Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kuchnia hiszpańska - kategoria top

Przepisy na pyszne dania kuchni hiszpańskiej

Chrupiące churros, kremowy flan czy aromatyczny paella – kuchnia hiszpańska zaskakuje różnorodnością smaków i aromatów. Poznaj najbardziej popularne smaki tego słonecznego kraju.

Przepisy 23

Tortilla ziemniaczana

Tortilla ziemniaczana

40 ze 100
45 min Łatwy
Gazpacho z jajkiem

Gazpacho z jajkiem

1 godz 24 min Łatwy
Spaghetti aglio e olio z chorizo

Spaghetti aglio e olio z chorizo

55 ze 100
19 min Łatwy
Smażone ziemniaki z chorizo

Smażone ziemniaki z chorizo

50 ze 100
20 min Łatwy
Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

1 godz 30 min Średni
Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

65 ze 100
1 godz 34 min Łatwy
Gazpacho

Gazpacho

20 min Łatwy
Omlet z ziemniakami

Omlet z ziemniakami

75 ze 100
15 min Łatwy
Flan

Flan

57 min Średni
Empanady z kurczakiem

Empanady z kurczakiem

70 ze 100
39 min Łatwy
Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

45 ze 100
56 min Łatwy
Paella zero waste z polskimi dodatkami

Paella zero waste z polskimi dodatkami

65 ze 100
1 godz Łatwy
Zupa z ciecierzycy z kiełbasą

Zupa z ciecierzycy z kiełbasą

1 godz 4 min Łatwy
Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

90 ze 100
2 godz 26 min Łatwy
Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

1 godz 34 min Łatwy
Gazpacho z granitą miętową

Gazpacho z granitą miętową

1 godz 57 min Średni
Tortilla z gyrosem

Tortilla z gyrosem

80 ze 100
2 godz Łatwy
Paella

Paella

45 ze 100
1 godz 53 min Łatwy
Sałatka paprykowa z szynką

Sałatka paprykowa z szynką

15 min Łatwy
Świeży makaron z warzywami i chorizo

Świeży makaron z warzywami i chorizo

75 ze 100
1 godz 2 min Łatwy
Sałatka ziemniaczana z chorizo

Sałatka ziemniaczana z chorizo

41 min Łatwy
Churros

Churros

45 min
Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

60 ze 100
1 godz 7 min Łatwy

Wyjątkowa kuchnia Hiszpanii 

Hiszpania posiada wiele regionów znacznie różniących się pomiędzy sobą pod względem kulinarnym. W jej skład wchodzą głównie typowo śródziemnomorskie potrawy, dania charakterystyczne dla kuchni pasterskiej oraz wywodzące się z morskich tradycji. Burzliwa historia tego kraju sprawiła, że w kuchni hiszpańskiej widać wpływy arabskie, meksykańskie, rzymskie, a także innych państw europejskich. 

Hiszpania słynie nie tylko z wyjątkowych win. Znana jest także z innych docenianych na całym świecie półproduktów, jak oliwki, oliwa, wyśmienite sery, dojrzewające szynki czy cenny szafran. Każdy wielbiciel tamtejszej kuchni doskonale zna również chorizo – kiełbasę z dużą ilością mielonej papryki – oraz fuet, wędlinę pokrytą szlachetną pleśnią. 

Tradycyjne dania główne 

Niewątpliwie najbardziej znaną potrawą jest paella – danie jednogarnkowe przygotowane na bazie ryżu z szafranem i w wersji tradycyjnej z owocami morza. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane pod warunkiem, że mamy dostęp do świeżych produktów. Gorącą paellę podaje się w tym samym naczyniu, w którym była gotowana – szerokim i dość niskim garnku z dwoma uszami. 

Popularnym daniem obiadowym jest także gazpacho, będące odmianą chłodnika przyrządzanego ze świeżych pomidorów oraz papryki. Zupa smakuje wyśmienicie, zwłaszcza w upalne dni, ponieważ jest przygotowywana i podawana na zimno. W wielu hiszpańskich domach na obiad podawane jest pisto – rodzaj warzywnego gulaszu doprawionego octem sherry i dużą ilością wędzonej papryki. Zwiedzając ten piękny kraj, warto spróbować hiszpańskiej tortilli, która przypomina puszysty omlet z dodatkiem ziemniaków i jest świetnym dodatkiem do tapas. 

Pyszne hiszpańskie przekąski 

Tapas to rodzaj zakąski, która podbiła już niemal cały świat. Podawany jest zazwyczaj do napojów w barach lub przed posiłkiem. Różnorodność drobnych przysmaków umieszczona na wielu małych talerzykach czy w miseczkach przyprawia o zawrót głowy. W skład tapas mogą wchodzić miseczki z oliwkami, pomidorami w oleju, serami, wędlinami czy owocami morza. 

Najsłynniejszą słodką przekąską Półwyspu Iberyjskiego jest churros – rodzaj podłużnych ciasteczek smażonych w głębokim oleju. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku churros idealnie pasują do świeżo zaparzonej kawy lub gorącej czekolady.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu