Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chyba wszyscy czekamy cały rok na pyszne i kuszące kolorem owoce sezonowe. Pierwsze truskawki zawsze smakują wyjątkowo i znikają w moim domu w błyskawicznym tempie. Kiedy moja rodzina zaspokoi już swój apetyt na świeże owoce, zaczynam robić przetwory na zimę, lepić pierogi z truskawkami i gotować zupę owocową z makaronem.
Zupa owocowa z makaronem jest idealna na letnie ciepłe dni. Doskonale gasi pragnienie, jest aromatyczna, słodka i smaczna i lubiana przez dzieci. Do każdej miseczki dodałam też porcję świeżych owoców, bo po pierwsze – tak podana zupa owocowa z makaronem wygląda świeżo i pięknie, a po drugie – smakuje jeszcze lepiej. Zresztą przekonajcie się sami:) Można dodać też świeże poziomki lub maliny .
Dla mnie najlepsza zupa owocowa z makaronem jest delikatnie ciepła, podana z kleksem zimnej śmietany i listkami mięty.
Polecam też inne przepisy na smakowite zupy owocowe:
Truskawki szypułkujemy i dokładnie myjemy (kilka sztuk odkładamy). Rabarbar oczyszczamy i kroimy na małe kawałki (około 2 cm).
Krok 2
2 min
Owoce wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ponad poziom owoców (na około 3 cm). Dosypujemy cukier.
Krok 3
20 min
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do garnka z owocami. Laskę wanilii też wrzucamy do zupy i gotujemy na małym ogniu aż owoce będą miękkie (około 15-20 minut).
Krok 4
2 min
Odłożone truskawki kroimy w plasterki. Borówkę myjemy.
Krok 5
10 min
Makaron gotujemy al dente w osobnym garnku.
Krok 6
1 min
Do miseczek nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupą z owocami. Dekorujemy plasterkami świeżej truskawki i borówką oraz listkami mięty. Bezpośrednio do miseczki z zupą nalewamy porcję śmietany.
Krok 1
z
6
Truskawki szypułkujemy i dokładnie myjemy (kilka sztuk odkładamy). Rabarbar oczyszczamy i kroimy na małe kawałki (około 2 cm).
Krok 2
z
6
Owoce wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ponad poziom owoców (na około 3 cm). Dosypujemy cukier.
Krok 3
z
6
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do garnka z owocami. Laskę wanilii też wrzucamy do zupy i gotujemy na małym ogniu aż owoce będą miękkie (około 15-20 minut).
Krok 4
z
6
Odłożone truskawki kroimy w plasterki. Borówkę myjemy.
Krok 5
z
6
Makaron gotujemy al dente w osobnym garnku.
Krok 6
z
6
Do miseczek nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupą z owocami. Dekorujemy plasterkami świeżej truskawki i borówką oraz listkami mięty. Bezpośrednio do miseczki z zupą nalewamy porcję śmietany.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
G
Gosia
Warto dodać Kisiel rozrobiony w zimnej wodzie i zagotować zupę
Komentarze 1