Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
1 godz 33 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.95 g
Węglowodany
24.78 g
Tłuszcze
1.41 g
Wartość energetyczna
119.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
93 min
Krok 1
5 min
Jagody płuczę pod strumieniem zimnej wody, przebieram wybierając uszkodzone owoce i listki.
Krok 2
3 min
Dwie łyżki jagód odstawiam do dekoracji, resztę zasypuję cukrem.
Krok 3
30 min
Po 15 minutach zalewam mlekiem, dodaję wodę i zagotowuję. Odstawiam do wystygnięcia.
Krok 4
35 min
Zupę miksuję dokładnie blenderem (można potem dodatkowo przetrzeć ją przez sito). Schładzam w lodówce niecałe pół godziny.
Krok 5
15 min
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, przelewam zimną wodą.
Krok 6
5 min
Zupę nalewam do miseczek, dodaję śmietanę. Dodaję makaron i dekoruję świeżymi jagodami.
Latem chłodników nigdy dość. Jak się mieszka w teoretycznie najcieplejszym rejonie Polski, to chyba oczywiste :). A do tego w bloku… Zaletą takiego mieszkania na czwartym piętrze jest na przykład to, że można zaglądać ptakom w gniazda (wystarczy spojrzeć w dół, pomiędzy gałęzie sięgające naszego balkonu) lub obserwować z bliska akrobatyczne loty jerzyków (wystarczy spojrzeć w górę). Wadą jest upał równy temu za oknem. Na szczęście dla ochłody można zjeść pyszny chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką.
Do ugotowania dzisiejszego chłodnika zainspirowała mnie nasza rodzinna wycieczka do lasu. Jagód (i poziomek) znaleźliśmy w sam raz na jedną zupę, ale owoce zostały zjedzone niemalże zaraz po zerwaniu z krzaczków, więc nie obyło się bez zakupów. Mój chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką to, jak przystało na moje zupy owocowe, poezja smaku :). Bardziej deser, który nieraz bywa zwieńczeniem całego obiadu. Ale kto powiedział, że nie można zacząć obiadu od słodkości?
Jeśli szukacie ochłody zajrzyjcie koniecznie tutaj:
zupa z rabarbarem i pysznymi paluchami francuskimi
zupa truskawkowa z bezikami
chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
bardzo owocowa zupa z mascarpone
Do ugotowania dzisiejszego chłodnika zainspirowała mnie nasza rodzinna wycieczka do lasu. Jagód (i poziomek) znaleźliśmy w sam raz na jedną zupę, ale owoce zostały zjedzone niemalże zaraz po zerwaniu z krzaczków, więc nie obyło się bez zakupów. Mój chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką to, jak przystało na moje zupy owocowe, poezja smaku :). Bardziej deser, który nieraz bywa zwieńczeniem całego obiadu. Ale kto powiedział, że nie można zacząć obiadu od słodkości?
Jeśli szukacie ochłody zajrzyjcie koniecznie tutaj:
zupa z rabarbarem i pysznymi paluchami francuskimi
zupa truskawkowa z bezikami
chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
bardzo owocowa zupa z mascarpone
Komentarze 0