Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Dodaj do CookBook

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

(0)
37 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Orkisz (może być mąka orkiszowa)
1  kawałek
Masło (około 30-40g)
4  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
1 
Fenkuł do wywaru
1 
Ugotowane mięso drobiowe (np. udko z kurczaka)
100  ml
Słodka śmietanka 30%
1 
Cebula nieduża
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
trochę
Gałka muszkatołowa
1 
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.3 g
Wartość energetyczna
303.6 kcal
Tłuszcze
20.9 g
Białko
9.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy Jola zaproponowała, żeby na naszym blogu pojawiały się cyklicznie przepisy regionalnej kuchni polskiej i żebyśmy zaczęły od kuchni dolnośląskiej, poczułam zew przygody. I od razu wiedziałam, że ta przygoda nie zacznie się w kuchni.

Początek był gdzieś między moimi wspomnieniami z dzieciństwa, najedzonym wrocławskim krasnalem, którego można zobaczyć na wrocławskim Rynku i stronicami „Kuchni Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein i Grzegorza Sobela. Już w dzieciństwie odkryłam wielokulturowy charakter dolnośląskiej kuchni. W moim domu w Wigilię zawsze były kluski z makiem, a u mojej najbliższej przyjaciółki, mieszkającej kilka bloków dalej, co roku próbowałam egzotyczną dla mnie kutię. Czy to oznacza, że nie ma kuchni dolnośląskiej? Jest, a tworzą ją tradycje kulinarne z wielu zakątków Europy.

Zupę orkiszową można zrobić z gotowej mąki orkiszowej lub zmielić ziarna orkiszu. Ja wybrałam tą drugą opcję, bo ciekawiła mnie także zupa z ziaren orkiszu, którą też ugotowałam. Ziarna orkiszu wymagają przed ugotowaniem 12 godzinnego moczenia, więc nie jest to zupa, którą można jeść pół godziny po pomyśle na nią. Ale zupa orkiszowa z ziarnami smakuje świetnie i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego krupniku. Można ją ugotować praktycznie według przepisu na krupnik, trzeba tylko pamiętać o moczeniu, a potem gotowaniu dłużej niż kaszę jęczmienną, 40 minut. I koniecznie doprawić zupę z ziaren orkiszu gałką muszkatołową.

Gdybyście jednak chcieli ugotować tylko jedną zupę orkiszową, zróbcie ją z mielonego orkiszu. Przepyszna!

Polecam także inne zupy z Dolnego Śląska:
wykwintną zupę migdałową z winem
zupę chlebową
keselicę

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    6 min
    Orkisz mielę na mąkę.
  • Krok 2

    6 min
    Masło rozpuszczam w rondelku (kawałeczek zostawiam do podsmażenia kawałków kurczaka i cebuli) i lekko przesmażam na nim mąkę orkiszową.
  • Krok 3

    3 min
    Podlewam ją małą ilością wywaru warzywnego dobrze mieszając, alby nie utworzyły się grudy.
  • Krok 4

    10 min
    Wciąż mieszając dolewam resztę wywaru, doprawiam gałką muszkatołową, gotuję 10 minut na „wolnym ogniu”.
  • Krok 5

    3 min
    Pod koniec gotowania dodaję śmietankę i doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 6

    6 min
    W tym czasie kroję cebulę w piórka, mięso w kawałki, lekko przesmażam, aż cebula nabierze złocistego koloru.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę nalewam do miseczek i podaję z mięsem podsmażonym z cebulą. Dekoruję natką pietruszki.
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 1 z 7

Orkisz mielę na mąkę.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 2 z 7

Masło rozpuszczam w rondelku (kawałeczek zostawiam do podsmażenia kawałków kurczaka i cebuli) i lekko przesmażam na nim mąkę orkiszową.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 3 z 7

Podlewam ją małą ilością wywaru warzywnego dobrze mieszając, alby nie utworzyły się grudy.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 4 z 7

Wciąż mieszając dolewam resztę wywaru, doprawiam gałką muszkatołową, gotuję 10 minut na „wolnym ogniu”.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania dodaję śmietankę i doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 6 z 7

W tym czasie kroję cebulę w piórka, mięso w kawałki, lekko przesmażam, aż cebula nabierze złocistego koloru.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 7 z 7

Zupę nalewam do miseczek i podaję z mięsem podsmażonym z cebulą. Dekoruję natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu