Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

(0)
1 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Pomidor lima
1  łyżka
Ocet winny z czerwonego wina
1 
Szalotka
1 
Czosnek
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  łyżka
Szczypiorek do dekoracji
1  łyżka
Świeża mięta do dekoracji
2 
Awokado
190  g
Jogurt naturalny
1 
Cytryna
0.5 
Mała cukinia
6  liści
Świeża mięta
1  szczypta
Sól do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.39 g
Węglowodany
18.75 g
Tłuszcze
16.66 g
Wartość energetyczna
225.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wydawać by się mogło, że przygotowałyśmy już z Agatką tak dużo chłodników, że nie jesteśmy już w stanie niczym Was zaskoczyć, ale… cały czas bardzo się staramy i ciągle eksperymentujemy kulinarnie.

Tym razem postanowiłam „pobawić się” w kolory i sprawić, aby dwuwarstwowy chłodnik cieszył nie tylko podniebienie, ale i oczy. Rok temu przygotowałam gazpacho i tym razem postanowiłam przygotować lekki chłodnik pomidorowy z odrobiną czosnku i szalotki, ale pominęłam pieczoną paprykę.

Druga część to chłodnik z awokado, który powinien mieć dosyć gęstą konsystencję, aby chłodniki się nie połączyły i warstwa zielona i czerwona były wyraźne i widoczne. Konsystencję zielonego chłodnika można zmienić dodając więcej lub mniej płynnego jogurtu. Jogurt naturalny można też zastąpić maślanką lub kefirem.

Do miseczek nakładamy najpierw chłodnik z awokado a następnie pomidorowy. Całość posypujemy szczypiorkiem i listkami mięty.

Polecam też:

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Chłodnik do picia

Zobacz też

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1 - chłodnik z pomidorów

    10 min
    Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.
  • Krok 2

    6 min
    Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.
  • Krok 3

    4 min
    Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w kostkę.
  • Krok 4

    4 min
    Obrane pomidory, szalotkę i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy.
  • Krok 5

    1 min
    Dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 6

    60 min
    Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • Krok 7 - chłodnik z awokado

    5 min
    W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w kostkę awokado oraz obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sok z cytryny, kilka listków świeżej mięty oraz jogurt naturalny i dokładnie miksujemy .
  • Krok 8

    2 min
    Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.
Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 1 - chłodnik z pomidorów z 8

Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 2 z 8

Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 3 z 8

Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w kostkę.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 4 z 8

Obrane pomidory, szalotkę i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 5 z 8

Dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 6 z 8

Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 7 - chłodnik z awokado z 8

W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w kostkę awokado oraz obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sok z cytryny, kilka listków świeżej mięty oraz jogurt naturalny i dokładnie miksujemy .

Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Krok 8 z 8

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gazpacho z granitą miętową

    Gazpacho z granitą miętową

    1 godz 57 min Średni
  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni
  • Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

    Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

    2 godz 2 min Średni
  • Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    1 godz 26 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu