Ciasto trociniak
100min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
0.5 l
Mleko
1 szklanka
Cukier
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 kostka
Masło
1 l
Woda
6
Jabłka
100 g
Wiórki kokosowe
2 łyżek
Masło
2 łyżek
Cukier
4
Jajko
3 łyżek
Cukier
1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżeczka
.
Wartości odżywcze
Białko
6.92 g
Węglowodany
58.32 g
Tłuszcze
29.11 g
Wartość energetyczna
504.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
5 min
KREM: Z 0,5 litra mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki.
Krok 2
10 min
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleka z mąkami. Ugotować budyń.
Krok 3
10 min
Następnie wystudzić go i utrzeć z masłem.
Krok 4
10 min
W 1 litrze gorącej wody rozpuścić 3 galaretki i wystudzić.
Krok 5
5 min
Gdy zacznie gęstnieć, dodać jabłka surowe starte na grubej tarce i wymieszać.
Krok 6
5 min
Biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, na to wykładamy masę jabłkową (dobrze tężejącą).
Krok 7
5 min
Pozostawiamy do zastygnięcia galaretki i wykładamy drugą połowę kremu.
Krok 8
5 min
W tym czasie roztapiamy 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru i prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor. Następnie studzimy.
Krok 9
5 min
Posypujemy ciasto i wkładamy do lodówki.
Krok 10
10 min
BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać pianę na najwyższych obrotach. Na koniec ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.
Krok 11
5 min
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek powoli dodawać mąkę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Krok 12
25 min
Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 20-25 minut.
Komentarze 0