Domowy makaron
51min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
11.78 g
Węglowodany
48.02 g
Tłuszcze
3.98 g
Wartość energetyczna
261.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
51 min
Krok 1
3 min
Do miski wsypujemy mąkę (250 g) i wbijamy jajka.
Krok 2
10 min
Mieszamy łyżką i stopniowo wlewamy wodę wyrabiając ciasto. Powinno być zwarte i nieco bardziej zbite niż ciasto do pierogów.
Krok 3
3 min
Dodajemy dodatkowo około 25 g mąki. Jeśli będzie za bardzo się kleić to podsypujemy jeszcze nieco mąką.
Krok 4
3 min
Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Krok 5
5 min
Wałkujemy bardzo cienko. Zwracamy uwagę, aby ciasto wszędzie było oprószone mąką, inaczej będzie się nam kleić.
Krok 6
15 min
Rozwałkowane ciasto zostawiamy na chwilkę do lekkiego przesuszenia i zwijamy w rulonik . Jeśli będzie się jeszcze kleić podsypujemy mąką. Tniemy ostrym nożem na paseczki które roztrzepujemy na stolnicy. Grubość pasków jest dowolna,choć do rosołu najlepszy jest cienki makaron.
Krok 7
12 min
Makaron wrzucamy do posolonej, wrzącej wody. Gotujemy z dodatkiem 1 łyżki oliwy, aby się nie sklejał.
Domowy makaron każdej niedzieli wyrabiała moja mama. Te czasy niestety dawno minęły. Ostatnio dosyć często wracam wspomnieniami do tego co było kiedyś, bo w moim domu to kuchnia była sercem, miejscem, w którym najczęściej przebywaliśmy. Tam skupiało się życie mojej rodziny. Domowe wyroby były czymś naturalnym.
Sama dopiero po wielu latach postanowiłam wrócić do tych tradycji i zdziwiła mnie prostota większości tych przepisów. Boimy się tego co nie znamy, a jak się okazuje większość starych receptur jest naprawdę prosta. Wystarczy tylko odrobina naszych chęci i czasu i możemy odtworzyć domowy rosołek jaki gotowały nasze babcie, mamy.
W kuchni preferuję prostotę i stawiam na dobre składniki. Ma być przyjemnie i oczywiście smacznie.
Domowy makaron możecie dodać do:
Zupy pomidorowej
Sama dopiero po wielu latach postanowiłam wrócić do tych tradycji i zdziwiła mnie prostota większości tych przepisów. Boimy się tego co nie znamy, a jak się okazuje większość starych receptur jest naprawdę prosta. Wystarczy tylko odrobina naszych chęci i czasu i możemy odtworzyć domowy rosołek jaki gotowały nasze babcie, mamy.
W kuchni preferuję prostotę i stawiam na dobre składniki. Ma być przyjemnie i oczywiście smacznie.
Domowy makaron możecie dodać do:
Zupy pomidorowej
Komentarze 0