Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Klasyczna zupa pomidorowa

(0)
1 godz
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
0.5 
Seler
1  kawałek
Por
1 
Cebula
1  kg
Ćwiartka z kurczaka
1.5  kg
Świeże, dojrzałe pomidory
2  l
Woda
1  torebka
Ryż lub makaron
3  łyżek
Śmietana 12%
1  pęczek
Zielona natka pietruszki
3  liści
Laurowe
trochę
Ziele angielskie
1  łyżka
Cukier
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
31.49 g
Węglowodany
29.09 g
Tłuszcze
28.28 g
Wartość energetyczna
490.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyka polskiej kuchni, o której można by pewnie napisać niejedną książkę. Większości z nas niezaprzeczalnie kojarzy się z domem rodzinnym. Zupa pomidorowa – gotowały ją nasze babcie i mamy, gotujemy i my – na różne sposoby. Podstawowy składnik pomidorówki pozostaje jednak niezmienny: dojrzałe, słodkie pomidory, na które sezon panuje właśnie latem. Zabierajmy się więc ukochaną zupę pomidorową!

Szukasz mniej tradycyjnego przepisu na pomidorówkę? Zobacz na przykład te:

  • Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
  • Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
  • Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią
  • Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    3 min
    Mięso i warzywa na bulion myjemy oraz obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    1 min
    Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, lekko podgotowujemy, zbieramy szumowiny, a następnie dodajemy warzywa i przyprawy.
  • Krok 3

    20 min
    Gotujemy do miękkości wszystkich składników.
  • Krok 4

    5 min
    Pomidory obieramy ze skórki, jeśli jednak zależy nam na czasie można tę czynność pominąć – skórki rozpadną się w trakcie gotowanie, a resztę zmiksujemy.
  • Krok 5

    15 min
    Bulion przecedzamy, dodajemy pomidory, gotujemy aż zaczną się rozpadać.
  • Krok 6

    10 min
    W międzyczasie gotujemy makaron lub ryż. Siekamy natkę pietruszki.
  • Krok 7

    5 min
    Do gotujących się pomidorów dorzucamy marchewkę oraz pietruszkę z bulionu. Zupę miksujemy – do rozdrobnienia pomidorów i połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę pomidorową podajemy z makaronem lub ryżem i kawałkami kurczaka z bulionu, udekorowaną kleksem śmietany oraz natką pietruszki.
Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 1 z 8

Mięso i warzywa na bulion myjemy oraz obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 2 z 8

Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, lekko podgotowujemy, zbieramy szumowiny, a następnie dodajemy warzywa i przyprawy.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 3 z 8

Gotujemy do miękkości wszystkich składników.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 4 z 8

Pomidory obieramy ze skórki, jeśli jednak zależy nam na czasie można tę czynność pominąć – skórki rozpadną się w trakcie gotowanie, a resztę zmiksujemy.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 5 z 8

Bulion przecedzamy, dodajemy pomidory, gotujemy aż zaczną się rozpadać.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 6 z 8

W międzyczasie gotujemy makaron lub ryż. Siekamy natkę pietruszki.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 7 z 8

Do gotujących się pomidorów dorzucamy marchewkę oraz pietruszkę z bulionu. Zupę miksujemy – do rozdrobnienia pomidorów i połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 8 z 8

Zupę pomidorową podajemy z makaronem lub ryżem i kawałkami kurczaka z bulionu, udekorowaną kleksem śmietany oraz natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy ramen – prosty przepis

    2 godz 32 min Średni
  • Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

    55 min Łatwy
  • Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    35 min Łatwy
  • Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu