Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Latem chłodników nigdy dość. Jak się mieszka w teoretycznie najcieplejszym rejonie Polski, to chyba oczywiste :). A do tego w bloku… Zaletą takiego mieszkania na czwartym piętrze jest na przykład to, że można zaglądać ptakom w gniazda (wystarczy spojrzeć w dół, pomiędzy gałęzie sięgające naszego balkonu) lub obserwować z bliska akrobatyczne loty jerzyków (wystarczy spojrzeć w górę). Wadą jest upał równy temu za oknem. Na szczęście dla ochłody można zjeść pyszny chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką.
Do ugotowania dzisiejszego chłodnika zainspirowała mnie nasza rodzinna wycieczka do lasu. Jagód (i poziomek) znaleźliśmy w sam raz na jedną zupę, ale owoce zostały zjedzone niemalże zaraz po zerwaniu z krzaczków, więc nie obyło się bez zakupów. Mój chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką to, jak przystało na moje zupy owocowe, poezja smaku :). Bardziej deser, który nieraz bywa zwieńczeniem całego obiadu. Ale kto powiedział, że nie można zacząć obiadu od słodkości?
Jagody płuczę pod strumieniem zimnej wody, przebieram wybierając uszkodzone owoce i listki.
Krok 2
3 min
Dwie łyżki jagód odstawiam do dekoracji, resztę zasypuję cukrem.
Krok 3
30 min
Po 15 minutach zalewam mlekiem, dodaję wodę i zagotowuję. Odstawiam do wystygnięcia.
Krok 4
35 min
Zupę miksuję dokładnie blenderem (można potem dodatkowo przetrzeć ją przez sito). Schładzam w lodówce niecałe pół godziny.
Krok 5
15 min
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, przelewam zimną wodą.
Krok 6
5 min
Zupę nalewam do miseczek, dodaję śmietanę. Dodaję makaron i dekoruję świeżymi jagodami.
Krok 1
z
6
Jagody płuczę pod strumieniem zimnej wody, przebieram wybierając uszkodzone owoce i listki.
Krok 2
z
6
Dwie łyżki jagód odstawiam do dekoracji, resztę zasypuję cukrem.
Krok 3
z
6
Po 15 minutach zalewam mlekiem, dodaję wodę i zagotowuję. Odstawiam do wystygnięcia.
Krok 4
z
6
Zupę miksuję dokładnie blenderem (można potem dodatkowo przetrzeć ją przez sito). Schładzam w lodówce niecałe pół godziny.
Krok 5
z
6
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, przelewam zimną wodą.
Krok 6
z
6
Zupę nalewam do miseczek, dodaję śmietanę. Dodaję makaron i dekoruję świeżymi jagodami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0