Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
53min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
4.06 g
Węglowodany
64.14 g
Tłuszcze
15 g
Wartość energetyczna
395.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
53 min
Krok 1 - Zupa
5 min
Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy i osuszamy.
Krok 2
4 min
Rabarbar kroimy na małe kawałki i przekładamy razem z truskawkami do garnka.
Krok 3
3 min
Posypujemy 6-7 łyżkami cukru i zalewamy wodą ponad wysokość truskawek i rabarbaru.
Krok 4
12 min
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż rabarbar i truskawki będą miękkie.
Krok 5
5 min
Zabielamy śmietanką. Tak przygotowaną zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 6 - Paluchy z ciasta francuskiego
3 min
Ciasto francuskie kroimy na paski około 1 cm.
Krok 7
2 min
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 8
3 min
Każdy pasek ciasta francuskiego skręcamy tworząc spiralkę i wykładamy na papierze do pieczenia.
Krok 9
3 min
Posypujemy cukrem pudrem waniliowym i cynamonem.
Krok 10
10 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy do momentu aż ciasto zacznie się przyrumieniać.
Krok 11
3 min
Zupę podajemy z listkami świeżej mięty i paluchami z ciasta francuskiego.
Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego jest moim pierwszym przepisem na blogu. Postanowiłam właśnie tą zupą przywitać się z Wami i Agatą. To takie moje smaki z dzieciństwa, coś do czego wracam z sentymentem i chciałabym zatrzymać na dłużej. Kiedyś w moim ogrodzie rósł rabarbar i jedliśmy go na surowo z cukrem. Robiliśmy z nim orzeźwiające kompoty i pyszną zupę.
Z czasem wprowadziłam pewne zmiany do starych przepisów mojej mamy. Do zupy z rabarbarem dodałam bowiem truskawki, które nadały potrawie piękny kolor i według mnie zdecydowanie na plus wpłynęły na smak dania. Zawsze też dodaję nieco świeżej mięty, która świetnie sprawdza się w przypadku owocowych zup. Nadaje im lekkości i jest przysłowiową kropką nad i.
Zupa z rabarbarem to idealne rozwiązanie w ciepłe dni, bo można ją podawać na ciepło jaki i na zimno. Sama w sobie może być za mało sycącym daniem, więc przygotowałam do niej paluchy z ciasta francuskiego pachnące wanilią i cynamonem.
Życzę Wam smacznego :)
Z czasem wprowadziłam pewne zmiany do starych przepisów mojej mamy. Do zupy z rabarbarem dodałam bowiem truskawki, które nadały potrawie piękny kolor i według mnie zdecydowanie na plus wpłynęły na smak dania. Zawsze też dodaję nieco świeżej mięty, która świetnie sprawdza się w przypadku owocowych zup. Nadaje im lekkości i jest przysłowiową kropką nad i.
Zupa z rabarbarem to idealne rozwiązanie w ciepłe dni, bo można ją podawać na ciepło jaki i na zimno. Sama w sobie może być za mało sycącym daniem, więc przygotowałam do niej paluchy z ciasta francuskiego pachnące wanilią i cynamonem.
Życzę Wam smacznego :)
Komentarze 0