Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne

7
1 godz 35 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Makaron Lasagne
400  g
Wołowina
3  łyżek
Olej do smażenia
150  g
Mozzarella
trochę
Pieprz
500  ml
Sos Boloński WINIARY
0.25  pęczek
Bazylia
2  szklanek
Mleko
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka pszenna
1  szczypta
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
34.5 g
Węglowodany
42.7 g
Tłuszcze
27.09 g
Wartość energetyczna
554.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
10 min
Mięso podsmaż na oliwie.
Krok 2
10 min
Dodaj Sos Boloński WINIARY, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Krok 3
7 min
Makaron do lasagne podgotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przez kilka minut.
Krok 4
15 min
Przygotuj sos beszamelowy - w rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę, podsmaż przez minutę. Dodaj mleko i zamieszaj. Zagotuj i dopraw do smaku.
Krok 5
3 min
W naczyniu do pieczenia położ warstwę beszamelu, potem kolejno: makaron, sos z mięsem, ser. Powtórz te kroki dwa razy.
Krok 6
5 min
Na sam wierzch połóż warstwę sosu beszamelowego i posyp serem.
Krok 7
45 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około 30-35 minut.
Lasagne

Krok 1 z 7

Mięso podsmaż na oliwie.

Lasagne

Krok 2 z 7

Składniki: Olej do smażenia

Dodaj Sos Boloński WINIARY, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.

Lasagne

Krok 3 z 7

Składniki: Wołowina, Pieprz

Makaron do lasagne podgotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przez kilka minut.

Lasagne

Krok 4 z 7

Składniki: Sos Boloński WINIARY

Przygotuj sos beszamelowy - w rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę, podsmaż przez minutę. Dodaj mleko i zamieszaj. Zagotuj i dopraw do smaku.

Lasagne

Krok 5 z 7

Składniki: Mozzarella

W naczyniu do pieczenia położ warstwę beszamelu, potem kolejno: makaron, sos z mięsem, ser. Powtórz te kroki dwa razy.

Lasagne

Krok 6 z 7

Składniki: Makaron Lasagne

Na sam wierzch połóż warstwę sosu beszamelowego i posyp serem.

Lasagne

Krok 7 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około 30-35 minut.

Przepis na Lasagne to propozycja nie tylko dla smakoszy włoskich makaronów. Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina. Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend. Podpieczony ser mozzarella przekona każdego!

Cebulę, marchew, seler i pietruszkę umyj, pokrój w drobną kostkę i zetrzyj na tarce. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulę. Po kilku minutach dodaj także pozostałe warzywa. Następnie smaż przez około 5 minut.

Przełóż warzywa do miski, na tę samą patelnię wrzuć mięso mielone i dodaj do niego sól oraz pieprz. Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie płaty makaronu do lasagne, 1/3 sosu i startą na grubej tarce mozzarellę. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella. Tak przygotowaną zapiekankę przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez około 45 minut. Podawaj na ciepło.

Jedną z zalet lasagne jest fakt, że jest bardzo sycące. Dzięki temu jest to idealna propozycja na obiad na dwa dni. Możesz też wykorzystać mięso wieprzowe lub drobiowe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
34.5g / 25%
Węglowodany
42.7g / 30%
Tłuszcze
27.1g / 44%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika