Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

(1)
32min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Suchy chleb
1  l
Mleko
1  ząbek
Czosnek
20  g
Masło
1 
Żółtko
100  ml
Białe wino półwytrawne
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.2 g
Węglowodany
29.75 g
Tłuszcze
8.49 g
Wartość energetyczna
236.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy znalazłam przepis na regionalną dolnośląską zupę chlebową z mlekiem w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein i Grzegorza Sobela, ale w wersji wytrawnej, wiedziałam, że muszę ją wypróbować.

Aromat rozniósł się po całym domu, apetycznie rozrzedzony przez świeże wrześniowe powietrze. Pyyycha. Co tak pachnie? Zupa chlebowa. Prosta i szybka w wykonaniu. Ale nie prosta w smaku, ale to się odkrywa dopiero po kilku łyżkach. Nie powiedziałam domownikom, z czego zrobiona była zupa chlebowa, dopóki nie opróżnili z apetytem swoich talerzy. Gdybym powiedziała, że ugotowałam zupę z chleba i mleka, pewnie nawet nikt nie chciałby jej spróbować :)

Ponieważ zupę przewidziałam także dla dzieci, przed dodaniem do niej wina podzieliłam ją na dwie części. Do jednej dodałam połowę wina z przepisu, drugą bezalkoholową przeznaczyłam dla dzieci. Sama próbowałam obie i mi bardziej posmakowała winna zupa chlebowa.

Z kuchni dolnośląskiej polecam także:

zupę orkiszową

wykwintną zupę migdałową z winem

keselicę

Zobacz też

Zobacz Garus – staropolska zupa owocowa

Zobacz Wykwintna zupa migdałowa z winem

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    10 min
    Chleb namaczam w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania).
  • Krok 2

    3 min
    Dodaję do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję.
  • Krok 3

    10 min
    Potem gotuję „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie).
  • Krok 4

    5 min
    Odstawiam zupę z kuchenki, miksuję, dodaję masło i dobrze mieszam, aż się rozpuści.
  • Krok 5

    2 min
    Zaciągam zupę żółtkiem, doprawiam solą i grubo zmielonym pieprzem.
  • Krok 6

    2 min
    Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 1 z 6

Chleb namaczam w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania).

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 2 z 6

Dodaję do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję.

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 3 z 6

Potem gotuję „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie).

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 4 z 6

Odstawiam zupę z kuchenki, miksuję, dodaję masło i dobrze mieszam, aż się rozpuści.

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 5 z 6

Zaciągam zupę żółtkiem, doprawiam solą i grubo zmielonym pieprzem.

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 6 z 6

Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia regionalna
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    13 min Łatwy
  • Zupa rybna przepis wigilijny

    Zupa rybna przepis wigilijny

    1 godz 7 min Średni
  • Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    2 godz 21 min Średni
  • Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    1 godz 59 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu