Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Latem chłodników nigdy dość. Jak się mieszka w teoretycznie najcieplejszym rejonie Polski, to chyba oczywiste :). A do tego w bloku… Zaletą takiego mieszkania na czwartym piętrze jest na przykład to, że można zaglądać ptakom w gniazda (wystarczy spojrzeć w dół, pomiędzy gałęzie sięgające naszego balkonu) lub obserwować z bliska akrobatyczne loty jerzyków (wystarczy spojrzeć w górę). Wadą jest upał równy temu za oknem. Na szczęście dla ochłody można zjeść pyszny chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką.
Do ugotowania dzisiejszego chłodnika zainspirowała mnie nasza rodzinna wycieczka do lasu. Jagód (i poziomek) znaleźliśmy w sam raz na jedną zupę, ale owoce zostały zjedzone niemalże zaraz po zerwaniu z krzaczków, więc nie obyło się bez zakupów. Mój chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką to, jak przystało na moje zupy owocowe, poezja smaku :). Bardziej deser, który nieraz bywa zwieńczeniem całego obiadu. Ale kto powiedział, że nie można zacząć obiadu od słodkości?
Jeśli szukacie ochłody zajrzyjcie koniecznie tutaj:
zupa z rabarbarem i pysznymi paluchami francuskimi
zupa truskawkowa z bezikami
chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
bardzo owocowa zupa z mascarpone
Jagody płuczę pod strumieniem zimnej wody, przebieram wybierając uszkodzone owoce i listki.
Dwie łyżki jagód odstawiam do dekoracji, resztę zasypuję cukrem.
Po 15 minutach zalewam mlekiem, dodaję wodę i zagotowuję. Odstawiam do wystygnięcia.
Zupę miksuję dokładnie blenderem (można potem dodatkowo przetrzeć ją przez sito). Schładzam w lodówce niecałe pół godziny.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, przelewam zimną wodą.
Zupę nalewam do miseczek, dodaję śmietanę. Dodaję makaron i dekoruję świeżymi jagodami.