Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Połączenie maku i Nutelli, które znajdziecie w tym przepisie, na długo zostaje w pamięci i zapewnia wyśmienite wrażenia smakowe oraz zapachowe. Ten deser może stać się gwiazdą każdego przyjęcia, na jakim zdecydujemy się go podać. Współgrające ze sobą smaki podbiją podniebienia gości!
Przygotowanie
120 min
Krok 1
10 min
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka. Delikatnie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki.
Krok 2
35 min
Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.
Krok 3
15 min
Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sparzony i zielony 2 razy mak oraz olejek migdałowy. Chwilę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Lekko miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek.
Krok 4
45 min
Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Zimny przekrawamy na pół.
Krok 5
15 min
Masa: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy. Dodajemy krem i kakao. Ucieramy, na końcu dodajemy porcjami budyń i ucieramy. Na ciasto dajemy połowę masy, następnie biszkopt, reszta masy i ciasto. Dekorujemy polewą.
Krok 1
z
5
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka. Delikatnie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki.
Krok 2
z
5
Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.
Krok 3
z
5
Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sparzony i zielony 2 razy mak oraz olejek migdałowy. Chwilę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Lekko miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek.
Krok 4
z
5
Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Zimny przekrawamy na pół.
Krok 5
z
5
Masa: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy. Dodajemy krem i kakao. Ucieramy, na końcu dodajemy porcjami budyń i ucieramy. Na ciasto dajemy połowę masy, następnie biszkopt, reszta masy i ciasto. Dekorujemy polewą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0