Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polska kuchnia znana jest w świecie z wielu znakomitych zup. Podobno żaden inny naród nie rozkochał się w zupach tak jak my. Dlatego właśnie dziś mam dla Was przepis na trochę zapomnianą, staropolską zupę ogonową. Jest pożywna, wyrazista w smaku, bardzo sycąca. W sam raz na rozgrzewający jesienny obiad. Zupa ogonowa dziś w wersji z podsmażoną dodatkową porcją warzyw, aromatycznymi przyprawami i makaronem.
Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki.
Krok 3
3 min
Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
Krok 4
7 min
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 5
5 min
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę i przyprawy – majeranek i czerwoną paprykę. Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.
Krok 6
3 min
Na patelnię wlej passatę pomidorową i smaż jeszcze chwilę.
Krok 7
2 min
Zawartość patelni wlej do garnka z zupą. Zupę ogonową dopraw solą i pieprzem.
Krok 8
2 min
Zupę ogonową podawaj z ugotowanym makaronem, posypaną posiekana pietruszką.
Krok 1
z
8
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
z
8
Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki.
Krok 3
z
8
Zawartość opakowania Zupa ogonowa Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
Krok 4
z
8
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 5
z
8
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pietruszkę, marchewkę i przyprawy – majeranek i czerwoną paprykę. Całość podsmaż przez ok. 2-3 minuty.
Krok 6
z
8
Na patelnię wlej passatę pomidorową i smaż jeszcze chwilę.
Krok 7
z
8
Zawartość patelni wlej do garnka z zupą. Zupę ogonową dopraw solą i pieprzem.
Krok 8
z
8
Zupę ogonową podawaj z ugotowanym makaronem, posypaną posiekana pietruszką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0