Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon na świeżutkie borowiki i maślaki już dawno skończony, a za Wami chodzi grzybowa? Skoro na próżno urządzać teraz wycieczki do lasu, warto sięgnąć po zapasy, które udało się zgromadzić późnym latem. Wszyscy Ci, którzy ususzyli trochę grzybów, mogą teraz do woli zajadać się zupami, mięsami czy kapustą z ich dodatkiem. Dla tych, którzy w tym roku nie mieli czasu na grzybobranie, mam mini podpowiedź: biegnijcie do osiedlowego sklepiku lub na targ i dołączajcie do ekipy gotującej!
U nas zupa grzybowa z suszonych grzybów bulgocze już w garnku. I nie jest to zwyczajna zupa, bo przygotowana na aż 0,5 kg różnych grzybów! Bazą są oczywiście suszone borowiki, maślaki i podgrzybki, ale wspierają je pieczarki oraz warzywa. Zanim zabierzecie się do gotowania, pamiętajcie jedynie o tym, aby grzyby namoczyć kilka godzin przed zabraniem się do gotowania zupy!
Przygotowanie
43 min
Krok 1
5 min
Przed rozpoczęciem gotowania należy pamiętać, aby na kilka godzin namoczyć suszone grzyby.
Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki.
Krok 2
10 min
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim przygotowane cebulę oraz czosnek. Dodać grzyby, posolić i delikatnie przesmażyć.
Krok 3
25 min
Do podsmażonych cebuli, czosnku oraz grzybów dodać pokrojone marchewki, pietruszki i pieczarki. Dolać wodę z namoczonych grzybów oraz 4.5 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY wymieszanego w 1.5l wody. Całość gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 4
2 min
Pod koniec zupę zabielić śmietaną 30%, doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Krok 5
1 min
Podawać z posiekaną świeżą natką pietruszki, ewentualnie ulubionym makaronem – wówczas zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie bardziej sycąca.
Krok 1
z
5
Przed rozpoczęciem gotowania należy pamiętać, aby na kilka godzin namoczyć suszone grzyby.
Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki.
Krok 2
z
5
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim przygotowane cebulę oraz czosnek. Dodać grzyby, posolić i delikatnie przesmażyć.
Krok 3
z
5
Do podsmażonych cebuli, czosnku oraz grzybów dodać pokrojone marchewki, pietruszki i pieczarki. Dolać wodę z namoczonych grzybów oraz 4.5 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY wymieszanego w 1.5l wody. Całość gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 4
z
5
Pod koniec zupę zabielić śmietaną 30%, doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Krok 5
z
5
Podawać z posiekaną świeżą natką pietruszki, ewentualnie ulubionym makaronem – wówczas zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie bardziej sycąca.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0