Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

(0)
30min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Śliwki
4  łyżek
Cukier trzcinowy
1  szczypta
Suszony mielony imbiru
150  g
Makaron Świderki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.83 g
Węglowodany
56.37 g
Tłuszcze
0.94 g
Wartość energetyczna
251.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
20 min
Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki. Przekładam śliwki do garnka, zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 15 minut, aż śliwki puszczą sok.
Krok 2
5 min
Po tym czasie zalewam śliwki gorącą wodą (ok. 1l), dodaję szczyptę suszonego imbiru, zagotowuję i gotuję na małej mocy płyty 5 minut. W tym czasie przygotowuję świderki według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelewam zimną wodą.
Krok 3
5 min
Zupę zestawiam z płyty, dodaję do zupy makaron, odstawiam do przestygnięcia. Zupę śliwkową podaję lekko ciepłą, z ciastkiem piernikowym.
Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

Krok 1 z 3

Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki. Przekładam śliwki do garnka, zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 15 minut, aż śliwki puszczą sok.

Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

Krok 2 z 3

Po tym czasie zalewam śliwki gorącą wodą (ok. 1l), dodaję szczyptę suszonego imbiru, zagotowuję i gotuję na małej mocy płyty 5 minut. W tym czasie przygotowuję świderki według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przelewam zimną wodą.

Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

Krok 3 z 3

Zupę zestawiam z płyty, dodaję do zupy makaron, odstawiam do przestygnięcia. Zupę śliwkową podaję lekko ciepłą, z ciastkiem piernikowym.

Kilka śliw posadzonych przy płocie, jak co roku, wydało mnóstwo owoców. Lubię śliwki. Pamiętam z dzieciństwa, jak latem chodziło się na mirabelki. Jak babcia gotowała kompot z renklody. I jak sama robiłam powidła ze śliwek. Śliwki są dobre na wszystko, a zupa śliwkowa to rewelacja!

Nie wiem, jaką odmianę śliwek mam w ogrodzie. Chociaż wiem. Moją ulubioną. Słodką, zwartą, z łatwo odchodzącą pestką. Zupa śliwkowa z takich owoców jest rewelacją, a jej przygotowanie to przyjemność. Na pewno nie są to węgierki, bo węgierki są mniejsze, ciemnofioletowe. Z węgierek wychodzą najpyszniejsze na świecie powidła śliwkowe. A z renklody kompot.

Dlaczego warto jeść śliwki? Śliwki są doskonałym źródłem błonnika, dzięki któremu doskonale regulują trawienie, a także witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminy E. Samo zdrowie. Dlatego latem śliwki często można znaleźć w moim domu nie tylko w misce z owocami, ale także cieście, deserze i zupie.

Smacznego!

Wszystkim łasuchom polecam inne nasze zupy owocowe:
zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi
chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
zupa owocowa z kaszą jaglaną
chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
zupa truskawkowa z bezikami
zupa owocowa z serkiem mascarpone
zupa owocowa z makaronem
chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą
zupa owocowa z kruszonką
kremowa zupa z jabłek z cynamonem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha