Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

0
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Suchy chleb
1  l
Mleko
1  ząbek
20  g
Masło
1 
Żółtko
100  ml
Białe wino półwytrawne
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.95 g
Węglowodany
29.93 g
Tłuszcze
13.03 g
Wartość energetyczna
279.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
10 min
Chleb namaczam w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania).
Krok 2
3 min
Dodaję do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję.
Krok 3
10 min
Potem gotuję „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie).
Krok 4
5 min
Odstawiam zupę z kuchenki, miksuję, dodaję masło i dobrze mieszam, aż się rozpuści.
Krok 5
2 min
Zaciągam zupę żółtkiem, doprawiam solą i grubo zmielonym pieprzem.
Krok 6
2 min
Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 1 z 6

Chleb namaczam w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania).

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 2 z 6

Dodaję do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję.

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 3 z 6

Potem gotuję „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie).

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 4 z 6

Odstawiam zupę z kuchenki, miksuję, dodaję masło i dobrze mieszam, aż się rozpuści.

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 5 z 6

Zaciągam zupę żółtkiem, doprawiam solą i grubo zmielonym pieprzem.

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 6 z 6

Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.

Kiedy znalazłam przepis na regionalną dolnośląską zupę chlebową z mlekiem w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein i Grzegorza Sobela, ale w wersji wytrawnej, wiedziałam, że muszę ją wypróbować.

Aromat rozniósł się po całym domu, apetycznie rozrzedzony przez świeże wrześniowe powietrze. Pyyycha. Co tak pachnie? Zupa chlebowa. Prosta i szybka w wykonaniu. Ale nie prosta w smaku, ale to się odkrywa dopiero po kilku łyżkach. Nie powiedziałam domownikom, z czego zrobiona była zupa chlebowa, dopóki nie opróżnili z apetytem swoich talerzy. Gdybym powiedziała, że ugotowałam zupę z chleba i mleka, pewnie nawet nikt nie chciałby jej spróbować :)

Ponieważ zupę przewidziałam także dla dzieci, przed dodaniem do niej wina podzieliłam ją na dwie części. Do jednej dodałam połowę wina z przepisu, drugą bezalkoholową przeznaczyłam dla dzieci. Sama próbowałam obie i mi bardziej posmakowała winna zupa chlebowa.

Z kuchni dolnośląskiej polecam także:

zupę orkiszową

wykwintną zupę migdałową z winem

keselicę

Zobacz też

Zobacz Garus – staropolska zupa owocowa

Zobacz Wykwintna zupa migdałowa z winem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika