Domowy gulasz z łopatki
54min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
30.43 g
Węglowodany
6.76 g
Tłuszcze
17.85 g
Wartość energetyczna
312.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
54 min
Krok 1
5 min
Mięso myjemy, oczyszczamy z większych kawałków tłuszczu, kroimy w kostkę.
Krok 2
2 min
Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki.
Krok 3
5 min
Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy go i wrzucamy mięso, przyprószamy solą, chwilę podpiekamy mięso do zamknięcia części porów, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz mielony, w dalszym ciągu podpiekając (nie podlewamy mięsa).
Krok 4
2 min
Następnie dodajemy cebulę.
Krok 5
5 min
Dodajemy paprykę, wszystko dokładnie mieszamy - w dalszym ciągu podduszając do zmiękczenia cebuli, powinniśmy dobrze przypiec mięso, aby w efekcie mieć smaczniejszy sos.
Krok 6
30 min
Następnie całość zalewamy wodą (około 3 szklanki aby mięso było przykryte do 3/4 objętości), przykrywamy pokrywką i dusimy około 30 minut (co chwilkę mieszając). Do miseczki wlewamy 125 ml wody i rozrabiamy łyżkę mąki. Zalewamy gotujące się mięso, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i MAGGI.
Krok 7
5 min
Zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut.
Domowy gulasz przygotowany na łopatce wieprzowej to obiad, który zagościł już w niejednym polskim domu. Z naszym przepisem zagości również u Ciebie. Po dodaniu przyprawy w płynie Maggi WINIARY, zyska jeszcze więcej smaku i aromatu, dzięki czemu domownicy długo nie zapomną Twojego nowego, popisowego dania. Pycha!
Komentarze 0