Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy znalazłam przepis na regionalną dolnośląską zupę chlebową z mlekiem w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein i Grzegorza Sobela, ale w wersji wytrawnej, wiedziałam, że muszę ją wypróbować.
Aromat rozniósł się po całym domu, apetycznie rozrzedzony przez świeże wrześniowe powietrze. Pyyycha. Co tak pachnie? Zupa chlebowa. Prosta i szybka w wykonaniu. Ale nie prosta w smaku, ale to się odkrywa dopiero po kilku łyżkach. Nie powiedziałam domownikom, z czego zrobiona była zupa chlebowa, dopóki nie opróżnili z apetytem swoich talerzy. Gdybym powiedziała, że ugotowałam zupę z chleba i mleka, pewnie nawet nikt nie chciałby jej spróbować :)
Ponieważ zupę przewidziałam także dla dzieci, przed dodaniem do niej wina podzieliłam ją na dwie części. Do jednej dodałam połowę wina z przepisu, drugą bezalkoholową przeznaczyłam dla dzieci. Sama próbowałam obie i mi bardziej posmakowała winna zupa chlebowa.
Chleb namaczam w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania).
Krok 2
3 min
Dodaję do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję.
Krok 3
10 min
Potem gotuję „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie).
Krok 4
5 min
Odstawiam zupę z kuchenki, miksuję, dodaję masło i dobrze mieszam, aż się rozpuści.
Krok 5
2 min
Zaciągam zupę żółtkiem, doprawiam solą i grubo zmielonym pieprzem.
Krok 6
2 min
Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.
Krok 1
z
6
Chleb namaczam w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania).
Krok 2
z
6
Dodaję do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję.
Krok 3
z
6
Potem gotuję „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie).
Krok 4
z
6
Odstawiam zupę z kuchenki, miksuję, dodaję masło i dobrze mieszam, aż się rozpuści.
Krok 5
z
6
Zaciągam zupę żółtkiem, doprawiam solą i grubo zmielonym pieprzem.
Krok 6
z
6
Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0