Zupa owocowa z miodem i makaronem
30min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.18 g
Węglowodany
93.14 g
Tłuszcze
1.36 g
Wartość energetyczna
405.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
3 min
Do garnka wkładamy umyte owoce i zalewamy 800 ml zimnej wody.
Krok 2
10 min
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy sok z cytryny, miód i cukier. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Krok 3
12 min
Pod koniec gotowania rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając. Trzymamy jeszcze chwilę na gazie i odstawiamy do wystudzenia. Zupę zagęściłam odrobiną mąki ziemniaczanej, ale świetnie nadaje się też do tego kisiel owocowy lub zmiksowane owoce.
Krok 4
5 min
Podajemy z ugotowanym makaronem. Możemy też udekorować ją listkami świeżej mięty lub z kleksem gęstej śmietany.
Lato to czas na lekkie i orzeźwiające zupy – chłodniki, kremowe zupy warzywne i słodkie zupy owocowe. W moim domu tylko latem jada się zupy owocowe. Można odtworzyć ich smak jesienią i zimą bazując na kompocie, ale jedynie letnią porą ta zupa owocowa z miodem i makaronem smakuje wyjątkowo.
Dzisiaj postanowiłam ugotować zupę owocową ze świeżych owoców sezonowych. Kupiłam na ryneczku maliny, borówki i wiśnie. Owoce idealne do mojej zupy – lekko kwaśne i zarazem delikatnie słodkie. Charakteru całej zupie owocowej nadał pyszny miód naturalny. Wybrałam miód lawendowy, ale może to być jakikolwiek miód naturalny.
(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy)
Wielbicielom zup owocowych polecam też :
Zupę owocową z makaronem
Zupę owocową z kaszą jaglaną
Chłodnik brzoskwiniowy z kwitami jadalnymi
Zupę śliwową ze świderkami i piernikowym ciastem
Dzisiaj postanowiłam ugotować zupę owocową ze świeżych owoców sezonowych. Kupiłam na ryneczku maliny, borówki i wiśnie. Owoce idealne do mojej zupy – lekko kwaśne i zarazem delikatnie słodkie. Charakteru całej zupie owocowej nadał pyszny miód naturalny. Wybrałam miód lawendowy, ale może to być jakikolwiek miód naturalny.
(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy)
Wielbicielom zup owocowych polecam też :
Zupę owocową z makaronem
Zupę owocową z kaszą jaglaną
Chłodnik brzoskwiniowy z kwitami jadalnymi
Zupę śliwową ze świderkami i piernikowym ciastem
Komentarze 0