Mini lasagne z mozzarellą i bazylią
100min
Łatwy
500 g
Mięso mielone wołowe
500 ml
Przecier pomidorowy
1
Cebula
1 łyżeczka
Oregano
1 trochę
Oliwa
1 opakowanie
Makaron do lasagne
250 g
Mozzarella
1 porcja
Bazylia świeża
1 trochę
Sól
1 trochę
Cukier
2 łyżek
Masło
500 ml
Mleko
1 trochę
Pieprz
1 łyżka
Mąka pszenna
1 szczypta
Gałka muszkatołowa
.
Wartości odżywcze
Białko
39.93 g
Węglowodany
85.3 g
Tłuszcze
29.74 g
Wartość energetyczna
772.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
15 min
Rozpuść masło w rondelku, a następnie dodaj do niego mąkę i krótko praż. Po tym czasie wlej do rondelka mleko i dokładnie wymieszaj. Kiedy beszamel zgęstnieje, dopraw go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krok 2
20 min
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Obsmaż mięso na patelni niech się zarumieni. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie.
Krok 3
10 min
Przecier pomidorowy wymieszaj z zawartością opakowania oraz pozostałymi suchymi przyprawami. Całość dolej do mięsa i duś przez ok.10 min. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną, świeżą bazylię. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Krok 4
55 min
Składając lasagne, zaczynaj od sosu. Następnie kładź płat makaronu, sos z mielonym mięsem i beszamel. Na końcu posyp lasagne serem i zapiekaj przez ok. 45 min w temp. 180°C.
Komentarze 0