Zupa owocowa z makaronem
39min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
10.32 g
Węglowodany
85.33 g
Tłuszcze
5.5 g
Wartość energetyczna
422.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
39 min
Krok 1
4 min
Truskawki szypułkujemy i dokładnie myjemy (kilka sztuk odkładamy). Rabarbar oczyszczamy i kroimy na małe kawałki (około 2 cm).
Krok 2
2 min
Owoce wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ponad poziom owoców (na około 3 cm). Dosypujemy cukier.
Krok 3
20 min
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do garnka z owocami. Laskę wanilii też wrzucamy do zupy i gotujemy na małym ogniu aż owoce będą miękkie (około 15-20 minut).
Krok 4
2 min
Odłożone truskawki kroimy w plasterki. Borówkę myjemy.
Krok 5
10 min
Makaron gotujemy al dente w osobnym garnku.
Krok 6
1 min
Do miseczek nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupą z owocami. Dekorujemy plasterkami świeżej truskawki i borówką oraz listkami mięty. Bezpośrednio do miseczki z zupą nalewamy porcję śmietany.
Chyba wszyscy czekamy cały rok na pyszne i kuszące kolorem owoce sezonowe. Pierwsze truskawki zawsze smakują wyjątkowo i znikają w moim domu w błyskawicznym tempie. Kiedy moja rodzina zaspokoi już swój apetyt na świeże owoce, zaczynam robić przetwory na zimę, lepić pierogi z truskawkami i gotować zupę owocową z makaronem.
Zupa owocowa z makaronem jest idealna na letnie ciepłe dni. Doskonale gasi pragnienie, jest aromatyczna, słodka i smaczna i lubiana przez dzieci. Do każdej miseczki dodałam też porcję świeżych owoców, bo po pierwsze – tak podana zupa owocowa z makaronem wygląda świeżo i pięknie, a po drugie – smakuje jeszcze lepiej. Zresztą przekonajcie się sami:) Można dodać też świeże poziomki lub maliny .
Dla mnie najlepsza zupa owocowa z makaronem jest delikatnie ciepła, podana z kleksem zimnej śmietany i listkami mięty.
Zupa owocowa z makaronem jest idealna na letnie ciepłe dni. Doskonale gasi pragnienie, jest aromatyczna, słodka i smaczna i lubiana przez dzieci. Do każdej miseczki dodałam też porcję świeżych owoców, bo po pierwsze – tak podana zupa owocowa z makaronem wygląda świeżo i pięknie, a po drugie – smakuje jeszcze lepiej. Zresztą przekonajcie się sami:) Można dodać też świeże poziomki lub maliny .
Dla mnie najlepsza zupa owocowa z makaronem jest delikatnie ciepła, podana z kleksem zimnej śmietany i listkami mięty.
Polecam też inne przepisy na smakowite zupy owocowe:
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą
Komentarze 0