Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

(0)
2 godz 52 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Rabarbar
1.5  szklanek
Woda
150  g
Drobny cukier (może być kryształ)
1 
Laska wanilii
200  g
Śmietana kremówka
trochę
Kromek bułki typu weka
1  szklanka
Mleko
trochę
Cukier puder
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.17 g
Węglowodany
55.57 g
Tłuszcze
19.6 g
Wartość energetyczna
406.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
To już chyba jeden z ostatnich chłodników z rabarbaru tego lata. A szkoda, że sezon na rabarbar trwa tak krótko, bo mam na niego mnóstwo kulinarnych pomysłów, począwszy od drożdżowego ciasta, poprzez owocowy chłodnik, a na kapuśniaku z młodej kapusty z dodatkiem rabarbaru kończąc.

Z dzieciństwa najbardziej pamiętam kompot z rabarbaru. W swojej kuchni najczęściej wykorzystuję rabarbar do zakwaszania kapuśniaku z młodej kapusty czy też młodej kapusty zasmażanej. Ale nie byłoby lata bez chłodnika z rabarbaru. Słodkiego niczym deser, bo takie owocowe chłodniki moja rodzina lubi najbardziej.

Chłodnik z rabarbaru świetnie smakuje z bitą śmietaną i grzankami na słodko. Można je posypać cukrem pudrem, ale ja miałam zamiar podać je jeszcze ciepłe, dlatego dodałam cukier puder do mleka, w którym zamoczyłam grzanki przed wyłożeniem na patelnię.

Wszystkim miłośnikom zup owocowych polecam:
zupę z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
zupę owocową z serkiem mascarpone
zupę truskawkową z bezikami

Smacznego!

Przygotowanie

172 min
  • Krok 1

    15 min
    W garnku zagotowuję 1,5 szklanki wody z cukrem i laską wanilii.
  • Krok 2

    10 min
    Gotuję na „wolnym ogniu” około 10 minut.
  • Krok 3

    5 min
    W tym czasie rabarbar myję, obcinam końce, obieram obieraczką do warzyw.
  • Krok 4

    10 min
    Kroję na nieduże kawałki, dorzucam do garnka, zagotowuję.
  • Krok 5

    30 min
    Kiedy zupa się zagotuje, gotuję chwilkę, a potem odstawiam garnek na bok, przykrywam.
  • Krok 6

    15 min
    Po około 15 minutach wyciągam z garnka laskę wanilii.
  • Krok 7

    60 min
    Miksuję zupę, odstawiam do ostygnięcia, po czym lekko ochładzam w lodówce.
  • Krok 8

    10 min
    Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem, odstawiam do lodówki.
  • Krok 9

    3 min
    Chłodnik z rabarbaru podaję z bitą śmietaną i słodkimi grzankami.
  • Krok 10

    1 min
    Tuż przed podaniem przygotowuję słodkie grzanki.
  • Krok 11

    3 min
    Mleko wlewam do głębokiego talerza, dodaję do niego łyżeczkę cukru pudru, mieszam.
  • Krok 12

    10 min
    Kromki weki zanurzam na chwilę w mleku i rumienię na patelni na niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor (można też nie dodawać cukru pudru do mleka, a oprószyć nim grzanki tuż przed podaniem).
Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 1 z 12

W garnku zagotowuję 1,5 szklanki wody z cukrem i laską wanilii.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 2 z 12

Gotuję na „wolnym ogniu” około 10 minut.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 3 z 12

W tym czasie rabarbar myję, obcinam końce, obieram obieraczką do warzyw.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 4 z 12

Składniki: Rabarbar

Kroję na nieduże kawałki, dorzucam do garnka, zagotowuję.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 5 z 12

Kiedy zupa się zagotuje, gotuję chwilkę, a potem odstawiam garnek na bok, przykrywam.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 6 z 12

Po około 15 minutach wyciągam z garnka laskę wanilii.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 7 z 12

Miksuję zupę, odstawiam do ostygnięcia, po czym lekko ochładzam w lodówce.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 8 z 12

Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem, odstawiam do lodówki.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 9 z 12

Chłodnik z rabarbaru podaję z bitą śmietaną i słodkimi grzankami.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 10 z 12

Składniki: Olej, Cukier puder, Mleko, Kromek bułki typu weka

Tuż przed podaniem przygotowuję słodkie grzanki.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 11 z 12

Mleko wlewam do głębokiego talerza, dodaję do niego łyżeczkę cukru pudru, mieszam.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 12 z 12

Kromki weki zanurzam na chwilę w mleku i rumienię na patelni na niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor (można też nie dodawać cukru pudru do mleka, a oprószyć nim grzanki tuż przed podaniem).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

    Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

    1 godz 40 min Łatwy
  • Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem

    Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem

    48 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min
  • Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    2 godz 21 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu