Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lato to czas na lekkie i orzeźwiające zupy – chłodniki, kremowe zupy warzywne i słodkie zupy owocowe. W moim domu tylko latem jada się zupy owocowe. Można odtworzyć ich smak jesienią i zimą bazując na kompocie, ale jedynie letnią porą ta zupa owocowa z miodem i makaronem smakuje wyjątkowo.
Dzisiaj postanowiłam ugotować zupę owocową ze świeżych owoców sezonowych. Kupiłam na ryneczku maliny, borówki i wiśnie. Owoce idealne do mojej zupy – lekko kwaśne i zarazem delikatnie słodkie. Charakteru całej zupie owocowej nadał pyszny miód naturalny. Wybrałam miód lawendowy, ale może to być jakikolwiek miód naturalny.
(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy)
Do garnka wkładamy umyte owoce i zalewamy 800 ml zimnej wody.
Krok 2
10 min
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy sok z cytryny, miód i cukier. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Krok 3
12 min
Pod koniec gotowania rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając. Trzymamy jeszcze chwilę na gazie i odstawiamy do wystudzenia. Zupę zagęściłam odrobiną mąki ziemniaczanej, ale świetnie nadaje się też do tego kisiel owocowy lub zmiksowane owoce.
Krok 4
5 min
Podajemy z ugotowanym makaronem. Możemy też udekorować ją listkami świeżej mięty lub z kleksem gęstej śmietany.
Krok 1
z
4
Do garnka wkładamy umyte owoce i zalewamy 800 ml zimnej wody.
Krok 2
z
4
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy sok z cytryny, miód i cukier. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Krok 3
z
4
Pod koniec gotowania rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając. Trzymamy jeszcze chwilę na gazie i odstawiamy do wystudzenia. Zupę zagęściłam odrobiną mąki ziemniaczanej, ale świetnie nadaje się też do tego kisiel owocowy lub zmiksowane owoce.
Krok 4
z
4
Podajemy z ugotowanym makaronem. Możemy też udekorować ją listkami świeżej mięty lub z kleksem gęstej śmietany.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0