Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa owocowa z miodem i makaronem

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Wydrylowane wiśnie
0.5  szklanka
Maliny
0.5  szklanka
Borówki amerykańskie
800  ml
Woda
2  łyżek
Miód naturalny
3  łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Mąka ziemniaczana
100  g
Makaron

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.18 g
Węglowodany
93.14 g
Tłuszcze
1.36 g
Wartość energetyczna
405.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
3 min
Do garnka wkładamy umyte owoce i zalewamy 800 ml zimnej wody.
Krok 2
10 min
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy sok z cytryny, miód i cukier. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Krok 3
12 min
Pod koniec gotowania rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając. Trzymamy jeszcze chwilę na gazie i odstawiamy do wystudzenia. Zupę zagęściłam odrobiną mąki ziemniaczanej, ale świetnie nadaje się też do tego kisiel owocowy lub zmiksowane owoce.
Krok 4
5 min
Podajemy z ugotowanym makaronem. Możemy też udekorować ją listkami świeżej mięty lub z kleksem gęstej śmietany.
Zupa owocowa z miodem i makaronem

Krok 1 z 4

Do garnka wkładamy umyte owoce i zalewamy 800 ml zimnej wody.

Zupa owocowa z miodem i makaronem

Krok 2 z 4

Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy sok z cytryny, miód i cukier. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Zupa owocowa z miodem i makaronem

Krok 3 z 4

Pod koniec gotowania rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając. Trzymamy jeszcze chwilę na gazie i odstawiamy do wystudzenia. Zupę zagęściłam odrobiną mąki ziemniaczanej, ale świetnie nadaje się też do tego kisiel owocowy lub zmiksowane owoce.

Zupa owocowa z miodem i makaronem

Krok 4 z 4

Podajemy z ugotowanym makaronem. Możemy też udekorować ją listkami świeżej mięty lub z kleksem gęstej śmietany.

Lato to czas na lekkie i orzeźwiające zupy – chłodniki, kremowe zupy warzywne i słodkie zupy owocowe. W moim domu tylko latem jada się zupy owocowe. Można odtworzyć ich smak jesienią i zimą bazując na kompocie, ale jedynie letnią porą ta zupa owocowa z miodem i makaronem smakuje wyjątkowo.

Dzisiaj postanowiłam ugotować zupę owocową ze świeżych owoców sezonowych. Kupiłam na ryneczku maliny, borówki i wiśnie. Owoce idealne do mojej zupy – lekko kwaśne i zarazem delikatnie słodkie. Charakteru całej zupie owocowej nadał pyszny miód naturalny. Wybrałam miód lawendowy, ale może to być jakikolwiek miód naturalny.

(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy)

Wielbicielom zup owocowych polecam też :
Zupę owocową z makaronem
Zupę owocową z kaszą jaglaną
Chłodnik brzoskwiniowy z kwitami jadalnymi
Zupę śliwową ze świderkami i piernikowym ciastem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika