
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
U nas zupa grzybowa z suszonych grzybów bulgocze już w garnku. I nie jest to zwyczajna zupa, bo przygotowana na aż 0,5 kg różnych grzybów! Bazą są oczywiście suszone borowiki, maślaki i podgrzybki, ale wspierają je pieczarki oraz warzywa. Zanim zabierzecie się do gotowania, pamiętajcie jedynie o tym, aby grzyby namoczyć kilka godzin przed zabraniem się do gotowania zupy!
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
25 minKrok 4
2 minKrok 5
1 min
Krok 1 z 5
Przed rozpoczęciem gotowania należy pamiętać, aby na kilka godzin namoczyć suszone grzyby. Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki.

Krok 2 z 5
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim przygotowane cebulę oraz czosnek. Dodać grzyby, posolić i delikatnie przesmażyć.

Krok 3 z 5
Do podsmażonych cebuli, czosnku oraz grzybów dodać pokrojone marchewki, pietruszki i pieczarki. Dolać wodę z namoczonych grzybów oraz 4.5 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY wymieszanego w 1.5l wody. Całość gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 4 z 5
Pod koniec zupę zabielić śmietaną 30%, doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Krok 5 z 5
Podawać z posiekaną świeżą natką pietruszki, ewentualnie ulubionym makaronem – wówczas zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie bardziej sycąca.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0