Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowy makaron każdej niedzieli wyrabiała moja mama. Te czasy niestety dawno minęły. Ostatnio dosyć często wracam wspomnieniami do tego co było kiedyś, bo w moim domu to kuchnia była sercem, miejscem, w którym najczęściej przebywaliśmy. Tam skupiało się życie mojej rodziny. Domowe wyroby były czymś naturalnym.
Sama dopiero po wielu latach postanowiłam wrócić do tych tradycji i zdziwiła mnie prostota większości tych przepisów. Boimy się tego co nie znamy, a jak się okazuje większość starych receptur jest naprawdę prosta. Wystarczy tylko odrobina naszych chęci i czasu i możemy odtworzyć domowy rosołek jaki gotowały nasze babcie, mamy.
W kuchni preferuję prostotę i stawiam na dobre składniki. Ma być przyjemnie i oczywiście smacznie.
Mieszamy łyżką i stopniowo wlewamy wodę wyrabiając ciasto. Powinno być zwarte i nieco bardziej zbite niż ciasto do pierogów.
Krok 3
3 min
Dodajemy dodatkowo około 25 g mąki. Jeśli będzie za bardzo się kleić to podsypujemy jeszcze nieco mąką.
Krok 4
3 min
Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Krok 5
5 min
Wałkujemy bardzo cienko. Zwracamy uwagę, aby ciasto wszędzie było oprószone mąką, inaczej będzie się nam kleić.
Krok 6
15 min
Rozwałkowane ciasto zostawiamy na chwilkę do lekkiego przesuszenia i zwijamy w rulonik . Jeśli będzie się jeszcze kleić podsypujemy mąką. Tniemy ostrym nożem na paseczki które roztrzepujemy na stolnicy. Grubość pasków jest dowolna,choć do rosołu najlepszy jest cienki makaron.
Krok 7
12 min
Makaron wrzucamy do posolonej, wrzącej wody. Gotujemy z dodatkiem 1 łyżki oliwy, aby się nie sklejał.
Krok 1
z
7
Do miski wsypujemy mąkę (250 g) i wbijamy jajka.
Krok 2
z
7
Mieszamy łyżką i stopniowo wlewamy wodę wyrabiając ciasto. Powinno być zwarte i nieco bardziej zbite niż ciasto do pierogów.
Krok 3
z
7
Dodajemy dodatkowo około 25 g mąki. Jeśli będzie za bardzo się kleić to podsypujemy jeszcze nieco mąką.
Krok 4
z
7
Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Krok 5
z
7
Wałkujemy bardzo cienko. Zwracamy uwagę, aby ciasto wszędzie było oprószone mąką, inaczej będzie się nam kleić.
Krok 6
z
7
Rozwałkowane ciasto zostawiamy na chwilkę do lekkiego przesuszenia i zwijamy w rulonik . Jeśli będzie się jeszcze kleić podsypujemy mąką. Tniemy ostrym nożem na paseczki które roztrzepujemy na stolnicy. Grubość pasków jest dowolna,choć do rosołu najlepszy jest cienki makaron.
Krok 7
z
7
Makaron wrzucamy do posolonej, wrzącej wody. Gotujemy z dodatkiem 1 łyżki oliwy, aby się nie sklejał.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0