Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem
Dodaj do CookBook

Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

(0)
2 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
7 
Pomidory dojrzałe
4  plastrów
Duże kromki czerstwego chleba/bagietki
3  ząbków
Czosnek
80  ml
Oliwa
2  gałązek
Rozmaryn
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
5  plastrów
Szynka hiszpańska, opcjonalnie chorizo, inna kiełbasa paprykowa, czosnkowa, kindziuk lub kawałki tuńczyka
5 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.5 g
Wartość energetyczna
386.4 kcal
Tłuszcze
27.1 g
Białko
16.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Co można wyczarować z kilku pomidorów i kawałka czerstwego chleba? Pyszny chłodnik! Obok gazpacho jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych chłodników na południu Europy. Receptura pochodzi z Andaluzji – miasta Cordoba. Sezon na upały trwa w najlepsze, a pomidory zaczynają nabierać rumieńców. Pora na salmorejo! Zupę przygotowuje się w mig, wydając na składniki zaledwie kilka złotych. Taka zupa krem z pomidorów to pochwała prostoty!

Chleb w zupie może mieć wiele różnych form, a na naszym blogu chleb był nie raz bohaterem przepisów i wycieczek! Sprawdź je w naszych innych wpisach:
Czosnkowe miseczki chlebowe
Domowy chleb na zakwasie – moja historia
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego
Żurek wegetariański w chlebku
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
Dzień chleba i miodu w Nadolu

Przygotowanie

146 min
  • Krok 1

    5 min
    Pomidory oparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i umieścić w wysokim naczyniu.
  • Krok 2

    3 min
    Chleb namoczyć w wodzie, aby zmiękł.
  • Krok 3

    5 min
    Do przygotowanych pomidorów dodać kawałki rozmokniętego chleba, oliwę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz rozmaryn.
  • Krok 4

    5 min
    Całość zmiksować – do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Krok 5

    3 min
    Doprawić obficie solą i pieprzem.
  • Krok 6

    120 min
    Schłodzić przez minimum 2 godziny.
  • Krok 7

    5 min
    Chłodnik podawać udekorowany oliwą, opcjonalnie z plastrami szynki hiszpańskiej i kawałkami jajka ugotowanego na twardo. Jedna z hiszpańskich wariacji podania sugeruje także kawałki tuńczyka.
Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

Krok 1 z 7

Pomidory oparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i umieścić w wysokim naczyniu.

Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

Krok 2 z 7

Chleb namoczyć w wodzie, aby zmiękł.

Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

Krok 3 z 7

Do przygotowanych pomidorów dodać kawałki rozmokniętego chleba, oliwę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz rozmaryn.

Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

Krok 4 z 7

Całość zmiksować – do uzyskania gładkiej konsystencji.

Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

Krok 5 z 7

Doprawić obficie solą i pieprzem.

Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

Krok 6 z 7

Schłodzić przez minimum 2 godziny.

Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

Krok 7 z 7

Chłodnik podawać udekorowany oliwą, opcjonalnie z plastrami szynki hiszpańskiej i kawałkami jajka ugotowanego na twardo. Jedna z hiszpańskich wariacji podania sugeruje także kawałki tuńczyka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia hiszpańska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu