Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem
Dodaj do CookBook

Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem

(0)
1 godz 14 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Łosoś wędzony
1  opakowanie
Sos chrzanowy WINIARY
500  g
Nieduże ziemniaki
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5  łyżeczka
Papryka słodka mielona
1  łyżeczka
Tymianek suszony
2  łyżek
Oliwa z oliwek lub masło
0.33  pęczek
Szczypiorek
trochę
Sól i pieprz do smaku
0.5 
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.1 g
Wartość energetyczna
580.2 kcal
Tłuszcze
47.3 g
Białko
12.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania z ziemniaków często pojawiają się w Twoim menu, ale czasami brakuje Ci już pomysłu na coś innego niż placki, kluski czy zapiekanki? Mamy coś w sam raz dla wszystkich fanów ziemniaczanych dań. Czas na pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem. Sprawdź, jak je przygotować.


Smashed potatoes to gniecione, chrupiące ziemniaki, które mogą być dodatkiem do dań mięsnych lub vege albo same stanowić posiłek, zwłaszcza jeśli wzbogacisz je o ulubione dodatki. My podpowiem Ci, jak zrobić smashed potatoes, które trochę przypominają placki ziemniaczane z łososiem i kwaśną śmietaną. Nasza wersja jest nieco łatwiejsza – nie wymaga ścierania ziemniaków i ich odsączania oraz smażenia. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w całości (jeśli mają cienką skórkę, nie musisz ich obierać, tylko dokładnie wyczyścić), a gdy będą już miękkie rozgnieciesz je między dwoma warstwami papieru do pieczenia oraz doprawisz ulubionymi przyprawami. Na tym samym papierze włóż ziemniaki do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut. Gotowe smashed potatoes powinny być zrumienione i chrupiące.


Tak przygotowane pieczone ziemniaczki podawaj z Sosem Chrzanowym WINIARY lub innym sosem, który lubisz Ty i Twoi bliscy. Na sos rozłóż kawałki wędzonego łososia i całość posyp szczypiorkiem. Możesz też skropić sokiem z cytryny. Smacznego!

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1

    25 min
    Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i rozłóż jeszcze ciepłe na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Zachowaj duży odstęp pomiędzy ziemniakami. Przykryj je kolejnym arkuszem papieru do pieczenia. Przy pomocy rondelka lub garnka z płaskim dnem, rozgnieć ziemniaki do grubości ok. 0,5 - 1 cm (cieńsze będą bardziej chrupiące). Odstaw na 5 min, aby przestygły i odparowały. Po tym czasie polej oliwą lub rozpuszczonym masłem, dopraw solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
  • Krok 2

    45 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 45 - 55 min, lub do momentu kiedy będą rumiane i chrupiące. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
  • Krok 3

    3 min
    Na przestudzone ziemniaki nałóż Sos Chrzanowy WINIARY oraz kawałki wędzonego łososia. Szczypiorek posiekaj drobno, a następnie posyp obficie danie. Całość skrop sokiem z cytryny.
  • Krok 4

    1 min
    Podawaj z Sosem Chrzanowym WINIARY lub Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Polecamy też wierzch posypać czerwonym kawiorem – wzbogaci on smak oraz doda przekąsce elegancji.
Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem

Krok 1 z 4

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i rozłóż jeszcze ciepłe na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Zachowaj duży odstęp pomiędzy ziemniakami. Przykryj je kolejnym arkuszem papieru do pieczenia. Przy pomocy rondelka lub garnka z płaskim dnem, rozgnieć ziemniaki do grubości ok. 0,5 - 1 cm (cieńsze będą bardziej chrupiące). Odstaw na 5 min, aby przestygły i odparowały. Po tym czasie polej oliwą lub rozpuszczonym masłem, dopraw solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.

Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem

Krok 2 z 4

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 45 - 55 min, lub do momentu kiedy będą rumiane i chrupiące. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem

Krok 3 z 4

Na przestudzone ziemniaki nałóż Sos Chrzanowy WINIARY oraz kawałki wędzonego łososia. Szczypiorek posiekaj drobno, a następnie posyp obficie danie. Całość skrop sokiem z cytryny.

Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem

Krok 4 z 4

Podawaj z Sosem Chrzanowym WINIARY lub Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Polecamy też wierzch posypać czerwonym kawiorem – wzbogaci on smak oraz doda przekąsce elegancji.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Z piekarnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone warzywa korzeniowe

    Pieczone warzywa korzeniowe

    45 min Średni
  • Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    36 min Łatwy
  • Pieczone rzodkiewki

    Pieczone rzodkiewki

    30 min Łatwy
  • Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    1 godz 21 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu