Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
Dodaj do CookBook

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

(0)
56 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion drobiowy
700  ml
Woda
1  słoik
Przecier pomidorowy ( z 1 kg pomidorów)
1.5 
Biała cebula
1.5  łyżek
Olej z czosnkiem
14  liści
Świeża bazylia
1  opakowanie
Makaron Kokardki
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
83.7 g
Wartość energetyczna
451.7 kcal
Tłuszcze
8.9 g
Białko
16 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pomidorowa nieustannie króluje w mojej kuchni za sprawą mojego siedmioletniego synka. Prawdziwego fana tej zupy. Ciągle doskonaliłam przepis, testowałam nowe i sama starałam się stworzyć zupę pomidorową , jak dla nas idealną.

Kochani, nie będę skromna i powiem szczerze, że to jedna z najlepszych zup pomidorowych jaką do tej pory jadłam. Wszystkie składniki łączą się w pyszną całość i idealnie uzupełniają. Zapewne sekretem tak dobrego smaku tej zupy jest domowy przecier pomidorowy. Zupa ma aksamitną konsystencję a liście świeżej bazylii są tutaj przysłowiową kropką nad i.

Do jej przygotowania wykorzystałam makaron przywieziony z Włoch, ale możecie użyć zwykłe kokardki lub przygotować domowy makaron. Na blogu znajdziecie też przepis na zupę pomidorową z grissini.

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    5 min
    Do wysokiego garnka przelewamy bulion i gotujemy go na małym ogniu. Dodajemy do niego przecier pomidorowy.
  • Krok 2

    30 min
    Cebulę kroimy w kostkę. Wielkość kostki nie ma znaczenia, bo na koniec zmiksujemy zupę. Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem i smażymy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy ją do zupy razem z resztą oleju z czosnkiem, który zostanie na patelni. Całość gotujemy na małym ogniu do 30 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem. Zupa nabierze lekko pomarańczowego koloru i będzie miała aksamitną konsystencję.
  • Krok 4

    10 min
    Makaron gotujemy w osobnym garnku all dente.
  • Krok 5

    3 min
    Do miseczek nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupą.
  • Krok 6

    3 min
    Tuż przed podaniem rwiemy listki bazylii lub przycinamy je nożyczkami i posypujemy obficie nimi zupę.
Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 1 z 6

Do wysokiego garnka przelewamy bulion i gotujemy go na małym ogniu. Dodajemy do niego przecier pomidorowy.

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy w kostkę. Wielkość kostki nie ma znaczenia, bo na koniec zmiksujemy zupę. Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem i smażymy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy ją do zupy razem z resztą oleju z czosnkiem, który zostanie na patelni. Całość gotujemy na małym ogniu do 30 minut.

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 3 z 6

Gotową zupę miksujemy blenderem. Zupa nabierze lekko pomarańczowego koloru i będzie miała aksamitną konsystencję.

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 4 z 6

Makaron gotujemy w osobnym garnku all dente.

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 5 z 6

Do miseczek nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupą.

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 6 z 6

Tuż przed podaniem rwiemy listki bazylii lub przycinamy je nożyczkami i posypujemy obficie nimi zupę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Koncentrat pomidorowy
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu