Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Domowy makaron

(0)
51min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna
2 
Jajka
0.33  szklanka
Woda o temp. pokojowej
trochę
Mąka do podsypywania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.78 g
Węglowodany
48.02 g
Tłuszcze
3.98 g
Wartość energetyczna
261.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy makaron każdej niedzieli wyrabiała moja mama. Te czasy niestety dawno minęły. Ostatnio dosyć często wracam wspomnieniami do tego co było kiedyś, bo w moim domu to kuchnia była sercem, miejscem, w którym najczęściej przebywaliśmy. Tam skupiało się życie mojej rodziny. Domowe wyroby były czymś naturalnym.

Sama dopiero po wielu latach postanowiłam wrócić do tych tradycji i zdziwiła mnie prostota większości tych przepisów. Boimy się tego co nie znamy, a jak się okazuje większość starych receptur jest naprawdę prosta. Wystarczy tylko odrobina naszych chęci i czasu i możemy odtworzyć domowy rosołek jaki gotowały nasze babcie, mamy.

W kuchni preferuję prostotę i stawiam na dobre składniki. Ma być przyjemnie i oczywiście smacznie.

Domowy makaron możecie dodać do:
Zupy pomidorowej

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    3 min
    Do miski wsypujemy mąkę (250 g) i wbijamy jajka.
  • Krok 2

    10 min
    Mieszamy łyżką i stopniowo wlewamy wodę wyrabiając ciasto. Powinno być zwarte i nieco bardziej zbite niż ciasto do pierogów.
  • Krok 3

    3 min
    Dodajemy dodatkowo około 25 g mąki. Jeśli będzie za bardzo się kleić to podsypujemy jeszcze nieco mąką.
  • Krok 4

    3 min
    Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.
  • Krok 5

    5 min
    Wałkujemy bardzo cienko. Zwracamy uwagę, aby ciasto wszędzie było oprószone mąką, inaczej będzie się nam kleić.
  • Krok 6

    15 min
    Rozwałkowane ciasto zostawiamy na chwilkę do lekkiego przesuszenia i zwijamy w rulonik . Jeśli będzie się jeszcze kleić podsypujemy mąką. Tniemy ostrym nożem na paseczki które roztrzepujemy na stolnicy. Grubość pasków jest dowolna,choć do rosołu najlepszy jest cienki makaron.
  • Krok 7

    12 min
    Makaron wrzucamy do posolonej, wrzącej wody. Gotujemy z dodatkiem 1 łyżki oliwy, aby się nie sklejał.
Domowy makaron

Krok 1 z 7

Do miski wsypujemy mąkę (250 g) i wbijamy jajka.

Domowy makaron

Krok 2 z 7

Mieszamy łyżką i stopniowo wlewamy wodę wyrabiając ciasto. Powinno być zwarte i nieco bardziej zbite niż ciasto do pierogów.

Domowy makaron

Krok 3 z 7

Dodajemy dodatkowo około 25 g mąki. Jeśli będzie za bardzo się kleić to podsypujemy jeszcze nieco mąką.

Domowy makaron

Krok 4 z 7

Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.

Domowy makaron

Krok 5 z 7

Wałkujemy bardzo cienko. Zwracamy uwagę, aby ciasto wszędzie było oprószone mąką, inaczej będzie się nam kleić.

Domowy makaron

Krok 6 z 7

Rozwałkowane ciasto zostawiamy na chwilkę do lekkiego przesuszenia i zwijamy w rulonik . Jeśli będzie się jeszcze kleić podsypujemy mąką. Tniemy ostrym nożem na paseczki które roztrzepujemy na stolnicy. Grubość pasków jest dowolna,choć do rosołu najlepszy jest cienki makaron.

Domowy makaron

Krok 7 z 7

Makaron wrzucamy do posolonej, wrzącej wody. Gotujemy z dodatkiem 1 łyżki oliwy, aby się nie sklejał.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Obiad
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Idealne ciasto na uszka i pierogi

    1 godz 40 min Łatwy
  • Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni
  • Krakersy cebulowe

    1 godz 53 min Łatwy
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu