Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne

0
100 min
Średni

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Makaron Lasagne
1 
Cebula
1 
Marchew
800 g
Wołowina
3 łyżek
Olej rzepakowy
200 g
Mozzarella
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 
Pietruszka
1 kawałek
Seler naciowy
500 ml
Sos Boloński WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.9 g
Węglowodany
55.29 g
Tłuszcze
15.39 g
Wartość energetyczna
508.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
10 min
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż będzie miękka. Dodaj pozostałe warzywa i smaż około 3-5 min. Zdejmij warzywa z patelni.
Krok 3
12 min
Na tę samą patelnię wrzuć mielone mięso i dopraw je solą oraz pieprzem. Obsmaż na rumiany kolor, co chwilę mieszając.
Krok 4
15 min
Kiedy mięso będzie usmażone i zrumienione, dodaj warzywa, a następnie zalej całość Sosem Bolońskim WINIARY (słoik można przepłukać odrobiną wody) i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 5
3 min
Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6
5 min
W żaroodpornym naczyniu układaj na przemian suche płaty makaronu, 1/3 sosu, tartą mozarellę, następnie znowu makaron, itd. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu oraz sera mozzarella.
Krok 7
45 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około 45 minut.
Lasagne

Krok 1 z 7

Składniki: Cebula, Marchew, Pietruszka, Seler naciowy

Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.

Lasagne

Krok 2 z 7

Składniki: Cebula, Marchew, Olej rzepakowy, Pietruszka, Seler naciowy

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż będzie miękka. Dodaj pozostałe warzywa i smaż około 3-5 min. Zdejmij warzywa z patelni.

Lasagne

Krok 3 z 7

Składniki: Wołowina, Sól, Pieprz

Na tę samą patelnię wrzuć mielone mięso i dopraw je solą oraz pieprzem. Obsmaż na rumiany kolor, co chwilę mieszając.

Lasagne

Krok 4 z 7

Składniki: Sos Boloński WINIARY

Kiedy mięso będzie usmażone i zrumienione, dodaj warzywa, a następnie zalej całość Sosem Bolońskim WINIARY (słoik można przepłukać odrobiną wody) i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

Lasagne

Krok 5 z 7

Składniki: Mozzarella

Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.

Lasagne

Krok 6 z 7

Składniki: Makaron Lasagne

W żaroodpornym naczyniu układaj na przemian suche płaty makaronu, 1/3 sosu, tartą mozarellę, następnie znowu makaron, itd. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu oraz sera mozzarella.

Lasagne

Krok 7 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około 45 minut.

Przepis na Lasagne to propozycja nie tylko dla smakoszy włoskich makaronów. Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina. Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend. Podpieczony ser mozzarella przekona każdego!

Cebulę, marchew, seler i pietruszkę umyj, pokrój w drobną kostkę i zetrzyj na tarce. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulę. Po kilku minutach dodaj także pozostałe warzywa. Następnie smaż przez około 5 minut.

Przełóż warzywa do miski, na tę samą patelnię wrzuć mięso mielone i dodaj do niego sól oraz pieprz. Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie płaty makaronu do lasagne, 1/3 sosu i startą na grubej tarce mozzarellę. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella. Tak przygotowaną zapiekankę przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez około 45 minut. Podawaj na ciepło.

Jedną z zalet lasagne jest fakt, że jest bardzo sycące. Dzięki temu jest to idealna propozycja na obiad na dwa dni. Możesz też wykorzystać mięso wieprzowe lub drobiowe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika