Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na sezon truskawkowy czekamy cały rok, tak samo jak dzieci czekają na wakacje. Mamy właśnie wakacje i sezon truskawkowy, więc warto to uczcić pyszną zupą deserową, którą można przygotować w zaledwie 20 minut.
Zupę z truskawkami do tej pory jadłam chyba zawsze z makaronem. Przyznaję, to pyszne zestawienie, ale ciągle poszukuję czegoś nowego i ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania zupy z bezikami, które kochają moje dzieci. Beziki sama przygotowuję zazwyczaj dzień wcześniej ze względu na długi czas suszenia. Często zostaje mi niewykorzystane białko z innych wypieków i wtedy robię małe beziki lub spody bezowe do deserów na zapas.
Oczywiście można też wykorzystać kupne beziki, ale te, które robię sama smakują dużo lepiej i mogę przygotować dowolną wielkość bezików. Do tej zupy idealne będą maleńkie bezy. Większe można pokruszyć.
Kropką nad i jest tutaj domowy cukier waniliowy i pięknie pachnąca mięta czekoladowa. Zupa truskawkowa z bezikami świetnie smakuje podana na ciepło oraz na zimno.
Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do garnka i zalewamy minimalną ilością wody ( około 1/3 szklanki ) i posypujemy cukrem waniliowym.
Krok 2
15 min
Gotujemy do 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 3
5 min
Do ugotowanych truskawek dodajemy listki mięty czekoladowej oraz śmietanę. Całość miksujemy blenderem.
Krok 4
2 min
Zupę podajemy na ciepło udekorowaną małymi bezikami.
Krok 5
2 min
Bezy można też pokruszyć do zupy i dodatkowo udekorować listkami mięty.
Krok 1
z
5
Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do garnka i zalewamy minimalną ilością wody ( około 1/3 szklanki ) i posypujemy cukrem waniliowym.
Krok 2
z
5
Gotujemy do 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 3
z
5
Do ugotowanych truskawek dodajemy listki mięty czekoladowej oraz śmietanę. Całość miksujemy blenderem.
Krok 4
z
5
Zupę podajemy na ciepło udekorowaną małymi bezikami.
Krok 5
z
5
Bezy można też pokruszyć do zupy i dodatkowo udekorować listkami mięty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0