Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto trociniak

Ciasto trociniak

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest aga391653

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
0.5  l
Mleko
1  szklanka
Cukier
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  kostka
Masło
1  l
Woda
6 
Jabłka
100  g
Wiórki kokosowe
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Cukier
4 
Jajko
3  łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.29 g
Węglowodany
29.14 g
Tłuszcze
6.68 g
Wartość energetyczna
182.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    5 min
    KREM: Z 0,5 litra mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki.
  • Krok 2

    10 min
    Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleka z mąkami. Ugotować budyń.
  • Krok 3

    10 min
    Następnie wystudzić go i utrzeć z masłem.
  • Krok 4

    10 min
    W 1 litrze gorącej wody rozpuścić 3 galaretki i wystudzić.
  • Krok 5

    5 min
    Gdy zacznie gęstnieć, dodać jabłka surowe starte na grubej tarce i wymieszać.
  • Krok 6

    5 min
    Biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, na to wykładamy masę jabłkową (dobrze tężejącą).
  • Krok 7

    5 min
    Pozostawiamy do zastygnięcia galaretki i wykładamy drugą połowę kremu.
  • Krok 8

    5 min
    W tym czasie roztapiamy 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru i prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor. Następnie studzimy.
  • Krok 9

    5 min
    Posypujemy ciasto i wkładamy do lodówki.
  • Krok 10

    10 min
    BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać pianę na najwyższych obrotach. Na koniec ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.
  • Krok 11

    5 min
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek powoli dodawać mąkę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  • Krok 12

    25 min
    Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 20-25 minut.
Ciasto trociniak

Krok 1 z 12

KREM: Z 0,5 litra mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki.

Ciasto trociniak

Krok 2 z 12

Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleka z mąkami. Ugotować budyń.

Ciasto trociniak

Krok 3 z 12

Następnie wystudzić go i utrzeć z masłem.

Ciasto trociniak

Krok 4 z 12

W 1 litrze gorącej wody rozpuścić 3 galaretki i wystudzić.

Ciasto trociniak

Krok 5 z 12

Gdy zacznie gęstnieć, dodać jabłka surowe starte na grubej tarce i wymieszać.

Ciasto trociniak

Krok 6 z 12

Biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, na to wykładamy masę jabłkową (dobrze tężejącą).

Ciasto trociniak

Krok 7 z 12

Pozostawiamy do zastygnięcia galaretki i wykładamy drugą połowę kremu.

Ciasto trociniak

Krok 8 z 12

W tym czasie roztapiamy 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru i prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor. Następnie studzimy.

Ciasto trociniak

Krok 9 z 12

Posypujemy ciasto i wkładamy do lodówki.

Ciasto trociniak

Krok 10 z 12

BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać pianę na najwyższych obrotach. Na koniec ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.

Ciasto trociniak

Krok 11 z 12

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek powoli dodawać mąkę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Ciasto trociniak

Krok 12 z 12

Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 20-25 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

    Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

    2 godz 43 min Łatwy
  • Biszkopt z czterech jaj

    Biszkopt z czterech jaj

    55 min Łatwy
  • Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

    Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

    40 min Średni
  • Ciasto Cappuccino

    Ciasto Cappuccino

    1 godz 40 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu