Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
kuchnie świata, kuchnia świata, przepisy zagraniczne, przepisy ze świata, dania ze świata

Przepisy na pyszne dania kuchni regionalnej

Polska kuchnia jest bardzo różnorodna w poszczególnych częściach kraju. Których regionalnych dań warto wypróbować? 

Przepisy 827

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

85 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Placuszki z kaszy gryczanej z kiełbasą

Placuszki z kaszy gryczanej z kiełbasą

60 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Kapusta kiszona gotowana

Kapusta kiszona gotowana

40 min Łatwy
Chłopski garnek z kiełbasą

Chłopski garnek z kiełbasą

55 ze 100
1 godz Łatwy
Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbasą

55 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Sernik cytrynowy na zimno bez pieczenia

Sernik cytrynowy na zimno bez pieczenia

2 godz 39 min Łatwy
Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

30 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Steki z karkówki w pysznym sosie z tymiankiem i ziemniaczanym puree i mizerią

Steki z karkówki w pysznym sosie z tymiankiem i ziemniaczanym puree i mizerią

65 ze 100
59 min Łatwy
Sałatka z ryżem, żółtym serem i szynką

Sałatka z ryżem, żółtym serem i szynką

23 min Łatwy
Żołądki w sosie własnym

Żołądki w sosie własnym

80 ze 100
1 godz Łatwy
Zupa jarzynowa z młodym bobem

Zupa jarzynowa z młodym bobem

1 godz 5 min Łatwy
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

95 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli

Kotleciki z jajek, pieczarek i cebuli

35 ze 100
38 min Łatwy
Pierogi z serem na słodko (z twarogiem)

Pierogi z serem na słodko (z twarogiem)

90 ze 100
37 min Łatwy
Ziemniaczane kule z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Ziemniaczane kule z mozzarellą w sosie pieczarkowym

75 ze 100
30 min Łatwy
Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą

Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą

35 ze 100
44 min Średni
Pierogi ruskie - przepis

Pierogi ruskie - przepis

55 ze 100
45 min Łatwy
Zapiekanki z bułki paryskiej

Zapiekanki z bułki paryskiej

35 ze 100
29 min Łatwy
Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych

45 ze 100
51 min Łatwy
Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem

17 min Łatwy
Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

65 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka

80 ze 100
47 min Łatwy
Delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej

Delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej

85 ze 100
13 godz 22 min Łatwy
Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

40 ze 100
2 godz 52 min Średni
Schab pieczony

Schab pieczony

55 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym

Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym

20 min Łatwy
Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem

60 ze 100
50 min Łatwy
Ryba zapiekana z warzywami

Ryba zapiekana z warzywami

55 ze 100
48 min Łatwy
Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

70 ze 100
45 min Łatwy
Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami

Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami

45 ze 100
30 min Łatwy
Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej

55 ze 100
1 godz 2 min Łatwy
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

90 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Zupa grochowa z boczkiem

Zupa grochowa z boczkiem

40 min Łatwy
Zupa ogonowa

Zupa ogonowa

45 min Łatwy
Pierogi z jabłkami i cynamonem

Pierogi z jabłkami i cynamonem

90 ze 100
45 min Łatwy
Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

1 godz 17 min Średni
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy

15 min Łatwy
Kluski leniwe

Kluski leniwe

24 min Łatwy
Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

1 godz 40 min Łatwy
Jajka w koszulkach (jajka poche)

Jajka w koszulkach (jajka poche)

12 min Łatwy
Klasyczna sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa

2 godz 5 min Łatwy
Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

1 godz Łatwy
Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

45 min Łatwy
Pizza z tortilli

Pizza z tortilli

65 ze 100
30 min Łatwy
Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

2 godz 35 min Łatwy
Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

1 godz 55 min Łatwy
Chili sin carne

Chili sin carne

21 min Łatwy
Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Chleb pszenny na kefirze i drożdżach

1 godz 49 min Średni
Buraki kiszone

Buraki kiszone

120 godz 10 min Łatwy
Ciasto amerykańskie Brownie

Ciasto amerykańskie Brownie

53 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Podhalańskie moskole 

Wybierając się w południowe regiony naszego kraju, warto spróbować moskoli, popularnych od lat w kuchni podhalańskiej. Te niewielkich rozmiarów placki przygotowuje się z utłuczonych, gotowanych ziemniaków, mąki pszennej, wody i soli. Gotowe ciasto należy uformować w placuszki i piec na blasze lub smażyć na patelni. Jeszcze gorące moskole są wspaniałe – chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. W tradycyjnej wersji najczęściej się je serwuje ze skwarkami, cebulką oraz góralską bryndzą. 

Śląskie rolady 

Do najbardziej znanych potraw kuchni śląskiej niewątpliwie należą mięsne rolady, obowiązkowo podawane z kluskami i modrą kapustą. Tradycyjnie rolady przygotowuje się z mięsa wołowego, a środek wypełnia farszem z kiszonego ogórka, boczku, cebuli i kawałka kiełbasy. W innej wersji to pyszne danie można również przyrządzić na wieprzowym schabie lub delikatnie rozbitym filecie drobiowym. Aby rolady zachowały swoją soczystość, warto do ich zawinięcia użyć sznurka lub wykałaczek, które należy usunąć przed podaniem. 

Wielkopolskie rogale 

Od ponad 150 lat w Poznaniu i okolicach wypiekane są wyśmienite rogale świętomarcińskie (pierwotnie były przygotowywane na Dzień Świętego Marcina, wypadający 11 listopada). Od innych rogali odróżnia je przede wszystkim znacznie większy rozmiar oraz nadzienie składające się głównie z białego maku, orzechów, rodzynek oraz kandyzowanych owoców. Gotowe rogale pokrywane są także grubą warstwą białego lukru, dzięki czemu są niesamowicie słodkie. 

Podlaskie kartacze 

Północno-wschodnie regiony Polski słyną z kartaczy – dużych, miękkich pyz ziemniaczanych kryjących w swoim wnętrzu soczyste nadzienie – najczęściej mięsne, grzybowe lub z kiszonej kapusty. Kartacze podaje się zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku, zmieszanymi z zeszkloną cebulką. Niekiedy cepeliny polewane są niewielką ilością sosu np. z grzybów leśnych lub pieczarek, zagęszczonych odrobiną śmietany. 

Warmińskie dzyndzałki 

Pod tajemniczą nazwą „dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami” kryje się wyśmienite tradycyjne danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Są to niewielkich rozmiarów pierożki, wyglądem nieco przypominające kołduny i przygotowane z cienkiego, sprężystego ciasta zrobionego na bazie mąki pszennej. Ich wnętrze wypełnione jest kaszą gryczaną (hreczką) zmieszaną z przyprawami. Podane na gorąco z chrupiącymi skwarkami i cebulą smakują rewelacyjnie. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu