Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sos czosnkowy
Dodaj do CookBook

Sos czosnkowy

(12)
6 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny WINIARY
125  g
Jogurt naturalny
3  kawałków
Czosnek
1  łyżka
Bazylia świeża
1  Płaska łyżka
Koperek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3.2 g
Wartość energetyczna
61.9 kcal
Tłuszcze
4.9 g
Białko
1.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Historia sosu czosnkowego jest niezwykle długa i ciekawa. Istnieją dowody na to, że jego wyjątkowy smak i właściwości były już znane na początku naszej ery. Słynny rzymski historyk, Pliniusz Starszy, w jednym ze swoich dzieł wspomina o sosie przygotowywanym na bazie czosnku, który w tym czasie powszechnie był spożywany w celach leczniczych. Jest zatem duże prawdopodobieństwo, że to właśnie ówcześni Rzymianie przyczynili się do rozpowszechnienia tego wyjątkowego sosu na terenach podbijanych przez Imperium Rzymskie. Dziś nie ma chyba miejsca na świecie, gdzie nie podaje się sosu czosnkowego, jako dodatku do rozmaitych dań. Jest on niezwykle uniwersalny i z powodzeniem dodaje się go do wielu potraw, między innymi do pizzy, mięs, serów, a nawet warzyw. Wobec tego, jak się robi sos czosnkowy?

Nasz sprawdzony przepis na wyśmienity w smaku, domowy sos czosnkowy nie jest zbyt skomplikowany i każdy z łatwością poradzi sobie z jego przyrządzeniem. Potrzebnych będzie jednak kilka kluczowych składników, które zadecydują o kulinarnym sukcesie tego aromatycznego sosu. Na pewno niezbędny będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY oraz jogurt naturalny. Połączone w odpowiednich proporcjach stanowią bowiem rewelacyjną bazę do sosu czosnkowego. To właśnie mieszanina tych dwóch składników sprawia, że jego konsystencja nabiera niezbędnej lekkości. Aby otrzymać idealny w smaku, aromatyczny sos czosnkowy potrzebne będą też inne składniki, które sprawią, że będzie on smakował wyśmienicie. Zatem, jak zrobić sos czosnkowy, jakich składników użyć, aby uzyskać idealny smak i aromat tego wyjątkowego dressingu?

Głównym składnikiem sosu czosnkowego jest czosnek, obrany i przeciśnięty przez praskę. Choć w niektórych recepturach zaleca się go połączyć jedynie z majonezem, to jednak taka kompozycja nie ma nic wspólnego z sosem czosnkowym. Bardziej przypomina smakiem majonez czosnkowy. Niektórzy przyrządzają sos czosnkowy bez majonezu, ale za to ze śmietaną. Naszym jednak zdaniem, najlepszym rozwiązaniem jest sos czosnkowy z jogurtu i majonezu. Ma bowiem idealną, lekką konsystencję. Co więcej, doprawiony świeżą bazylią i koperkiem nie ma sobie równych. Przygotowany według naszego przepisu będzie idealnym dodatkiem do rozmaitych dań i ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

6 min
  • Krok 1

    1 min
    Jogurt połącz z Majonezem.
  • Krok 2

    3 min
    Czosnek oczyść, przeciśnij przez praskę.
  • Krok 3

    2 min
    Połącz wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem.
Sos czosnkowy

Krok 1 z 3

Składniki: Majonez Dekoracyjny Winiary, Gęsty jogurt

Jogurt połącz z Majonezem.

Sos czosnkowy

Krok 2 z 3

Składniki: Czosnek

Czosnek oczyść, przeciśnij przez praskę.

Sos czosnkowy

Krok 3 z 3

Składniki: Koperek, Posiekana natka pietruszki, Czosnek, Pieprz czarny, Gęsty jogurt, Majonez Dekoracyjny Winiary, Sól

Połącz wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.4545454545455
Wszystkich ocen: 11
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1111
55
66
00
00
00

Opinie

4

Wojciech

Uwielbiam sos czosnkowy, ale w wielu przepisach jest majonez a to jest serio niepotrzebne. Jogurt można kupić w każdej konsystencji i nic więcej czosnek przyprawy, zioła.
Anonim (niezweryfikowany) 12/31/2021-01:49 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/12/2022-01:42 CET
Wojciechu, nasz przepis to jedynie inspiracja. Z powodzeniem możesz przygotować taki sos pomijając majonez. My jednak lubimy taką wersję.
4

Krzysztof

Przepis super, ale dla lepszej konsystencji proponuję jogurt grecki.
Pozdrawiam!
Krzysztof.
Anonim (niezweryfikowany) 10/27/2020-03:02 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-10:57 CET
Modyfikacje jak najbardziej możliwe i wskazane, jeśli sos - i danie - ma dzięki temu smakować lepiej. :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Dip
  • Grill
  • Inny
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Mecz piłki nożnej
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąski
  • Sos
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wieczór filmowy

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żołądki drobiowe w sosie własnym

    Żołądki drobiowe w sosie własnym

    1 godz 55 min Łatwy
  • Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

    Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

    45 min Średni
  • Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    37 min Łatwy
  • Kartoflanka z łososiem

    Kartoflanka z łososiem

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu