Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

(0)
43min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  g
Suszone grzyby (borowiki, maślaki, podgrzybki)
200  g
Pieczarki
180  g
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Biała cebula
3  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana 30%
4.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  szczypta
Sól i pieprz
0.5  łyżeczka
Tymianek
1  pęczek
Natka zielonej pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.3 g
Węglowodany
25.7 g
Tłuszcze
14.19 g
Wartość energetyczna
249.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na świeżutkie borowiki i maślaki już dawno skończony, a za Wami chodzi grzybowa? Skoro na próżno urządzać teraz wycieczki do lasu, warto sięgnąć po zapasy, które udało się zgromadzić późnym latem. Wszyscy Ci, którzy ususzyli trochę grzybów, mogą teraz do woli zajadać się zupami, mięsami czy kapustą z ich dodatkiem. Dla tych, którzy w tym roku nie mieli czasu na grzybobranie, mam mini podpowiedź: biegnijcie do osiedlowego sklepiku lub na targ i dołączajcie do ekipy gotującej!

U nas zupa grzybowa z suszonych grzybów bulgocze już w garnku. I nie jest to zwyczajna zupa, bo przygotowana na aż 0,5 kg różnych grzybów! Bazą są oczywiście suszone borowiki, maślaki i podgrzybki, ale wspierają je pieczarki oraz warzywa. Zanim zabierzecie się do gotowania, pamiętajcie jedynie o tym, aby grzyby namoczyć kilka godzin przed zabraniem się do gotowania zupy!

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    5 min
    Przed rozpoczęciem gotowania należy pamiętać, aby na kilka godzin namoczyć suszone grzyby. Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim przygotowane cebulę oraz czosnek. Dodać grzyby, posolić i delikatnie przesmażyć.
  • Krok 3

    25 min
    Do podsmażonych cebuli, czosnku oraz grzybów dodać pokrojone marchewki, pietruszki i pieczarki. Dolać wodę z namoczonych grzybów oraz 4.5 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY wymieszanego w 1.5l wody. Całość gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • Krok 4

    2 min
    Pod koniec zupę zabielić śmietaną 30%, doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  • Krok 5

    1 min
    Podawać z posiekaną świeżą natką pietruszki, ewentualnie ulubionym makaronem – wówczas zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie bardziej sycąca.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Krok 1 z 5

Przed rozpoczęciem gotowania należy pamiętać, aby na kilka godzin namoczyć suszone grzyby. Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Krok 2 z 5

Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim przygotowane cebulę oraz czosnek. Dodać grzyby, posolić i delikatnie przesmażyć.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Krok 3 z 5

Do podsmażonych cebuli, czosnku oraz grzybów dodać pokrojone marchewki, pietruszki i pieczarki. Dolać wodę z namoczonych grzybów oraz 4.5 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY wymieszanego w 1.5l wody. Całość gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Krok 4 z 5

Pod koniec zupę zabielić śmietaną 30%, doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Krok 5 z 5

Podawać z posiekaną świeżą natką pietruszki, ewentualnie ulubionym makaronem – wówczas zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie bardziej sycąca.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa na wędzonce

    Zupa grzybowa na wędzonce

    1 godz 16 min Średni
  • Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    1 godz 2 min Łatwy
  • Zupa krem z marchewki z pomarańczą

    Zupa krem z marchewki z pomarańczą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Wietnamska zupa krewetkowa

    Wietnamska zupa krewetkowa

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu