Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyka polskiej kuchni, o której można by pewnie napisać niejedną książkę. Większości z nas niezaprzeczalnie kojarzy się z domem rodzinnym. Zupa pomidorowa – gotowały ją nasze babcie i mamy, gotujemy i my – na różne sposoby. Podstawowy składnik pomidorówki pozostaje jednak niezmienny: dojrzałe, słodkie pomidory, na które sezon panuje właśnie latem. Zabierajmy się więc ukochaną zupę pomidorową!
Szukasz mniej tradycyjnego przepisu na pomidorówkę? Zobacz na przykład te:
Mięso i warzywa na bulion myjemy oraz obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2
1 min
Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, lekko podgotowujemy, zbieramy szumowiny, a następnie dodajemy warzywa i przyprawy.
Krok 3
20 min
Gotujemy do miękkości wszystkich składników.
Krok 4
5 min
Pomidory obieramy ze skórki, jeśli jednak zależy nam na czasie można tę czynność pominąć – skórki rozpadną się w trakcie gotowanie, a resztę zmiksujemy.
Krok 5
15 min
Bulion przecedzamy, dodajemy pomidory, gotujemy aż zaczną się rozpadać.
Krok 6
10 min
W międzyczasie gotujemy makaron lub ryż. Siekamy natkę pietruszki.
Krok 7
5 min
Do gotujących się pomidorów dorzucamy marchewkę oraz pietruszkę z bulionu. Zupę miksujemy – do rozdrobnienia pomidorów i połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Zupę pomidorową podajemy z makaronem lub ryżem i kawałkami kurczaka z bulionu, udekorowaną kleksem śmietany oraz natką pietruszki.
Krok 1
z
8
Mięso i warzywa na bulion myjemy oraz obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2
z
8
Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, lekko podgotowujemy, zbieramy szumowiny, a następnie dodajemy warzywa i przyprawy.
Krok 3
z
8
Gotujemy do miękkości wszystkich składników.
Krok 4
z
8
Pomidory obieramy ze skórki, jeśli jednak zależy nam na czasie można tę czynność pominąć – skórki rozpadną się w trakcie gotowanie, a resztę zmiksujemy.
Krok 5
z
8
Bulion przecedzamy, dodajemy pomidory, gotujemy aż zaczną się rozpadać.
Krok 6
z
8
W międzyczasie gotujemy makaron lub ryż. Siekamy natkę pietruszki.
Krok 7
z
8
Do gotujących się pomidorów dorzucamy marchewkę oraz pietruszkę z bulionu. Zupę miksujemy – do rozdrobnienia pomidorów i połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 8
z
8
Zupę pomidorową podajemy z makaronem lub ryżem i kawałkami kurczaka z bulionu, udekorowaną kleksem śmietany oraz natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0