Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Miniburgery z domowymi bułkami

0
150 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 szklanek
Mąka pszenna
1 
Jajko
70 g
Masło
1 Płaska łyżka
Cukier
1 łyżeczka
Sól
0.35 szklanka
Mleko
1 paczka
Drożdże suszone
1 Płaska łyżka
Sezam
600 g
Mięso mielone wołowe
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
100 g
Ser cheddar
1 
Pomidory
0.5 główka
Sałata
2 płaskich łyżek
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.59 g
Tłuszcze
13.23 g
Wartość energetyczna
237.5 kcal
Węglowodany
18.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

150 min
Krok 1
20 min
Do miski wlej mleko o temperaturze pokojowej i wsyp drożdże. Dodaj cukier, jajko i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Krok 2
40 min
Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, rozpuszczone masło oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj a następnie wyrób lekko ciągnące się ciasto (ok. 5-10 minut wyrabiania). Po tym czasie ciasto odstaw na ok. 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
55 min
Po 30 minutach zagnieć ciasto ponownie i lekko wyrób. Z ciasta formuj niewielkie bułeczki, które układaj w dużych odstępach od siebie na blaszce do pieczenia posmarowanej masłem. Całość przykryj folią spożywczą i odstaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
Krok 4
15 min
Po tym czasie bułeczki posmaruj delikatnie rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 15 minut.
Krok 5
7 min
Ser pokrój w kostkę. Mięso wołowe dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Z masy formuj niewielkie burgery. Do każdego wepchnij do środka jedną kostkę sera.
Krok 6
8 min
Całość skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Mięso grilluj lub smaż ok. 2 minuty z każdej strony.
Krok 7
5 min
Pomidora pokój w plasterki. Bułki przekrój na pół, a następnie posmaruj sosem hamburgerowym (można je dodatkowo opiec w piekarniku). Następnie ułóż porcję mięsa, plasterek pomidora oraz sałatę. Całość przykryj wierzchnią częścią bułki.
Miniburgery z domowymi bułkami

Krok 1 z 7

Do miski wlej mleko o temperaturze pokojowej i wsyp drożdże. Dodaj cukier, jajko i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Miniburgery z domowymi bułkami

Krok 2 z 7

Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, rozpuszczone masło oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj a następnie wyrób lekko ciągnące się ciasto (ok. 5-10 minut wyrabiania). Po tym czasie ciasto odstaw na ok. 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Miniburgery z domowymi bułkami

Krok 3 z 7

Po 30 minutach zagnieć ciasto ponownie i lekko wyrób. Z ciasta formuj niewielkie bułeczki, które układaj w dużych odstępach od siebie na blaszce do pieczenia posmarowanej masłem. Całość przykryj folią spożywczą i odstaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.

Miniburgery z domowymi bułkami

Krok 4 z 7

Po tym czasie bułeczki posmaruj delikatnie rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 15 minut.

Miniburgery z domowymi bułkami

Krok 5 z 7

Ser pokrój w kostkę. Mięso wołowe dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Z masy formuj niewielkie burgery. Do każdego wepchnij do środka jedną kostkę sera.

Miniburgery z domowymi bułkami

Krok 6 z 7

Całość skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Mięso grilluj lub smaż ok. 2 minuty z każdej strony.

Miniburgery z domowymi bułkami

Krok 7 z 7

Pomidora pokój w plasterki. Bułki przekrój na pół, a następnie posmaruj sosem hamburgerowym (można je dodatkowo opiec w piekarniku). Następnie ułóż porcję mięsa, plasterek pomidora oraz sałatę. Całość przykryj wierzchnią częścią bułki.

Na udanej karnawałowej imprezie nie może zabraknąć pysznych przekąsek. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, podaj im miniburgery z domowymi bułkami. Delikatny smak własnoręcznie wypiekanego pieczywa sprawi, że to danie na długo zostanie im w pamięci. Zwłaszcza jeśli bułkom będzie towarzyszyć soczyste mięso wieprzowe, wyjątkowy Sos Burgerowy Winiary i ostry cheddar z orzechową nutą. Zrób wrażenie na gościach i wypróbuj nasz przepis na miniburgery!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika