Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa ogonowa z makaronem
Dodaj do CookBook

Zupa ogonowa z makaronem

(1)
37 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa ogonowa Winiary
500  ml
Woda
200  ml
Passata pomidorowa
200  g
Makaron Kolanka
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Cebula
2  łyżek
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Pietruszka do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.5 g
Wartość energetyczna
304.6 kcal
Tłuszcze
9.3 g
Białko
9.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Polska kuchnia znana jest w świecie z wielu znakomitych zup. Podobno żaden inny naród nie rozkochał się w zupach tak jak my. Dlatego właśnie dziś mam dla Was przepis na trochę zapomnianą, staropolską zupę ogonową. Jest pożywna, wyrazista w smaku, bardzo sycąca. W sam raz na rozgrzewający jesienny obiad. Zupa ogonowa dziś w wersji z podsmażoną dodatkową porcją warzyw, aromatycznymi przyprawami i makaronem.

Makaron to chyba najbardziej znany dodatek do zupy, ale wcale nie musi być tradycyjny! Sprawdź przepisy:
Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
Rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym
Zupa neapolitańska z oryginalnym makaronem
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    10 min
    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 2

    5 min
    Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki.
  • Krok 3

    3 min
    Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
  • Krok 4

    7 min
    Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  • Krok 5

    5 min
    Na patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę i przyprawy – majeranek i czerwoną paprykę. Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.
  • Krok 6

    3 min
    Na patelnię wlej passatę pomidorową i smaż jeszcze chwilę.
  • Krok 7

    2 min
    Zawartość patelni wlej do garnka z zupą. Zupę ogonową dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 8

    2 min
    Zupę ogonową podawaj z ugotowanym makaronem, posypaną posiekana pietruszką.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska

    Zupa meksykańska

    55 min Łatwy
  • Zupa cebulowa zapiekana

    Zupa cebulowa zapiekana

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z kalafiora

    Zupa krem z kalafiora

    55 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

    Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu