Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

0
43min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  g
Suszone grzyby (borowiki, maślaki, podgrzybki)
200  g
Pieczarki
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Biała cebula
3  ząbków
2  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól i pieprz
0.5  łyżeczka
Tymianek
1  pęczek
Natka zielonej pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.28 g
Węglowodany
23.64 g
Tłuszcze
14.2 g
Wartość energetyczna
244.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
5 min
Przed rozpoczęciem gotowania należy pamiętać, aby na kilka godzin namoczyć suszone grzyby. Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki.
Krok 2
10 min
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim przygotowane cebulę oraz czosnek. Dodać grzyby, posolić i delikatnie przesmażyć.
Krok 3
25 min
Do podsmażonych cebuli, czosnku oraz grzybów dodać pokrojone marchewki, pietruszki i pieczarki. Dolać wodę z namoczonych grzybów oraz 4.5 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY wymieszanego w 1.5l wody. Całość gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 4
2 min
Pod koniec zupę zabielić śmietaną 30%, doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Krok 5
1 min
Podawać z posiekaną świeżą natką pietruszki, ewentualnie ulubionym makaronem – wówczas zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie bardziej sycąca.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Krok 1 z 5

Przed rozpoczęciem gotowania należy pamiętać, aby na kilka godzin namoczyć suszone grzyby. Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Krok 2 z 5

Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim przygotowane cebulę oraz czosnek. Dodać grzyby, posolić i delikatnie przesmażyć.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Krok 3 z 5

Do podsmażonych cebuli, czosnku oraz grzybów dodać pokrojone marchewki, pietruszki i pieczarki. Dolać wodę z namoczonych grzybów oraz 4.5 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY wymieszanego w 1.5l wody. Całość gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Krok 4 z 5

Pod koniec zupę zabielić śmietaną 30%, doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Krok 5 z 5

Podawać z posiekaną świeżą natką pietruszki, ewentualnie ulubionym makaronem – wówczas zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie bardziej sycąca.

Sezon na świeżutkie borowiki i maślaki już dawno skończony, a za Wami chodzi grzybowa? Skoro na próżno urządzać teraz wycieczki do lasu, warto sięgnąć po zapasy, które udało się zgromadzić późnym latem. Wszyscy Ci, którzy ususzyli trochę grzybów, mogą teraz do woli zajadać się zupami, mięsami czy kapustą z ich dodatkiem. Dla tych, którzy w tym roku nie mieli czasu na grzybobranie, mam mini podpowiedź: biegnijcie do osiedlowego sklepiku lub na targ i dołączajcie do ekipy gotującej!

U nas zupa grzybowa z suszonych grzybów bulgocze już w garnku. I nie jest to zwyczajna zupa, bo przygotowana na aż 0,5 kg różnych grzybów! Bazą są oczywiście suszone borowiki, maślaki i podgrzybki, ale wspierają je pieczarki oraz warzywa. Zanim zabierzecie się do gotowania, pamiętajcie jedynie o tym, aby grzyby namoczyć kilka godzin przed zabraniem się do gotowania zupy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika