
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Do ugotowania dzisiejszego chłodnika zainspirowała mnie nasza rodzinna wycieczka do lasu. Jagód (i poziomek) znaleźliśmy w sam raz na jedną zupę, ale owoce zostały zjedzone niemalże zaraz po zerwaniu z krzaczków, więc nie obyło się bez zakupów. Mój chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką to, jak przystało na moje zupy owocowe, poezja smaku :). Bardziej deser, który nieraz bywa zwieńczeniem całego obiadu. Ale kto powiedział, że nie można zacząć obiadu od słodkości?
Jeśli szukacie ochłody zajrzyjcie koniecznie tutaj:
zupa z rabarbarem i pysznymi paluchami francuskimi
zupa truskawkowa z bezikami
chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
bardzo owocowa zupa z mascarpone
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
3 minKrok 3
30 minKrok 4
35 minKrok 5
15 minKrok 6
5 min
Krok 1 z 6
Jagody płuczę pod strumieniem zimnej wody, przebieram wybierając uszkodzone owoce i listki.

Krok 2 z 6
Dwie łyżki jagód odstawiam do dekoracji, resztę zasypuję cukrem.

Krok 3 z 6
Po 15 minutach zalewam mlekiem, dodaję wodę i zagotowuję. Odstawiam do wystygnięcia.

Krok 4 z 6
Zupę miksuję dokładnie blenderem (można potem dodatkowo przetrzeć ją przez sito). Schładzam w lodówce niecałe pół godziny.

Krok 5 z 6
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, przelewam zimną wodą.

Krok 6 z 6
Zupę nalewam do miseczek, dodaję śmietanę. Dodaję makaron i dekoruję świeżymi jagodami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0