Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne po bolońsku z parmezanem

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

153 g
Pasta mix, włoska lasagne, nieprzygotowana
500 g
Mięso mielone
1 łyżka
Przecier pomidorowy
150 ml
Kwaśna śmietana
50 g
Ser żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
395.65 kcal
Tłuszcze
23.79 g
Węglowodany
20.9 g
Białko
20.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
15 min
Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone. Dodaj przecier pomidorowy.
Krok 2
5 min
Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
10 min
Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z 3 surowych płatów makaronu, ułożonych obok siebie tak, aby zakrywały sos. Powtórz to jeszcze dwa razy, aż uzyskasz po trzy warstwy sosu i makaronu. Na ostatnią warstwę makaronu połóż jeszcze pozostały sos i posyp żółtym serem.
Krok 4
35 min
Piecz bez przykrycia w 180°C bez termoobiegu (góra-dół) przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.
Krok 5
5 min
Podawaj z ulubioną surówką.
Lasagne po bolońsku z parmezanem

Krok 1 z 5

Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone. Dodaj przecier pomidorowy.

Lasagne po bolońsku z parmezanem

Krok 2 z 5

Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Lasagne po bolońsku z parmezanem

Krok 3 z 5

Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z 3 surowych płatów makaronu, ułożonych obok siebie tak, aby zakrywały sos. Powtórz to jeszcze dwa razy, aż uzyskasz po trzy warstwy sosu i makaronu. Na ostatnią warstwę makaronu połóż jeszcze pozostały sos i posyp żółtym serem.

Lasagne po bolońsku z parmezanem

Krok 4 z 5

Piecz bez przykrycia w 180°C bez termoobiegu (góra-dół) przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.

Lasagne po bolońsku z parmezanem

Krok 5 z 5

Podawaj z ulubioną surówką.

Jaką potrawę na obiad stworzyć, aby było smaczna i zawierała różnorodne składniki? Proponujemy przepyszne danie przygotowane z WINIARY Pomysł Na... Lasagne po bolońsku z parmezanem - podane z ulubioną surówką, zapiekane ze smacznym serem (np. startym parmezanem), przyprawione na ostro - lub na łagodnie. Wielkość porcji lasagne po bolońsku z mięsem mielonym dla każdego domownika powinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni. Przecież zawsze można wziąć dokładkę!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika