Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
kuchnie świata, kuchnia świata, przepisy zagraniczne, przepisy ze świata, dania ze świata

Przepisy na pyszne dania kuchni regionalnej

Polska kuchnia jest bardzo różnorodna w poszczególnych częściach kraju. Których regionalnych dań warto wypróbować? 

Przepisy 827

Kapusta kiszona gotowana

40 min Łatwy

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

43 min Łatwy

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

1 godz Łatwy

Ryż z kiełbasą

20 ze 100
25 min Łatwy

Український борщ з молодого буряка

1 godz 57 min Łatwy

Ryż z kurczakiem curry

80 ze 100
45 min Łatwy

Pulpeciki wołowe z sosem pomidorowym

45 ze 100
45 min Łatwy

Frytki z batatów

31 min Łatwy

Sałatka makaronowa z curry

37 min Łatwy

Kurczak curry z mango

70 ze 100
25 min Łatwy

Falafele

95 ze 100
43 min Łatwy

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

75 ze 100
1 godz 18 min Łatwy

ZAPIEKANKA MAKARONOWA z kurczakiem i szpinakiem

65 ze 100
58 min Łatwy

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

45 ze 100
1 godz 40 min Łatwy

Lasagne po bolońsku z parmezanem

30 ze 100
1 godz 10 min Łatwy

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

80 ze 100
1 godz 7 min Łatwy

Zapiekanka pieczarkowa

65 ze 100
1 godz Łatwy

Zapiekanka z kurczaka z warzywami

75 ze 100
1 godz 37 min Łatwy

Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

30 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Zapiekanka ziemniaczana

80 ze 100
39 min Łatwy

Ryba smażona w mące

85 ze 100
23 min Łatwy

Sernik domowy

2 godz 15 min Łatwy

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

3 godz Średni

Boczek pieczony w rękawie

55 ze 100
25 godz 17 min Łatwy

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

95 ze 100
47 min Łatwy

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

45 ze 100
1 godz 10 min Łatwy

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

55 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Bigos myśliwski

75 ze 100
2 godz 15 min Łatwy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

2 godz Łatwy

Delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej

80 ze 100
13 godz 22 min Łatwy

Tarta z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami

46 min Łatwy

Pierś z kurczaka z cebulą w sosie śmietanowo-serowym

35 ze 100
47 min Łatwy

Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

35 ze 100
49 min Łatwy

Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

80 ze 100
1 godz Łatwy

Kieszonki z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami

55 ze 100
54 min Łatwy

Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

13 godz 47 min Średni

Łódeczki z pieczonych ziemniaków z serem i czosnkiem

50 ze 100
1 godz 5 min Łatwy

Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

85 ze 100
30 min

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

1 godz Łatwy

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

70 ze 100
1 godz 12 min Łatwy

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

75 ze 100
4 godz 25 min Średni

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

100 ze 100
1 godz Łatwy

Świeży szpinak na patelni (na maśle)

17 min Łatwy

Zupa z buraków pieczonych

1 godz 9 min Średni

Krem z buraków ze skwarkami

41 min Średni

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

31 min Łatwy

Barszcz biały kaliski

49 min Łatwy

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

1 godz 9 min Łatwy

Zupa buraczkowa ze szpinakiem

30 min Łatwy

Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

1 godz 48 min Średni

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Podhalańskie moskole 

Wybierając się w południowe regiony naszego kraju, warto spróbować moskoli, popularnych od lat w kuchni podhalańskiej. Te niewielkich rozmiarów placki przygotowuje się z utłuczonych, gotowanych ziemniaków, mąki pszennej, wody i soli. Gotowe ciasto należy uformować w placuszki i piec na blasze lub smażyć na patelni. Jeszcze gorące moskole są wspaniałe – chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. W tradycyjnej wersji najczęściej się je serwuje ze skwarkami, cebulką oraz góralską bryndzą. 

Śląskie rolady 

Do najbardziej znanych potraw kuchni śląskiej niewątpliwie należą mięsne rolady, obowiązkowo podawane z kluskami i modrą kapustą. Tradycyjnie rolady przygotowuje się z mięsa wołowego, a środek wypełnia farszem z kiszonego ogórka, boczku, cebuli i kawałka kiełbasy. W innej wersji to pyszne danie można również przyrządzić na wieprzowym schabie lub delikatnie rozbitym filecie drobiowym. Aby rolady zachowały swoją soczystość, warto do ich zawinięcia użyć sznurka lub wykałaczek, które należy usunąć przed podaniem. 

Wielkopolskie rogale 

Od ponad 150 lat w Poznaniu i okolicach wypiekane są wyśmienite rogale świętomarcińskie (pierwotnie były przygotowywane na Dzień Świętego Marcina, wypadający 11 listopada). Od innych rogali odróżnia je przede wszystkim znacznie większy rozmiar oraz nadzienie składające się głównie z białego maku, orzechów, rodzynek oraz kandyzowanych owoców. Gotowe rogale pokrywane są także grubą warstwą białego lukru, dzięki czemu są niesamowicie słodkie. 

Podlaskie kartacze 

Północno-wschodnie regiony Polski słyną z kartaczy – dużych, miękkich pyz ziemniaczanych kryjących w swoim wnętrzu soczyste nadzienie – najczęściej mięsne, grzybowe lub z kiszonej kapusty. Kartacze podaje się zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku, zmieszanymi z zeszkloną cebulką. Niekiedy cepeliny polewane są niewielką ilością sosu np. z grzybów leśnych lub pieczarek, zagęszczonych odrobiną śmietany. 

Warmińskie dzyndzałki 

Pod tajemniczą nazwą „dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami” kryje się wyśmienite tradycyjne danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Są to niewielkich rozmiarów pierożki, wyglądem nieco przypominające kołduny i przygotowane z cienkiego, sprężystego ciasta zrobionego na bazie mąki pszennej. Ich wnętrze wypełnione jest kaszą gryczaną (hreczką) zmieszaną z przyprawami. Podane na gorąco z chrupiącymi skwarkami i cebulą smakują rewelacyjnie. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu