Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy znalazłam przepis na regionalną dolnośląską zupę chlebową z mlekiem w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein i Grzegorza Sobela, ale w wersji wytrawnej, wiedziałam, że muszę ją wypróbować.
Aromat rozniósł się po całym domu, apetycznie rozrzedzony przez świeże wrześniowe powietrze. Pyyycha. Co tak pachnie? Zupa chlebowa. Prosta i szybka w wykonaniu. Ale nie prosta w smaku, ale to się odkrywa dopiero po kilku łyżkach. Nie powiedziałam domownikom, z czego zrobiona była zupa chlebowa, dopóki nie opróżnili z apetytem swoich talerzy. Gdybym powiedziała, że ugotowałam zupę z chleba i mleka, pewnie nawet nikt nie chciałby jej spróbować :)
Ponieważ zupę przewidziałam także dla dzieci, przed dodaniem do niej wina podzieliłam ją na dwie części. Do jednej dodałam połowę wina z przepisu, drugą bezalkoholową przeznaczyłam dla dzieci. Sama próbowałam obie i mi bardziej posmakowała winna zupa chlebowa.
Z kuchni dolnośląskiej polecam także:
zupę orkiszową
wykwintną zupę migdałową z winem
keselicę
Zobacz też
Zobacz Garus – staropolska zupa owocowa
Zobacz Wykwintna zupa migdałowa z winem
Chleb namaczam w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania).
Dodaję do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję.
Potem gotuję „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie).
Odstawiam zupę z kuchenki, miksuję, dodaję masło i dobrze mieszam, aż się rozpuści.
Zaciągam zupę żółtkiem, doprawiam solą i grubo zmielonym pieprzem.
Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.