Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto trociniak

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1 paczka
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
0.5 l
Mleko
1 szklanka
Cukier
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 kostka
Masło
1 l
Woda
6 
Jabłka
100 g
Wiórki kokosowe
2 łyżek
Masło
2 łyżek
Cukier
4 
Jajko
3 łyżek
Cukier
1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżeczka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
504.43 kcal
Węglowodany
58.32 g
Tłuszcze
29.11 g
Białko
6.92 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
5 min
KREM: Z 0,5 litra mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki.
Krok 2
10 min
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleka z mąkami. Ugotować budyń.
Krok 3
10 min
Następnie wystudzić go i utrzeć z masłem.
Krok 4
10 min
W 1 litrze gorącej wody rozpuścić 3 galaretki i wystudzić.
Krok 5
5 min
Gdy zacznie gęstnieć, dodać jabłka surowe starte na grubej tarce i wymieszać.
Krok 6
5 min
Biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, na to wykładamy masę jabłkową (dobrze tężejącą).
Krok 7
5 min
Pozostawiamy do zastygnięcia galaretki i wykładamy drugą połowę kremu.
Krok 8
5 min
W tym czasie roztapiamy 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru i prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor. Następnie studzimy.
Krok 9
5 min
Posypujemy ciasto i wkładamy do lodówki.
Krok 10
10 min
BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać pianę na najwyższych obrotach. Na koniec ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.
Krok 11
5 min
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek powoli dodawać mąkę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Krok 12
25 min
Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 20-25 minut.
Ciasto trociniak

Krok 1 z 12

KREM: Z 0,5 litra mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki.

Ciasto trociniak

Krok 2 z 12

Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleka z mąkami. Ugotować budyń.

Ciasto trociniak

Krok 3 z 12

Następnie wystudzić go i utrzeć z masłem.

Ciasto trociniak

Krok 4 z 12

W 1 litrze gorącej wody rozpuścić 3 galaretki i wystudzić.

Ciasto trociniak

Krok 5 z 12

Gdy zacznie gęstnieć, dodać jabłka surowe starte na grubej tarce i wymieszać.

Ciasto trociniak

Krok 6 z 12

Biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, na to wykładamy masę jabłkową (dobrze tężejącą).

Ciasto trociniak

Krok 7 z 12

Pozostawiamy do zastygnięcia galaretki i wykładamy drugą połowę kremu.

Ciasto trociniak

Krok 8 z 12

W tym czasie roztapiamy 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru i prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor. Następnie studzimy.

Ciasto trociniak

Krok 9 z 12

Posypujemy ciasto i wkładamy do lodówki.

Ciasto trociniak

Krok 10 z 12

BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać pianę na najwyższych obrotach. Na koniec ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.

Ciasto trociniak

Krok 11 z 12

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek powoli dodawać mąkę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Ciasto trociniak

Krok 12 z 12

Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 20-25 minut.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika