
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Z dzieciństwa najbardziej pamiętam kompot z rabarbaru. W swojej kuchni najczęściej wykorzystuję rabarbar do zakwaszania kapuśniaku z młodej kapusty czy też młodej kapusty zasmażanej. Ale nie byłoby lata bez chłodnika z rabarbaru. Słodkiego niczym deser, bo takie owocowe chłodniki moja rodzina lubi najbardziej.
Chłodnik z rabarbaru świetnie smakuje z bitą śmietaną i grzankami na słodko. Można je posypać cukrem pudrem, ale ja miałam zamiar podać je jeszcze ciepłe, dlatego dodałam cukier puder do mleka, w którym zamoczyłam grzanki przed wyłożeniem na patelnię.
Wszystkim miłośnikom zup owocowych polecam:
zupę z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
zupę owocową z serkiem mascarpone
zupę truskawkową z bezikami
Smacznego!
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
10 minKrok 5
30 minKrok 6
15 minKrok 7
60 minKrok 8
10 minKrok 9
3 minKrok 10
1 minKrok 11
3 minKrok 12
10 min
Krok 1 z 12
W garnku zagotowuję 1,5 szklanki wody z cukrem i laską wanilii.

Krok 2 z 12
Gotuję na „wolnym ogniu” około 10 minut.

Krok 3 z 12
W tym czasie rabarbar myję, obcinam końce, obieram obieraczką do warzyw.

Krok 4 z 12
Kroję na nieduże kawałki, dorzucam do garnka, zagotowuję.

Krok 5 z 12
Kiedy zupa się zagotuje, gotuję chwilkę, a potem odstawiam garnek na bok, przykrywam.

Krok 6 z 12
Po około 15 minutach wyciągam z garnka laskę wanilii.

Krok 7 z 12
Miksuję zupę, odstawiam do ostygnięcia, po czym lekko ochładzam w lodówce.

Krok 8 z 12
Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem, odstawiam do lodówki.

Krok 9 z 12
Chłodnik z rabarbaru podaję z bitą śmietaną i słodkimi grzankami.

Krok 10 z 12
Tuż przed podaniem przygotowuję słodkie grzanki.

Krok 11 z 12
Mleko wlewam do głębokiego talerza, dodaję do niego łyżeczkę cukru pudru, mieszam.

Krok 12 z 12
Kromki weki zanurzam na chwilę w mleku i rumienię na patelni na niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor (można też nie dodawać cukru pudru do mleka, a oprószyć nim grzanki tuż przed podaniem).
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0