Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą
Dodaj do CookBook

Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

(0)
3 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  l
Woda
55  g
Cebula
4  kawałków
Czosnek
3  łyżeczek
Sól
1  kg
Ugotowana kukurydza
500  g
Żeberka wieprzowe pokrojone na kawałki
1  kg
Mięso na kotlety wieprzowe ze schabu pokrojone na kawałki
10  g
Liść laurowy
14 
Papryczki chilli pozbawione nasion i namoczone w gorącej wodzie
2 
Papryczki poblano (lub inny rodzaj, np. jalapeno) namoczone w gorącej wodzie i pozbawione pestek
474  g
Woda butelkowana, niegazowana, NAYA
0.25 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Kminek
1  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
trochę
Oregano
trochę
Chilli w proszku
1 
Cebula (drobno posiekana)
150  g
Sałata rzymska
1  pęczek
Rzodkiewka pokrojona w plasterki
1 
Cytryna
10 
Tortille kukurydziane lub grzanki
100  g
Ser żółty tarty
190  g
Śmietana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
56 g
Wartość energetyczna
555.8 kcal
Tłuszcze
18.1 g
Białko
46 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Meksykańska kuchnia stała się niezwykle popularna w Europie głównie za sprawą jej wyrazistości i różnorodności. W kraju Azteków stawia się także na pikantność i pożywność, co przejawia się w praktycznie każdym daniu, które z tego regionu pochodzi. Zupa meksykańska składa się co prawda z prostych składników, aczkolwiek nie można odmówić jej głębokiego smaku i fenomenalnego aromatu. Jest to danie mocno rozgrzewające, które świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Jeśli jednak chcemy wprowadzić do naszej kuchni nieco więcej kolorytu, a także zaskoczyć naszych gości znajomością przepisów z różnych stron świata, to prawdziwa zupa meksykańska sprawdzi się idealnie. Dzięki niej ożywimy naszą kuchnię, a także przeniesiemy się w daleką podróż do kolorowego i rozrywkowego Meksyku.

Zupa meksykańska z mięsem wieprzowym - co jest jej sekretem?


Zupa meksykańska WINIARY to prosty i sprawdzony przepis, który pomoże nam wykonać to kultowe danie. Wystarczy kilka składników, które dostępne są w każdym markecie, a część z nich jak np. biała kukurydza, z pewnością jest już w naszej szafie. Jeśli chcemy, by była ona dokładnie taka, jak serwują restauracje w Acapulco, to kluczem będą wieprzowe żeberka. Nie usuwamy kości z mięsa, gotujemy je w całości, do momentu, aż mięso samo zacznie od nich odchodzić. W ten sposób przygotujemy niezwykle aromatyczny bulion. Oczywiście pod koniec gotowania żeberka wyjmujemy. Dodajemy je ponownie, w momencie, kiedy wszystkie pozostałe składniki są już miękkie i gotujemy ponownie, pod przykryciem przez około 10-20 minut. Nie zapominajmy także o papryczkach chilli, które w kuchni meksykańskiej są obowiązkowe.

Z czym podawać zupę meksykańską z mięsem wieprzowym?


Prawdziwa zupa meksykańska jest sycąca i najczęściej serwuje się ją w towarzystwie czosnkowych grzanek. Jednocześnie w oryginalnych, meksykańskich restauracjach jej wierzch jest dekorowany kilkoma plasterkami rzodkiewki, liściem sałaty oraz ćwiartką cytryny. Na to samo możemy się zdecydować przygotowujące tę zupę w domu. Dodatkowo, ciekawym rozwiązaniem będzie posypanie wierzchu zupy startym serem oraz krążkami papryczki chilli lub nawet awokado. Wszystkie, oryginalne dodatki zawsze świetnie się tu sprawdzają, a co ważniejsze, dodają zupie kolorytu. W tym momencie jeszcze bardziej zachęca ona do konsumpcji. Opcjonalnie, jeśli dodaliśmy zbyt dużo ostrej papryczki, możemy na wierzch położyć łyżkę jogurtu naturalnego, dla wyważenia smaku.

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    120 min
    Podgrzej 5 litrów wody z połową cebuli, 4 ząbkami czosnku i solą. Do wrzącej wody dodaj kukurydzę i gotuj przez 30 minut na dużym ogniu lub aż kukurydza pęknie. Dodaj żeberka, mięso wieprzowe i liście laurowe, gotuj 1,5 godziny lub do miękkości mięsa. Usuń czosnek, cebulę, liście laurowe i mięso, posiekaj mięso i odstaw.
  • Krok 2

    45 min
    Zmiksuj namoczone papryczki z 2 szklankami wody, 1/4 cebuli, 2 ząbkami czosnku, kminkiem i pieprzem, odcedź i wlej do garnka z kukurydzą. Gotuj jeszcze przez 30 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Zupę podawaj z oregano, chili w proszku, sałatą, rzodkiewkami, cytryną i grzanką, ze śmietaną. Przed podaniem posyp serem. Dodatkowo możesz udekorować kawałkami awokado.
Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

Krok 1 z 3

Podgrzej 5 litrów wody z połową cebuli, 4 ząbkami czosnku i solą. Do wrzącej wody dodaj kukurydzę i gotuj przez 30 minut na dużym ogniu lub aż kukurydza pęknie. Dodaj żeberka, mięso wieprzowe i liście laurowe, gotuj 1,5 godziny lub do miękkości mięsa. Usuń czosnek, cebulę, liście laurowe i mięso, posiekaj mięso i odstaw.

Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

Krok 2 z 3

Zmiksuj namoczone papryczki z 2 szklankami wody, 1/4 cebuli, 2 ząbkami czosnku, kminkiem i pieprzem, odcedź i wlej do garnka z kukurydzą. Gotuj jeszcze przez 30 minut.

Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

Krok 3 z 3

Zupę podawaj z oregano, chili w proszku, sałatą, rzodkiewkami, cytryną i grzanką, ze śmietaną. Przed podaniem posyp serem. Dodatkowo możesz udekorować kawałkami awokado.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia meksykańska
  • Łatwy przepis
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    1 godz Łatwy
  • Meksykańska salsa do nachos

    Meksykańska salsa do nachos

    39 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z nachosami i kolendrą

    Zupa meksykańska z nachosami i kolendrą

    19 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu