Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem
Dodaj do CookBook

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

(0)
56 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1  puszka
Pomidory pelati
1 
Chili
1  ząbek
Czosnek
5  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżeczka
Wędzona papryka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.2 g
Wartość energetyczna
323.5 kcal
Tłuszcze
23.2 g
Białko
3.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Apetyt pobudza już sam zapach patatas bravas, który unosi się w powietrzu, gdy pieczone ziemniaki pojawiają się na stole. To typowe hiszpańskie tapas, podawane z pikantnym sosem pomidorowym i majonezem, idealnie sprawdzi się jako przekąska albo główne danie. Na dodatek pieczone ziemianki – bez gotowania – można przyrządzić z łatwością. Wystarczy, że skorzystasz z naszego przepisu. Przekonaj się, jaki mają wyjątkowy smak!

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i dopraw solą.
  • Krok 2

    30 min
    Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180°C aż ziemniaki będą miękkie w środku i chrupkie od zewnątrz, czyli ok. 30 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili drobno posiekaj.
  • Krok 4

    1 min
    Na patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmażaj czosnek i chili przez 30 sekund.
  • Krok 5

    15 min
    Dodaj puszkę pomidorów i duś przez ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą.
  • Krok 6

    1 min
    5 łyżek Majonezu Dekoracyjnego wymieszaj z wędzoną papryką.
  • Krok 7

    1 min
    Ziemniaki wyciągnij z piekarnika. Gotowe patatas bravas serwuj z sosem pomidorowym i majonezem.
Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i dopraw solą.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 2 z 7

Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180°C aż ziemniaki będą miękkie w środku i chrupkie od zewnątrz, czyli ok. 30 minut.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 3 z 7

Czosnek obierz i drobno posiekaj. Chili drobno posiekaj.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 4 z 7

Na patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmażaj czosnek i chili przez 30 sekund.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 5 z 7

Dodaj puszkę pomidorów i duś przez ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 6 z 7

5 łyżek Majonezu Dekoracyjnego wymieszaj z wędzoną papryką.

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Krok 7 z 7

Ziemniaki wyciągnij z piekarnika. Gotowe patatas bravas serwuj z sosem pomidorowym i majonezem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia hiszpańska
  • Kuchnia portugalska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu