Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
3 łyżeczek
30 dag
Mak
1.5 szklanek
Cukier
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
10 
Jajko
4 łyżek
Bułka tarta
3 łyżek
Bułka tarta
4 
Jajko
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4 łyżek
Cukier
25 dag
Margaryna
1 łyżka
Kakao
1 słoik
Krem czekoladowo-orzechowy
4 łyżek
Cukier
2 szklanek
Mleko
4 kropli
Aromat migdałowy
100 g
Polewa czekoladowa
4 łyżek
Orzechy włoskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
513.64 kcal
Białko
11.77 g
Węglowodany
54.74 g
Tłuszcze
28.71 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
10 min
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka. Delikatnie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki.
Krok 2
35 min
Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.
Krok 3
15 min
Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sparzony i zielony 2 razy mak oraz olejek migdałowy. Chwilę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Lekko miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek.
Krok 4
45 min
Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Zimny przekrawamy na pół.
Krok 5
15 min
Masa: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy. Dodajemy krem i kakao. Ucieramy, na końcu dodajemy porcjami budyń i ucieramy. Na ciasto dajemy połowę masy, następnie biszkopt, reszta masy i ciasto. Dekorujemy polewą.
Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Krok 1 z 5

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka. Delikatnie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki.

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Krok 2 z 5

Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Krok 3 z 5

Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sparzony i zielony 2 razy mak oraz olejek migdałowy. Chwilę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Lekko miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek.

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Krok 4 z 5

Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Zimny przekrawamy na pół.

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Krok 5 z 5

Masa: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy. Dodajemy krem i kakao. Ucieramy, na końcu dodajemy porcjami budyń i ucieramy. Na ciasto dajemy połowę masy, następnie biszkopt, reszta masy i ciasto. Dekorujemy polewą.

Połączenie maku i Nutelli, które znajdziecie w tym przepisie, na długo zostaje w pamięci i zapewnia wyśmienite wrażenia smakowe oraz zapachowe. Ten deser może stać się gwiazdą każdego przyjęcia, na jakim zdecydujemy się go podać. Współgrające ze sobą smaki podbiją podniebienia gości!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika