Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowy gulasz z łopatki

0
54 min
Średni

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
600 g
Łopatka wieprzowa
2 
Cebula
2 łyżek
Oliwa z oliwek
10 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 g
Liść laurowy
2 g
Ziele angielskie mielone
3 łyżeczek
Słodka papryka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
17.85 g
Węglowodany
6.76 g
Białko
30.43 g
Wartość energetyczna
312.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1
5 min
Mięso myjemy, oczyszczamy z większych kawałków tłuszczu, kroimy w kostkę.
Krok 2
2 min
Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki.
Krok 3
5 min
Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy go i wrzucamy mięso, przyprószamy solą, chwilę podpiekamy mięso do zamknięcia części porów, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz mielony, w dalszym ciągu podpiekając (nie podlewamy mięsa).
Krok 4
2 min
Następnie dodajemy cebulę.
Krok 5
5 min
Dodajemy paprykę, wszystko dokładnie mieszamy - w dalszym ciągu podduszając do zmiękczenia cebuli, powinniśmy dobrze przypiec mięso, aby w efekcie mieć smaczniejszy sos.
Krok 6
30 min
Następnie całość zalewamy wodą (około 3 szklanki aby mięso było przykryte do 3/4 objętości), przykrywamy pokrywką i dusimy około 30 minut (co chwilkę mieszając). Do miseczki wlewamy 125 ml wody i rozrabiamy łyżkę mąki. Zalewamy gotujące się mięso, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i MAGGI.
Krok 7
5 min
Zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut.
Domowy gulasz z łopatki

Krok 1 z 7

Mięso myjemy, oczyszczamy z większych kawałków tłuszczu, kroimy w kostkę.

Domowy gulasz z łopatki

Krok 2 z 7

Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki.

Domowy gulasz z łopatki

Krok 3 z 7

Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy go i wrzucamy mięso, przyprószamy solą, chwilę podpiekamy mięso do zamknięcia części porów, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz mielony, w dalszym ciągu podpiekając (nie podlewamy mięsa).

Domowy gulasz z łopatki

Krok 4 z 7

Następnie dodajemy cebulę.

Domowy gulasz z łopatki

Krok 5 z 7

Dodajemy paprykę, wszystko dokładnie mieszamy - w dalszym ciągu podduszając do zmiękczenia cebuli, powinniśmy dobrze przypiec mięso, aby w efekcie mieć smaczniejszy sos.

Domowy gulasz z łopatki

Krok 6 z 7

Następnie całość zalewamy wodą (około 3 szklanki aby mięso było przykryte do 3/4 objętości), przykrywamy pokrywką i dusimy około 30 minut (co chwilkę mieszając). Do miseczki wlewamy 125 ml wody i rozrabiamy łyżkę mąki. Zalewamy gotujące się mięso, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i MAGGI.

Domowy gulasz z łopatki

Krok 7 z 7

Zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut.

Domowy gulasz przygotowany na łopatce wieprzowej to obiad, który zagościł już w niejednym polskim domu. Z naszym przepisem zagości również u Ciebie. Po dodaniu przyprawy w płynie Maggi WINIARY, zyska jeszcze więcej smaku i aromatu, dzięki czemu domownicy długo nie zapomną Twojego nowego, popisowego dania. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika