Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne ze szpinakiem w sosie beszamelowym

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest konto usunięte
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Makaron do lasagne
500  g
Szpinak Mrożony
1  opakowanie
Ser feta
4  ząbków
20  dag
Ser żółty
1  opakowanie
Sos beszamelowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżka
Śmietana
200  ml
Woda
300  ml
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.88 g
Węglowodany
76.23 g
Tłuszcze
23.04 g
Wartość energetyczna
615.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
10 min
Szpinak podsmażamy na patelni do czasu, aż odparuje woda. Następnie dodajemy pokrojony ser feta i wciskamy 4 ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Krok 2
5 min
W garnuszku mieszamy 200 ml wody, 300 ml mleka i sos beszamelowy. Stawiamy na ogniu do zagotowania.
Krok 3
15 min
Makaron podgotowujemy po 2-3 listki na drugiej patelni po 5 min.
Krok 4
5 min
Układamy warstwami makaron, szpinak, sos beszamelowy, ser. Robimy około 3-4 warstwy.
Krok 5
30 min
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 30 minut.
Lasagne ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Krok 1 z 5

Szpinak podsmażamy na patelni do czasu, aż odparuje woda. Następnie dodajemy pokrojony ser feta i wciskamy 4 ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Lasagne ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Krok 2 z 5

W garnuszku mieszamy 200 ml wody, 300 ml mleka i sos beszamelowy. Stawiamy na ogniu do zagotowania.

Lasagne ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Krok 3 z 5

Makaron podgotowujemy po 2-3 listki na drugiej patelni po 5 min.

Lasagne ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Krok 4 z 5

Układamy warstwami makaron, szpinak, sos beszamelowy, ser. Robimy około 3-4 warstwy.

Lasagne ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Krok 5 z 5

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 30 minut.

Lasagne ze szpinakiem w sosie beszamelowym to propozycja zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Przygotujesz ją z zaledwie kilku składników. Z całą pewnością, danie zachwyci domowników w każdym wieku. Zobacz, jak wykonać to popisowe danie, by z każdym kęsem rozpływało Ci się w ustach!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
28.9g / 18%
Węglowodany
76.2g / 49%
Tłuszcze
23g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha