>Na otwartym ruszcie układamy jeden kawałek ciasta francuskiego, na nim rozkładamy pieczarki, na nich podduszoną <br/><br/>cebulkę i warstwę startego żółtego sera. Całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i zamykamy ruszt.<br/>Wierzch posmarować resztą stopionego masła..
Krok 4
25 min
Grillujemy 20 - 25 min. co jakiś czas odwracając. Danie podajemy z Sosem czosnkowym Winiary.
Ciasto braai pie z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 1 z 4

Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki.<br/>Czosnek obieramy i siekamy.<br/>Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy czosnek i przyprawy i delikatnie podsmażamy. <br/>Następnie dodajemy pieczarki i przesmażamy przez ok. 10 min.

Ciasto braai pie z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 2 z 4

Cebulki kroimy w plasterki i podduszamy na oleju.<br/>Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto braai pie z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 3 z 4

Ciasto francuskie kroimy na 4 jednakowe kawałki.<br/>Na otwartym ruszcie układamy jeden kawałek ciasta francuskiego, na nim rozkładamy pieczarki, na nich podduszoną <br/><br/>cebulkę i warstwę startego żółtego sera. Całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i zamykamy ruszt.<br/>Wierzch posmarować resztą stopionego masła..

Ciasto braai pie z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 4 z 4

Grillujemy 20 - 25 min. co jakiś czas odwracając. Danie podajemy z Sosem czosnkowym Winiary.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika