85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
12.4g / 10%
Węglowodany
52.5g / 47%
Tłuszcze
21.5g / 42%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem

(0)
55min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Сандра

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ziemniaki
400  g
Kwaśna śmietana
200  g
Ser feta
1  opakowanie
Szpinak świeży
50  g
Cebula
10  g
15  g
Olej
80  g
Masło
15  g
Sezam prażony
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.36 g
Węglowodany
52.47 g
Tłuszcze
21.46 g
Wartość energetyczna
438.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem to idealna propozycja na sycącą kolację lub obiad dla miłośników nowych smaków. Połączenie szpinaku, fety, ziemniaków i czosnku z pewnością nigdy się nie znudzi, zwłaszcza w takim wydaniu. Przygotuj ciasto ziemniaczane ze szpinakiem i przekonaj się o tym!
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na grubej tarce. Ser feta rozdrobnij widelcem i dodaj do ziemniaków razem ze śmietaną. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 2
15 min
Szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie duś na oleju, razem przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj szpinak i poczekaj aż zmięknie. Dopraw całość solą do smaku.
Krok 3
30 min
Tortownicę lub małe okrągłe naczynie nasmaruj olejem lub przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj. Na wierzchu rozłóź duszony szpinak oraz drugą część masy ziemniaczanej. Ciasto dobrze wyrównaj. Posyp całość kawałkami zimnego masła i sezamem. Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem piecz około 30 minut w 200 stopniach. Następnie zostaw na chwilę do ostygnięcia i gotowe!
Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem

Krok 1 z 3

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na grubej tarce. Ser feta rozdrobnij widelcem i dodaj do ziemniaków razem ze śmietaną. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku.

Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem

Krok 2 z 3

Szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie duś na oleju, razem przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj szpinak i poczekaj aż zmięknie. Dopraw całość solą do smaku.

Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem

Krok 3 z 3

Tortownicę lub małe okrągłe naczynie nasmaruj olejem lub przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj. Na wierzchu rozłóź duszony szpinak oraz drugą część masy ziemniaczanej. Ciasto dobrze wyrównaj. Posyp całość kawałkami zimnego masła i sezamem. Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem piecz około 30 minut w 200 stopniach. Następnie zostaw na chwilę do ostygnięcia i gotowe!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika