Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mięso mielone wołowe
500 ml
Przecier pomidorowy
1 
Cebula
1 łyżeczka
Oregano
1 trochę
Oliwa
1 paczka
Makaron do lasagne
250 g
Mozzarella
1 porcja
Bazylia świeża
1 trochę
Sól
1 trochę
Cukier
2 łyżek
Masło
500 ml
Mleko
1 trochę
Pieprz
1 łyżka
Mąka pszenna
1 szczypta
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
29.74 g
Węglowodany
85.3 g
Białko
39.93 g
Wartość energetyczna
772.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
15 min
Rozpuść masło w rondelku, a następnie dodaj do niego mąkę i krótko praż. Po tym czasie wlej do rondelka mleko i dokładnie wymieszaj. Kiedy beszamel zgęstnieje, dopraw go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krok 2
20 min
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Obsmaż mięso na patelni niech się zarumieni. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie.
Krok 3
10 min
Przecier pomidorowy wymieszaj z zawartością opakowania oraz pozostałymi suchymi przyprawami. Całość dolej do mięsa i duś przez ok.10 min. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną, świeżą bazylię. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Krok 4
55 min
Składając lasagne, zaczynaj od sosu. Następnie kładź płat makaronu, sos z mielonym mięsem i beszamel. Na końcu posyp lasagne serem i zapiekaj przez ok. 45 min w temp. 180°C.
Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

Krok 1 z 4

Rozpuść masło w rondelku, a następnie dodaj do niego mąkę i krótko praż. Po tym czasie wlej do rondelka mleko i dokładnie wymieszaj. Kiedy beszamel zgęstnieje, dopraw go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

Krok 2 z 4

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Obsmaż mięso na patelni niech się zarumieni. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie.

Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

Krok 3 z 4

Przecier pomidorowy wymieszaj z zawartością opakowania oraz pozostałymi suchymi przyprawami. Całość dolej do mięsa i duś przez ok.10 min. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną, świeżą bazylię. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

Krok 4 z 4

Składając lasagne, zaczynaj od sosu. Następnie kładź płat makaronu, sos z mielonym mięsem i beszamel. Na końcu posyp lasagne serem i zapiekaj przez ok. 45 min w temp. 180°C.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika