Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

(0)
53min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

120  g
Ciasto francuskie ( 1/2 opakowania)
1  szczypta
Cynamon do posypania ciasta
trochę
Cukier puder waniliowy do posypania ciasta
500  g
Rabarbar
300  g
Truskawki
2  łyżek
Śmietana 30%
7  łyżek
Cukier
5  liści
Świeża mięta do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.06 g
Węglowodany
64.14 g
Tłuszcze
15 g
Wartość energetyczna
395.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1 - Zupa
5 min
Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy i osuszamy.
Krok 2
4 min
Rabarbar kroimy na małe kawałki i przekładamy razem z truskawkami do garnka.
Krok 3
3 min
Posypujemy 6-7 łyżkami cukru i zalewamy wodą ponad wysokość truskawek i rabarbaru.
Krok 4
12 min
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż rabarbar i truskawki będą miękkie.
Krok 5
5 min
Zabielamy śmietanką. Tak przygotowaną zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 6 - Paluchy z ciasta francuskiego
3 min
Ciasto francuskie kroimy na paski około 1 cm.
Krok 7
2 min
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 8
3 min
Każdy pasek ciasta francuskiego skręcamy tworząc spiralkę i wykładamy na papierze do pieczenia.
Krok 9
3 min
Posypujemy cukrem pudrem waniliowym i cynamonem.
Krok 10
10 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy do momentu aż ciasto zacznie się przyrumieniać.
Krok 11
3 min
Zupę podajemy z listkami świeżej mięty i paluchami z ciasta francuskiego.
Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 1 - Zupa z 11

Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy i osuszamy.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 2 z 11

Rabarbar kroimy na małe kawałki i przekładamy razem z truskawkami do garnka.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 3 z 11

Posypujemy 6-7 łyżkami cukru i zalewamy wodą ponad wysokość truskawek i rabarbaru.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 4 z 11

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż rabarbar i truskawki będą miękkie.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 5 z 11

Zabielamy śmietanką. Tak przygotowaną zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 6 - Paluchy z ciasta francuskiego z 11

Ciasto francuskie kroimy na paski około 1 cm.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 7 z 11

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 8 z 11

Każdy pasek ciasta francuskiego skręcamy tworząc spiralkę i wykładamy na papierze do pieczenia.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 9 z 11

Posypujemy cukrem pudrem waniliowym i cynamonem.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 10 z 11

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy do momentu aż ciasto zacznie się przyrumieniać.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Krok 11 z 11

Zupę podajemy z listkami świeżej mięty i paluchami z ciasta francuskiego.

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego jest moim pierwszym przepisem na blogu. Postanowiłam właśnie tą zupą przywitać się z Wami i Agatą. To takie moje smaki z dzieciństwa, coś do czego wracam z sentymentem i chciałabym zatrzymać na dłużej. Kiedyś w moim ogrodzie rósł rabarbar i jedliśmy go na surowo z cukrem. Robiliśmy z nim orzeźwiające kompoty i pyszną zupę.

Z czasem wprowadziłam pewne zmiany do starych przepisów mojej mamy. Do zupy z rabarbarem dodałam bowiem truskawki, które nadały potrawie piękny kolor i według mnie zdecydowanie na plus wpłynęły na smak dania. Zawsze też dodaję nieco świeżej mięty, która świetnie sprawdza się w przypadku owocowych zup. Nadaje im lekkości i jest przysłowiową kropką nad i.

Zupa z rabarbarem to idealne rozwiązanie w ciepłe dni, bo można ją podawać na ciepło jaki i na zimno. Sama w sobie może być za mało sycącym daniem, więc przygotowałam do niej paluchy z ciasta francuskiego pachnące wanilią i cynamonem.

Życzę Wam smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha