Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

(0)
2 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest aga-25

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
3  łyżeczek
30  dag
Mak
1.5  szklanek
Cukier
2  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
10 
Jajko
4  łyżek
Bułka tarta
3  łyżek
Bułka tarta
4 
Jajko
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4  łyżek
Cukier
25  dag
Margaryna
1  łyżka
Kakao
1  słoik
Krem czekoladowo-orzechowy
4  łyżek
Cukier
2  szklanek
Mleko
4  kropli
Aromat migdałowy
100  g
Polewa czekoladowa
4  łyżek
Orzechy włoskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.77 g
Węglowodany
54.74 g
Tłuszcze
28.71 g
Wartość energetyczna
513.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Połączenie maku i Nutelli, które znajdziecie w tym przepisie, na długo zostaje w pamięci i zapewnia wyśmienite wrażenia smakowe oraz zapachowe. Ten deser może stać się gwiazdą każdego przyjęcia, na jakim zdecydujemy się go podać. Współgrające ze sobą smaki podbiją podniebienia gości!
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
10 min
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka. Delikatnie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki.
Krok 2
35 min
Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.
Krok 3
15 min
Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sparzony i zielony 2 razy mak oraz olejek migdałowy. Chwilę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Lekko miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek.
Krok 4
45 min
Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Zimny przekrawamy na pół.
Krok 5
15 min
Masa: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy. Dodajemy krem i kakao. Ucieramy, na końcu dodajemy porcjami budyń i ucieramy. Na ciasto dajemy połowę masy, następnie biszkopt, reszta masy i ciasto. Dekorujemy polewą.
Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Krok 1 z 5

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka. Delikatnie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki.

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Krok 2 z 5

Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Krok 3 z 5

Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sparzony i zielony 2 razy mak oraz olejek migdałowy. Chwilę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Lekko miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek.

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Krok 4 z 5

Wykładamy na foremkę 25x36 cm i pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Zimny przekrawamy na pół.

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

Krok 5 z 5

Masa: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy. Dodajemy krem i kakao. Ucieramy, na końcu dodajemy porcjami budyń i ucieramy. Na ciasto dajemy połowę masy, następnie biszkopt, reszta masy i ciasto. Dekorujemy polewą.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika