
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa dla dzieci – truskawkowa z bezikami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupę z truskawkami do tej pory jadłam chyba zawsze z makaronem. Przyznaję, to pyszne zestawienie, ale ciągle poszukuję czegoś nowego i ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania zupy z bezikami, które kochają moje dzieci. Beziki sama przygotowuję zazwyczaj dzień wcześniej ze względu na długi czas suszenia. Często zostaje mi niewykorzystane białko z innych wypieków i wtedy robię małe beziki lub spody bezowe do deserów na zapas.
Oczywiście można też wykorzystać kupne beziki, ale te, które robię sama smakują dużo lepiej i mogę przygotować dowolną wielkość bezików. Do tej zupy idealne będą maleńkie bezy. Większe można pokruszyć.
Kropką nad i jest tutaj domowy cukier waniliowy i pięknie pachnąca mięta czekoladowa. Zupa truskawkowa z bezikami świetnie smakuje podana na ciepło oraz na zimno.
Jeśli szukacie więcej przepisów na owocowe zupy, to polecam:
Zupę z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
Zupę owocową z serkiem mascarpone
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
15 minKrok 3
5 minKrok 4
2 minKrok 5
2 min
Krok 1 z 5
Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do garnka i zalewamy minimalną ilością wody ( około 1/3 szklanki ) i posypujemy cukrem waniliowym.

Krok 2 z 5
Gotujemy do 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 3 z 5
Do ugotowanych truskawek dodajemy listki mięty czekoladowej oraz śmietanę. Całość miksujemy blenderem.

Krok 4 z 5
Zupę podajemy na ciepło udekorowaną małymi bezikami.

Krok 5 z 5
Bezy można też pokruszyć do zupy i dodatkowo udekorować listkami mięty.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0