Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
Dodaj do CookBook

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

(0)
32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Suchy chleb
1  l
Mleko
1  ząbek
Czosnek
20  g
Masło
1 
Żółtko
100  ml
Białe wino półwytrawne
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.8 g
Wartość energetyczna
236 kcal
Tłuszcze
8.5 g
Białko
10.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kiedy znalazłam przepis na regionalną dolnośląską zupę chlebową z mlekiem w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein i Grzegorza Sobela, ale w wersji wytrawnej, wiedziałam, że muszę ją wypróbować.

Aromat rozniósł się po całym domu, apetycznie rozrzedzony przez świeże wrześniowe powietrze. Pyyycha. Co tak pachnie? Zupa chlebowa. Prosta i szybka w wykonaniu. Ale nie prosta w smaku, ale to się odkrywa dopiero po kilku łyżkach. Nie powiedziałam domownikom, z czego zrobiona była zupa chlebowa, dopóki nie opróżnili z apetytem swoich talerzy. Gdybym powiedziała, że ugotowałam zupę z chleba i mleka, pewnie nawet nikt nie chciałby jej spróbować :)

Ponieważ zupę przewidziałam także dla dzieci, przed dodaniem do niej wina podzieliłam ją na dwie części. Do jednej dodałam połowę wina z przepisu, drugą bezalkoholową przeznaczyłam dla dzieci. Sama próbowałam obie i mi bardziej posmakowała winna zupa chlebowa.

Z kuchni dolnośląskiej polecam także:

zupę orkiszową

wykwintną zupę migdałową z winem

keselicę

Zobacz też

Zobacz Garus – staropolska zupa owocowa

Zobacz Wykwintna zupa migdałowa z winem

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    10 min
    Chleb namaczam w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania).
  • Krok 2

    3 min
    Dodaję do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję.
  • Krok 3

    10 min
    Potem gotuję „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie).
  • Krok 4

    5 min
    Odstawiam zupę z kuchenki, miksuję, dodaję masło i dobrze mieszam, aż się rozpuści.
  • Krok 5

    2 min
    Zaciągam zupę żółtkiem, doprawiam solą i grubo zmielonym pieprzem.
  • Krok 6

    2 min
    Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 1 z 6

Chleb namaczam w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania).

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 2 z 6

Dodaję do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję.

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 3 z 6

Potem gotuję „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie).

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 4 z 6

Odstawiam zupę z kuchenki, miksuję, dodaję masło i dobrze mieszam, aż się rozpuści.

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 5 z 6

Zaciągam zupę żółtkiem, doprawiam solą i grubo zmielonym pieprzem.

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Krok 6 z 6

Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu