Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

(0)
37min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Orkisz (może być mąka orkiszowa)
1  kawałek
Masło (około 30-40g)
4  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
1 
Fenkuł do wywaru
1 
Ugotowane mięso drobiowe (np. udko z kurczaka)
100  ml
Słodka śmietanka 30%
1 
Cebula nieduża
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
trochę
Gałka muszkatołowa
1 
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.66 g
Węglowodany
19.31 g
Tłuszcze
20.87 g
Wartość energetyczna
303.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy Jola zaproponowała, żeby na naszym blogu pojawiały się cyklicznie przepisy regionalnej kuchni polskiej i żebyśmy zaczęły od kuchni dolnośląskiej, poczułam zew przygody. I od razu wiedziałam, że ta przygoda nie zacznie się w kuchni.

Początek był gdzieś między moimi wspomnieniami z dzieciństwa, najedzonym wrocławskim krasnalem, którego można zobaczyć na wrocławskim Rynku i stronicami „Kuchni Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein i Grzegorza Sobela. Już w dzieciństwie odkryłam wielokulturowy charakter dolnośląskiej kuchni. W moim domu w Wigilię zawsze były kluski z makiem, a u mojej najbliższej przyjaciółki, mieszkającej kilka bloków dalej, co roku próbowałam egzotyczną dla mnie kutię. Czy to oznacza, że nie ma kuchni dolnośląskiej? Jest, a tworzą ją tradycje kulinarne z wielu zakątków Europy.

Zupę orkiszową można zrobić z gotowej mąki orkiszowej lub zmielić ziarna orkiszu. Ja wybrałam tą drugą opcję, bo ciekawiła mnie także zupa z ziaren orkiszu, którą też ugotowałam. Ziarna orkiszu wymagają przed ugotowaniem 12 godzinnego moczenia, więc nie jest to zupa, którą można jeść pół godziny po pomyśle na nią. Ale zupa orkiszowa z ziarnami smakuje świetnie i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego krupniku. Można ją ugotować praktycznie według przepisu na krupnik, trzeba tylko pamiętać o moczeniu, a potem gotowaniu dłużej niż kaszę jęczmienną, 40 minut. I koniecznie doprawić zupę z ziaren orkiszu gałką muszkatołową.

Gdybyście jednak chcieli ugotować tylko jedną zupę orkiszową, zróbcie ją z mielonego orkiszu. Przepyszna!

Polecam także inne zupy z Dolnego Śląska:
wykwintną zupę migdałową z winem
zupę chlebową
keselicę

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    6 min
    Orkisz mielę na mąkę.
  • Krok 2

    6 min
    Masło rozpuszczam w rondelku (kawałeczek zostawiam do podsmażenia kawałków kurczaka i cebuli) i lekko przesmażam na nim mąkę orkiszową.
  • Krok 3

    3 min
    Podlewam ją małą ilością wywaru warzywnego dobrze mieszając, alby nie utworzyły się grudy.
  • Krok 4

    10 min
    Wciąż mieszając dolewam resztę wywaru, doprawiam gałką muszkatołową, gotuję 10 minut na „wolnym ogniu”.
  • Krok 5

    3 min
    Pod koniec gotowania dodaję śmietankę i doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 6

    6 min
    W tym czasie kroję cebulę w piórka, mięso w kawałki, lekko przesmażam, aż cebula nabierze złocistego koloru.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę nalewam do miseczek i podaję z mięsem podsmażonym z cebulą. Dekoruję natką pietruszki.
Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 1 z 7

Orkisz mielę na mąkę.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 2 z 7

Masło rozpuszczam w rondelku (kawałeczek zostawiam do podsmażenia kawałków kurczaka i cebuli) i lekko przesmażam na nim mąkę orkiszową.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 3 z 7

Podlewam ją małą ilością wywaru warzywnego dobrze mieszając, alby nie utworzyły się grudy.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 4 z 7

Wciąż mieszając dolewam resztę wywaru, doprawiam gałką muszkatołową, gotuję 10 minut na „wolnym ogniu”.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania dodaję śmietankę i doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 6 z 7

W tym czasie kroję cebulę w piórka, mięso w kawałki, lekko przesmażam, aż cebula nabierze złocistego koloru.

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Krok 7 z 7

Zupę nalewam do miseczek i podaję z mięsem podsmażonym z cebulą. Dekoruję natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    13 min Łatwy
  • Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

    Pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami

    39 min Łatwy
  • Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

    Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

    44 min Średni
  • Krupnik drobiowy

    Krupnik drobiowy

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu