Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

0
3 godz
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5  l
Woda
55  g
Cebula
4  kawałków
3  łyżeczek
Sól
1  kg
Ugotowana kukurydza
500  g
Żeberka wieprzowe pokrojone na kawałki
1  kg
Mięso na kotlety wieprzowe ze schabu pokrojone na kawałki
10  g
Liść laurowy
14 
Papryczki chilli pozbawione nasion i namoczone w gorącej wodzie
2 
Papryczki poblano (lub inny rodzaj, np. jalapeno) namoczone w gorącej wodzie i pozbawione pestek
474  g
Woda butelkowana, niegazowana, NAYA
0.25 
Cebula
2  ząbków
1  łyżeczka
Kminek
1  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
trochę
Oregano
trochę
Chilli w proszku
1 
Cebula (drobno posiekana)
150  g
Sałata rzymska
1  pęczek
Rzodkiewka pokrojona w plasterki
1 
Cytryna
10 
Tortille kukurydziane lub grzanki
100  g
Ser żółty tarty
190  g
Śmietana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
46.02 g
Węglowodany
56 g
Tłuszcze
18.08 g
Wartość energetyczna
555.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

180 min
Krok 1
120 min
Podgrzej 5 litrów wody z połową cebuli, 4 ząbkami czosnku i solą. Do wrzącej wody dodaj kukurydzę i gotuj przez 30 minut na dużym ogniu lub aż kukurydza pęknie. Dodaj żeberka, mięso wieprzowe i liście laurowe, gotuj 1,5 godziny lub do miękkości mięsa. Usuń czosnek, cebulę, liście laurowe i mięso, posiekaj mięso i odstaw.
Krok 2
45 min
Zmiksuj namoczone papryczki z 2 szklankami wody, 1/4 cebuli, 2 ząbkami czosnku, kminkiem i pieprzem, odcedź i wlej do garnka z kukurydzą. Gotuj jeszcze przez 30 minut.
Krok 3
15 min
Zupę podawaj z oregano, chili w proszku, sałatą, rzodkiewkami, cytryną i grzanką, ze śmietaną. Przed podaniem posyp serem. Dodatkowo możesz udekorować kawałkami awokado.
Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

Krok 1 z 3

Podgrzej 5 litrów wody z połową cebuli, 4 ząbkami czosnku i solą. Do wrzącej wody dodaj kukurydzę i gotuj przez 30 minut na dużym ogniu lub aż kukurydza pęknie. Dodaj żeberka, mięso wieprzowe i liście laurowe, gotuj 1,5 godziny lub do miękkości mięsa. Usuń czosnek, cebulę, liście laurowe i mięso, posiekaj mięso i odstaw.

Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

Krok 2 z 3

Zmiksuj namoczone papryczki z 2 szklankami wody, 1/4 cebuli, 2 ząbkami czosnku, kminkiem i pieprzem, odcedź i wlej do garnka z kukurydzą. Gotuj jeszcze przez 30 minut.

Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

Krok 3 z 3

Zupę podawaj z oregano, chili w proszku, sałatą, rzodkiewkami, cytryną i grzanką, ze śmietaną. Przed podaniem posyp serem. Dodatkowo możesz udekorować kawałkami awokado.

Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą jest bardzo sycącą, mięsną propozycją, która zadowoli każdego miłośnika aromatycznych, pożywnych zup i dań jednogarnkowych. Mimo, że składników jest sporo, ta zupa z wieprzowiną jest bardzo prosta w wykonaniu. Możesz podać ją z grzankami lub kukurydzianymi tacos. Meksykańska zupa tuż przed podaniem obowiązkowo wymaga śmietany. Przygotuj zupę z wieprzowiną na fiestę i ciesz się jej bogatym smakiem z całą rodziną. Ilość z przepisu wystarczy dla całej rodziny i gości. Przygotowując ją, możesz ograniczyć ilość papryczek - szczególnie, jeśli będą ją również jeść dzieci.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
46g / 32%
Węglowodany
56g / 40%
Tłuszcze
18.1g / 28%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha