Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

0
1 godz 28 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  łodyg
Rabarbar
200  g
Miseczka truskawek
1  łyżka
Cukier trzcinowy
500  ml
Ulubione lody owocowe
3 
Goździki
1  szczypta
Imbir mielony
trochę
Świeże listki mięty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.79 g
Węglowodany
44.41 g
Tłuszcze
10.85 g
Wartość energetyczna
281.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

88 min
Krok 1
5 min
Rabarbar myję przełamuję na pół odrywając łyka, kroję na kawałki.
Krok 2
15 min
Truskawki myję, odszypułkowuję, kilka odkładam do dekoracji. Resztę przekładam wraz z rabarbarem do garnka, zalewam zimną wodą (nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć rabarbar i truskawki), dodaję cukier, goździki i szczyptę imbiru, zagotowuję. Gotuję 2 minuty od zagotowania.
Krok 3
5 min
Zestawiam garnek z płyty, odławiam goździki, miksuję. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęszczam ją mąką ziemniaczaną (łyżkę mąki rozprowadzam w zimnej wodzie, zupę wstawiam z powrotem na płytę, wlewam mąkę z wodą, zagotowuję mieszając).
Krok 4
60 min
Odstawiam do całkowitego przestygnięcia, potem chłodzę zupę w lodówce.
Krok 5
3 min
Chłodnik podaję z gałką lodów i świeżo siekanymi listkami mięty, dekoruję plasterkami truskawek.
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 1 z 5

Rabarbar myję przełamuję na pół odrywając łyka, kroję na kawałki.

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 2 z 5

Truskawki myję, odszypułkowuję, kilka odkładam do dekoracji. Resztę przekładam wraz z rabarbarem do garnka, zalewam zimną wodą (nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć rabarbar i truskawki), dodaję cukier, goździki i szczyptę imbiru, zagotowuję. Gotuję 2 minuty od zagotowania.

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 3 z 5

Zestawiam garnek z płyty, odławiam goździki, miksuję. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęszczam ją mąką ziemniaczaną (łyżkę mąki rozprowadzam w zimnej wodzie, zupę wstawiam z powrotem na płytę, wlewam mąkę z wodą, zagotowuję mieszając).

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 4 z 5

Odstawiam do całkowitego przestygnięcia, potem chłodzę zupę w lodówce.

Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Krok 5 z 5

Chłodnik podaję z gałką lodów i świeżo siekanymi listkami mięty, dekoruję plasterkami truskawek.

Na progu lata świat staje do góry nogami. Nagle zupa nie jest gorąca, a przyjemnie chłodzi i na dodatek smakuje jak deser. A na drugie danie wystarczy zjeść młode ziemniaczki, pachnące koperkiem i podane ze szklanką zsiadłego mleka czy mizerią. Spróbujcie zjeść na obiad same ziemniaki w środku zimy… co prawda moje dzieci czasem próbują, ale na zimowym talerzu same ziemniaki to za mało. Latem wszystko się zmienia. A najbardziej chyba zmieniają się zupy.

Pachnące, aromatyczne, kiedy trzeba – gorące lub słodkie jak deser, a zarazem orzeźwiające jak spacer pod ogrodowym zraszaczem. Taki właśnie jest dzisiejszy chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą. Czerwcowy rabarbar nie jest już tak strasznie kwaśny, można z niego przygotować chłodnik z dodatkiem truskawek. I wiecie, że wcale nie trzeba go specjalnie dosładzać? Zwłaszcza jeśli dodamy do niego dojrzewające w słońcu truskawki.

A do tego wystarczy jeszcze dodać lody. W połączeniu z ich słodyczą kwaśny rabarbar nabiera uroku. Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi będzie przyjemnie orzeźwiał, jeżeli dodacie do niego miętę. Pychotka!

Wszystkim wielbicielom rabarbaru i przeróżnych zup owocowych polecam:
chłodnik z rabarbaru z grzankami na słodko
zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
zupa owocowa z serkiem mascarpone
zupa truskawkowa z bezikami
zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika