Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

0
2 godz 52 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Rabarbar
1.5  szklanek
Woda
150  g
Drobny cukier (może być kryształ)
1 
Laska wanilii
200  g
Śmietana kremówka
trochę
Kromek bułki typu weka
1  szklanka
Mleko
trochę
Cukier puder
trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.17 g
Węglowodany
55.57 g
Tłuszcze
19.6 g
Wartość energetyczna
406.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

172 min
Krok 1
15 min
W garnku zagotowuję 1,5 szklanki wody z cukrem i laską wanilii.
Krok 2
10 min
Gotuję na „wolnym ogniu” około 10 minut.
Krok 3
5 min
W tym czasie rabarbar myję, obcinam końce, obieram obieraczką do warzyw.
Krok 4
10 min
Kroję na nieduże kawałki, dorzucam do garnka, zagotowuję.
Krok 5
30 min
Kiedy zupa się zagotuje, gotuję chwilkę, a potem odstawiam garnek na bok, przykrywam.
Krok 6
15 min
Po około 15 minutach wyciągam z garnka laskę wanilii.
Krok 7
60 min
Miksuję zupę, odstawiam do ostygnięcia, po czym lekko ochładzam w lodówce.
Krok 8
10 min
Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem, odstawiam do lodówki.
Krok 9
3 min
Chłodnik z rabarbaru podaję z bitą śmietaną i słodkimi grzankami.
Krok 10
1 min
Tuż przed podaniem przygotowuję słodkie grzanki.
Krok 11
3 min
Mleko wlewam do głębokiego talerza, dodaję do niego łyżeczkę cukru pudru, mieszam.
Krok 12
10 min
Kromki weki zanurzam na chwilę w mleku i rumienię na patelni na niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor (można też nie dodawać cukru pudru do mleka, a oprószyć nim grzanki tuż przed podaniem).
Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 1 z 12

W garnku zagotowuję 1,5 szklanki wody z cukrem i laską wanilii.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 2 z 12

Gotuję na „wolnym ogniu” około 10 minut.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 3 z 12

W tym czasie rabarbar myję, obcinam końce, obieram obieraczką do warzyw.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 4 z 12

Składniki: Rabarbar

Kroję na nieduże kawałki, dorzucam do garnka, zagotowuję.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 5 z 12

Kiedy zupa się zagotuje, gotuję chwilkę, a potem odstawiam garnek na bok, przykrywam.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 6 z 12

Po około 15 minutach wyciągam z garnka laskę wanilii.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 7 z 12

Miksuję zupę, odstawiam do ostygnięcia, po czym lekko ochładzam w lodówce.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 8 z 12

Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem, odstawiam do lodówki.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 9 z 12

Chłodnik z rabarbaru podaję z bitą śmietaną i słodkimi grzankami.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 10 z 12

Składniki: Kromek bułki typu weka, Mleko, Cukier puder, Olej

Tuż przed podaniem przygotowuję słodkie grzanki.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 11 z 12

Mleko wlewam do głębokiego talerza, dodaję do niego łyżeczkę cukru pudru, mieszam.

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Krok 12 z 12

Kromki weki zanurzam na chwilę w mleku i rumienię na patelni na niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor (można też nie dodawać cukru pudru do mleka, a oprószyć nim grzanki tuż przed podaniem).

To już chyba jeden z ostatnich chłodników z rabarbaru tego lata. A szkoda, że sezon na rabarbar trwa tak krótko, bo mam na niego mnóstwo kulinarnych pomysłów, począwszy od drożdżowego ciasta, poprzez owocowy chłodnik, a na kapuśniaku z młodej kapusty z dodatkiem rabarbaru kończąc.

Z dzieciństwa najbardziej pamiętam kompot z rabarbaru. W swojej kuchni najczęściej wykorzystuję rabarbar do zakwaszania kapuśniaku z młodej kapusty czy też młodej kapusty zasmażanej. Ale nie byłoby lata bez chłodnika z rabarbaru. Słodkiego niczym deser, bo takie owocowe chłodniki moja rodzina lubi najbardziej.

Chłodnik z rabarbaru świetnie smakuje z bitą śmietaną i grzankami na słodko. Można je posypać cukrem pudrem, ale ja miałam zamiar podać je jeszcze ciepłe, dlatego dodałam cukier puder do mleka, w którym zamoczyłam grzanki przed wyłożeniem na patelnię.

Wszystkim miłośnikom zup owocowych polecam:
zupę z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
zupę owocową z serkiem mascarpone
zupę truskawkową z bezikami

Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika