Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wyjątkowa kuchnia Hiszpanii 

Hiszpania posiada wiele regionów znacznie różniących się pomiędzy sobą pod względem kulinarnym. W jej skład wchodzą głównie typowo śródziemnomorskie potrawy, dania charakterystyczne dla kuchni pasterskiej oraz wywodzące się z morskich tradycji. Burzliwa historia tego kraju sprawiła, że w kuchni hiszpańskiej widać wpływy arabskie, meksykańskie, rzymskie, a także innych państw europejskich. 

Hiszpania słynie nie tylko z wyjątkowych win. Znana jest także z innych docenianych na całym świecie półproduktów, jak oliwki, oliwa, wyśmienite sery, dojrzewające szynki czy cenny szafran. Każdy wielbiciel tamtejszej kuchni doskonale zna również chorizo – kiełbasę z dużą ilością mielonej papryki – oraz fuet, wędlinę pokrytą szlachetną pleśnią. 

Tradycyjne dania główne 

Niewątpliwie najbardziej znaną potrawą jest paella – danie jednogarnkowe przygotowane na bazie ryżu z szafranem i w wersji tradycyjnej z owocami morza. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane pod warunkiem, że mamy dostęp do świeżych produktów. Gorącą paellę podaje się w tym samym naczyniu, w którym była gotowana – szerokim i dość niskim garnku z dwoma uszami. 

Popularnym daniem obiadowym jest także gazpacho, będące odmianą chłodnika przyrządzanego ze świeżych pomidorów oraz papryki. Zupa smakuje wyśmienicie, zwłaszcza w upalne dni, ponieważ jest przygotowywana i podawana na zimno. W wielu hiszpańskich domach na obiad podawane jest pisto – rodzaj warzywnego gulaszu doprawionego octem sherry i dużą ilością wędzonej papryki. Zwiedzając ten piękny kraj, warto spróbować hiszpańskiej tortilli, która przypomina puszysty omlet z dodatkiem ziemniaków i jest świetnym dodatkiem do tapas. 

Pyszne hiszpańskie przekąski 

Tapas to rodzaj zakąski, która podbiła już niemal cały świat. Podawany jest zazwyczaj do napojów w barach lub przed posiłkiem. Różnorodność drobnych przysmaków umieszczona na wielu małych talerzykach czy w miseczkach przyprawia o zawrót głowy. W skład tapas mogą wchodzić miseczki z oliwkami, pomidorami w oleju, serami, wędlinami czy owocami morza. 

Najsłynniejszą słodką przekąską Półwyspu Iberyjskiego jest churros – rodzaj podłużnych ciasteczek smażonych w głębokim oleju. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku churros idealnie pasują do świeżo zaparzonej kawy lub gorącej czekolady.