Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

(0)
56min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion drobiowy
700  ml
Woda
1  słoik
Przecier pomidorowy ( z 1 kg pomidorów)
1.5 
Biała cebula
1.5  łyżek
Olej z czosnkiem
14  liści
Świeża bazylia
1  opakowanie
Makaron Kokardki
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.03 g
Węglowodany
83.7 g
Tłuszcze
8.88 g
Wartość energetyczna
451.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pomidorowa nieustannie króluje w mojej kuchni za sprawą mojego siedmioletniego synka. Prawdziwego fana tej zupy. Ciągle doskonaliłam przepis, testowałam nowe i sama starałam się stworzyć zupę pomidorową , jak dla nas idealną.

Kochani, nie będę skromna i powiem szczerze, że to jedna z najlepszych zup pomidorowych jaką do tej pory jadłam. Wszystkie składniki łączą się w pyszną całość i idealnie uzupełniają. Zapewne sekretem tak dobrego smaku tej zupy jest domowy przecier pomidorowy. Zupa ma aksamitną konsystencję a liście świeżej bazylii są tutaj przysłowiową kropką nad i.

Do jej przygotowania wykorzystałam makaron przywieziony z Włoch, ale możecie użyć zwykłe kokardki lub przygotować domowy makaron. Na blogu znajdziecie też przepis na zupę pomidorową z grissini.

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    5 min
    Do wysokiego garnka przelewamy bulion i gotujemy go na małym ogniu. Dodajemy do niego przecier pomidorowy.
  • Krok 2

    30 min
    Cebulę kroimy w kostkę. Wielkość kostki nie ma znaczenia, bo na koniec zmiksujemy zupę. Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem i smażymy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy ją do zupy razem z resztą oleju z czosnkiem, który zostanie na patelni. Całość gotujemy na małym ogniu do 30 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem. Zupa nabierze lekko pomarańczowego koloru i będzie miała aksamitną konsystencję.
  • Krok 4

    10 min
    Makaron gotujemy w osobnym garnku all dente.
  • Krok 5

    3 min
    Do miseczek nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupą.
  • Krok 6

    3 min
    Tuż przed podaniem rwiemy listki bazylii lub przycinamy je nożyczkami i posypujemy obficie nimi zupę.
Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 1 z 6

Do wysokiego garnka przelewamy bulion i gotujemy go na małym ogniu. Dodajemy do niego przecier pomidorowy.

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy w kostkę. Wielkość kostki nie ma znaczenia, bo na koniec zmiksujemy zupę. Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem i smażymy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy ją do zupy razem z resztą oleju z czosnkiem, który zostanie na patelni. Całość gotujemy na małym ogniu do 30 minut.

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 3 z 6

Gotową zupę miksujemy blenderem. Zupa nabierze lekko pomarańczowego koloru i będzie miała aksamitną konsystencję.

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 4 z 6

Makaron gotujemy w osobnym garnku all dente.

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 5 z 6

Do miseczek nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupą.

Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Krok 6 z 6

Tuż przed podaniem rwiemy listki bazylii lub przycinamy je nożyczkami i posypujemy obficie nimi zupę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Koncentrat pomidorowy
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

    Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

    49 min Łatwy
  • Zupa rybna z łososiem i kaparami

    Zupa rybna z łososiem i kaparami

    29 min Średni
  • Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    32 min Łatwy
  • Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

    Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu