Lasagne
100min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
36.9 g
Węglowodany
55.29 g
Tłuszcze
15.39 g
Wartość energetyczna
508.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
10 min
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż będzie miękka. Dodaj pozostałe warzywa i smaż około 3-5 min. Zdejmij warzywa z patelni.
Krok 3
12 min
Na tę samą patelnię wrzuć mielone mięso i dopraw je solą oraz pieprzem. Obsmaż na rumiany kolor, co chwilę mieszając.
Krok 4
15 min
Kiedy mięso będzie usmażone i zrumienione, dodaj warzywa, a następnie zalej całość Sosem Bolońskim WINIARY (słoik można przepłukać odrobiną wody) i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 5
3 min
Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6
5 min
W żaroodpornym naczyniu układaj na przemian suche płaty makaronu, 1/3 sosu, tartą mozarellę, następnie znowu makaron, itd. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu oraz sera mozzarella.
Krok 7
45 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około 45 minut.
Przepis na Lasagne to propozycja nie tylko dla smakoszy włoskich makaronów. Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina. Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend. Podpieczony ser mozzarella przekona każdego!
Cebulę, marchew, seler i pietruszkę umyj, pokrój w drobną kostkę i zetrzyj na tarce. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulę. Po kilku minutach dodaj także pozostałe warzywa. Następnie smaż przez około 5 minut.
Przełóż warzywa do miski, na tę samą patelnię wrzuć mięso mielone i dodaj do niego sól oraz pieprz. Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie płaty makaronu do lasagne, 1/3 sosu i startą na grubej tarce mozzarellę. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella. Tak przygotowaną zapiekankę przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez około 45 minut. Podawaj na ciepło.
Jedną z zalet lasagne jest fakt, że jest bardzo sycące. Dzięki temu jest to idealna propozycja na obiad na dwa dni. Możesz też wykorzystać mięso wieprzowe lub drobiowe.
Cebulę, marchew, seler i pietruszkę umyj, pokrój w drobną kostkę i zetrzyj na tarce. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulę. Po kilku minutach dodaj także pozostałe warzywa. Następnie smaż przez około 5 minut.
Przełóż warzywa do miski, na tę samą patelnię wrzuć mięso mielone i dodaj do niego sól oraz pieprz. Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie płaty makaronu do lasagne, 1/3 sosu i startą na grubej tarce mozzarellę. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella. Tak przygotowaną zapiekankę przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez około 45 minut. Podawaj na ciepło.
Jedną z zalet lasagne jest fakt, że jest bardzo sycące. Dzięki temu jest to idealna propozycja na obiad na dwa dni. Możesz też wykorzystać mięso wieprzowe lub drobiowe.
Komentarze 0