Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa dla dzieci – truskawkowa z bezikami

(0)
29min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Truskawki
1  szklanka
Słodka śmietana 18 %
1  łyżka
10  liści
Mięta czekoladowa
trochę
Małe beziki do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.04 g
Węglowodany
15.38 g
Tłuszcze
7.85 g
Wartość energetyczna
133.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
5 min
Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do garnka i zalewamy minimalną ilością wody ( około 1/3 szklanki ) i posypujemy cukrem waniliowym.
Krok 2
15 min
Gotujemy do 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 3
5 min
Do ugotowanych truskawek dodajemy listki mięty czekoladowej oraz śmietanę. Całość miksujemy blenderem.
Krok 4
2 min
Zupę podajemy na ciepło udekorowaną małymi bezikami.
Krok 5
2 min
Bezy można też pokruszyć do zupy i dodatkowo udekorować listkami mięty.
Zupa dla dzieci – truskawkowa z bezikami

Krok 1 z 5

Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do garnka i zalewamy minimalną ilością wody ( około 1/3 szklanki ) i posypujemy cukrem waniliowym.

Zupa dla dzieci – truskawkowa z bezikami

Krok 2 z 5

Gotujemy do 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Zupa dla dzieci – truskawkowa z bezikami

Krok 3 z 5

Do ugotowanych truskawek dodajemy listki mięty czekoladowej oraz śmietanę. Całość miksujemy blenderem.

Zupa dla dzieci – truskawkowa z bezikami

Krok 4 z 5

Zupę podajemy na ciepło udekorowaną małymi bezikami.

Zupa dla dzieci – truskawkowa z bezikami

Krok 5 z 5

Bezy można też pokruszyć do zupy i dodatkowo udekorować listkami mięty.

Na sezon truskawkowy czekamy cały rok, tak samo jak dzieci czekają na wakacje. Mamy właśnie wakacje i sezon truskawkowy, więc warto to uczcić pyszną zupą deserową, którą można przygotować w zaledwie 20 minut.

Zupę z truskawkami do tej pory jadłam chyba zawsze z makaronem. Przyznaję, to pyszne zestawienie, ale ciągle poszukuję czegoś nowego i ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania zupy z bezikami, które kochają moje dzieci. Beziki sama przygotowuję zazwyczaj dzień wcześniej ze względu na długi czas suszenia. Często zostaje mi niewykorzystane białko z innych wypieków i wtedy robię małe beziki lub spody bezowe do deserów na zapas.

Oczywiście można też wykorzystać kupne beziki, ale te, które robię sama smakują dużo lepiej i mogę przygotować dowolną wielkość bezików. Do tej zupy idealne będą maleńkie bezy. Większe można pokruszyć.

Kropką nad i jest tutaj domowy cukier waniliowy i pięknie pachnąca mięta czekoladowa. Zupa truskawkowa z bezikami świetnie smakuje podana na ciepło oraz na zimno.

Jeśli szukacie więcej przepisów na owocowe zupy, to polecam:
Zupę z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
Zupę owocową z serkiem mascarpone
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha