Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Klasyczna zupa pomidorowa
Klasyczna zupa pomidorowa
Klasyczna zupa pomidorowa
Klasyczna zupa pomidorowa
Klasyczna zupa pomidorowa
Klasyczna zupa pomidorowa
Klasyczna zupa pomidorowa
Klasyczna zupa pomidorowa

Klasyczna zupa pomidorowa

(0)
1 godz
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
0.5 
Seler
1  kawałek
Por
1 
Cebula
1  kg
Ćwiartka z kurczaka
1.5  kg
Świeże, dojrzałe pomidory
2  l
Woda
1  torebka
Ryż lub makaron
3  łyżek
Śmietana 12%
1  pęczek
Zielona natka pietruszki
3  liści
Laurowe
trochę
Ziele angielskie
1  łyżka
Cukier
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
31.49 g
Węglowodany
29.09 g
Tłuszcze
28.28 g
Wartość energetyczna
490.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyka polskiej kuchni, o której można by pewnie napisać niejedną książkę. Większości z nas niezaprzeczalnie kojarzy się z domem rodzinnym. Zupa pomidorowa – gotowały ją nasze babcie i mamy, gotujemy i my – na różne sposoby. Podstawowy składnik pomidorówki pozostaje jednak niezmienny: dojrzałe, słodkie pomidory, na które sezon panuje właśnie latem. Zabierajmy się więc ukochaną zupę pomidorową!

Szukasz mniej tradycyjnego przepisu na pomidorówkę? Zobacz na przykład te:

  • Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
  • Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
  • Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią
  • Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    3 min
    Mięso i warzywa na bulion myjemy oraz obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    1 min
    Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, lekko podgotowujemy, zbieramy szumowiny, a następnie dodajemy warzywa i przyprawy.
  • Krok 3

    20 min
    Gotujemy do miękkości wszystkich składników.
  • Krok 4

    5 min
    Pomidory obieramy ze skórki, jeśli jednak zależy nam na czasie można tę czynność pominąć – skórki rozpadną się w trakcie gotowanie, a resztę zmiksujemy.
  • Krok 5

    15 min
    Bulion przecedzamy, dodajemy pomidory, gotujemy aż zaczną się rozpadać.
  • Krok 6

    10 min
    W międzyczasie gotujemy makaron lub ryż. Siekamy natkę pietruszki.
  • Krok 7

    5 min
    Do gotujących się pomidorów dorzucamy marchewkę oraz pietruszkę z bulionu. Zupę miksujemy – do rozdrobnienia pomidorów i połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę pomidorową podajemy z makaronem lub ryżem i kawałkami kurczaka z bulionu, udekorowaną kleksem śmietany oraz natką pietruszki.
Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 1 z 8

Mięso i warzywa na bulion myjemy oraz obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 2 z 8

Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, lekko podgotowujemy, zbieramy szumowiny, a następnie dodajemy warzywa i przyprawy.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 3 z 8

Gotujemy do miękkości wszystkich składników.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 4 z 8

Pomidory obieramy ze skórki, jeśli jednak zależy nam na czasie można tę czynność pominąć – skórki rozpadną się w trakcie gotowanie, a resztę zmiksujemy.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 5 z 8

Bulion przecedzamy, dodajemy pomidory, gotujemy aż zaczną się rozpadać.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 6 z 8

W międzyczasie gotujemy makaron lub ryż. Siekamy natkę pietruszki.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 7 z 8

Do gotujących się pomidorów dorzucamy marchewkę oraz pietruszkę z bulionu. Zupę miksujemy – do rozdrobnienia pomidorów i połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem.

Klasyczna zupa pomidorowa

Krok 8 z 8

Zupę pomidorową podajemy z makaronem lub ryżem i kawałkami kurczaka z bulionu, udekorowaną kleksem śmietany oraz natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy ramen  – prosty przepis

    Domowy ramen – prosty przepis

    2 godz 32 min Średni
  • Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

    Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

    55 min Łatwy
  • Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    35 min Łatwy
  • Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

    Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu