Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
kuchnie świata, kuchnia świata, przepisy zagraniczne, przepisy ze świata, dania ze świata

Przepisy na pyszne dania kuchni regionalnej

Polska kuchnia jest bardzo różnorodna w poszczególnych częściach kraju. Których regionalnych dań warto wypróbować? 

Przepisy 830
Klasyczna sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa

2 godz 15 min Łatwy
Gwiazda wśród sałatek gotowa na gwiazdkę

Gwiazda wśród sałatek gotowa na gwiazdkę

2 godz 20 min Łatwy
Jajka faszerowane z awokado oprószone rzeżuchą i papryczką chili

Jajka faszerowane z awokado oprószone rzeżuchą i papryczką chili

40 min Łatwy
Jajka z pastą z suszonych pomidorów i wstążeczką z ogórka

Jajka z pastą z suszonych pomidorów i wstążeczką z ogórka

41 min Łatwy
Barszcz czerwony z pieczonymi pierogami z kapustą i ziemniakami

Barszcz czerwony z pieczonymi pierogami z kapustą i ziemniakami

50 min Łatwy
Tarta z karmelizowaną cebulą

Tarta z karmelizowaną cebulą

35
55 min Średni
Sałatka z oscypkiem i żurawiną

Sałatka z oscypkiem i żurawiną

26 min Łatwy
Świąteczny piernik z majonezem

Świąteczny piernik z majonezem

1 godz 6 min Łatwy
Sałatka śledziowa na słodko

Sałatka śledziowa na słodko

20 min Łatwy
Korniszony w occie

Korniszony w occie

38 min Średni
Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

1 godz 20 min Łatwy
Przepis na placki ziemniaczane

Przepis na placki ziemniaczane

95
30 min Łatwy
Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

55
26 min Łatwy
Zupa krem z pora i serka topionego

Zupa krem z pora i serka topionego

43 min Łatwy
Smalec z fasoli z jabłkiem

Smalec z fasoli z jabłkiem

20 min Średni
Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

1 godz 10 min Łatwy
Fasolka szparagowa smażona

Fasolka szparagowa smażona

38 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

45
1 godz 10 min Łatwy
Tatar wołowy klasyczny - jak zrobić?

Tatar wołowy klasyczny - jak zrobić?

30 min Łatwy
Prosty przepis na biszkopt

Prosty przepis na biszkopt

50 min Łatwy
Sernik z kakaową kruszonką

Sernik z kakaową kruszonką

2 godz 12 min Łatwy
Makaron z serem białym na słodko

Makaron z serem białym na słodko

70
20 min Łatwy
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

1 godz 50 min Łatwy
Karpatka

Karpatka

11 godz 57 min Łatwy
Najlepsza sałatka z tortellini

Najlepsza sałatka z tortellini

31 min Łatwy
Pyzy ziemniaczane z mięsem

Pyzy ziemniaczane z mięsem

100
1 godz Średni
Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

50 min Łatwy
Lekka sałatka z brokułów

Lekka sałatka z brokułów

20 min Łatwy
Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

3 godz 30 min Łatwy
Barszcz czerwony z naleśnikowymi sakiewkami grzybowymi

Barszcz czerwony z naleśnikowymi sakiewkami grzybowymi

52 min Łatwy
Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

Rogale z białym makiem - świętomarcińskie

6 godz Średni
Rosół wegetariański

Rosół wegetariański

3 godz 10 min Łatwy
Falafel - smażone kulki z ciecierzycy

Falafel - smażone kulki z ciecierzycy

90
30 min Łatwy
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

90
1 godz 5 min Łatwy
Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

Barszcz biały ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym

48 min Łatwy
Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

47 min Średni
Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

2 godz 32 min Łatwy
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

29 min Średni
Barszcz biały

Barszcz biały

1 godz 40 min Średni
Barszcz biały grzybowy

Barszcz biały grzybowy

45 min Łatwy
Krem z buraków ze skwarkami

Krem z buraków ze skwarkami

41 min Średni
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

9 godz 46 min Średni
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

1 godz 9 min Łatwy
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

31 min Łatwy
Zupa z rzepki białej

Zupa z rzepki białej

43 min Łatwy
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

43 min Średni
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

Barszcz biały z grzanką z pesto rosso

35 min Średni
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

2 godz 17 min Trudny
Sałatka jarzynowa w kokilkach

Sałatka jarzynowa w kokilkach

2 godz 10 min Łatwy
Sałatka coleslaw podana na liściach kapusty

Sałatka coleslaw podana na liściach kapusty

1 godz 28 min Średni

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Strona 5
  • Strona 6
  • Strona 7
  • Strona 8
  • Strona 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Podhalańskie moskole 

Wybierając się w południowe regiony naszego kraju, warto spróbować moskoli, popularnych od lat w kuchni podhalańskiej. Te niewielkich rozmiarów placki przygotowuje się z utłuczonych, gotowanych ziemniaków, mąki pszennej, wody i soli. Gotowe ciasto należy uformować w placuszki i piec na blasze lub smażyć na patelni. Jeszcze gorące moskole są wspaniałe – chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. W tradycyjnej wersji najczęściej się je serwuje ze skwarkami, cebulką oraz góralską bryndzą. 

Śląskie rolady 

Do najbardziej znanych potraw kuchni śląskiej niewątpliwie należą mięsne rolady, obowiązkowo podawane z kluskami i modrą kapustą. Tradycyjnie rolady przygotowuje się z mięsa wołowego, a środek wypełnia farszem z kiszonego ogórka, boczku, cebuli i kawałka kiełbasy. W innej wersji to pyszne danie można również przyrządzić na wieprzowym schabie lub delikatnie rozbitym filecie drobiowym. Aby rolady zachowały swoją soczystość, warto do ich zawinięcia użyć sznurka lub wykałaczek, które należy usunąć przed podaniem. 

Wielkopolskie rogale 

Od ponad 150 lat w Poznaniu i okolicach wypiekane są wyśmienite rogale świętomarcińskie (pierwotnie były przygotowywane na Dzień Świętego Marcina, wypadający 11 listopada). Od innych rogali odróżnia je przede wszystkim znacznie większy rozmiar oraz nadzienie składające się głównie z białego maku, orzechów, rodzynek oraz kandyzowanych owoców. Gotowe rogale pokrywane są także grubą warstwą białego lukru, dzięki czemu są niesamowicie słodkie. 

Podlaskie kartacze 

Północno-wschodnie regiony Polski słyną z kartaczy – dużych, miękkich pyz ziemniaczanych kryjących w swoim wnętrzu soczyste nadzienie – najczęściej mięsne, grzybowe lub z kiszonej kapusty. Kartacze podaje się zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku, zmieszanymi z zeszkloną cebulką. Niekiedy cepeliny polewane są niewielką ilością sosu np. z grzybów leśnych lub pieczarek, zagęszczonych odrobiną śmietany. 

Warmińskie dzyndzałki 

Pod tajemniczą nazwą „dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami” kryje się wyśmienite tradycyjne danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Są to niewielkich rozmiarów pierożki, wyglądem nieco przypominające kołduny i przygotowane z cienkiego, sprężystego ciasta zrobionego na bazie mąki pszennej. Ich wnętrze wypełnione jest kaszą gryczaną (hreczką) zmieszaną z przyprawami. Podane na gorąco z chrupiącymi skwarkami i cebulą smakują rewelacyjnie. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu