Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wydawać by się mogło, że przygotowałyśmy już z Agatką tak dużo chłodników, że nie jesteśmy już w stanie niczym Was zaskoczyć, ale… cały czas bardzo się staramy i ciągle eksperymentujemy kulinarnie.
Tym razem postanowiłam „pobawić się” w kolory i sprawić, aby dwuwarstwowy chłodnik cieszył nie tylko podniebienie, ale i oczy. Rok temu przygotowałam gazpacho i tym razem postanowiłam przygotować lekki chłodnik pomidorowy z odrobiną czosnku i szalotki, ale pominęłam pieczoną paprykę.
Druga część to chłodnik z awokado, który powinien mieć dosyć gęstą konsystencję, aby chłodniki się nie połączyły i warstwa zielona i czerwona były wyraźne i widoczne. Konsystencję zielonego chłodnika można zmienić dodając więcej lub mniej płynnego jogurtu. Jogurt naturalny można też zastąpić maślanką lub kefirem.
Do miseczek nakładamy najpierw chłodnik z awokado a następnie pomidorowy. Całość posypujemy szczypiorkiem i listkami mięty.
Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.
Krok 2
6 min
Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.
Krok 3
4 min
Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 4
4 min
Obrane pomidory, szalotkę i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy.
Krok 5
1 min
Dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
60 min
Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 7 - chłodnik z awokado
5 min
W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w kostkę awokado oraz obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sok z cytryny, kilka listków świeżej mięty oraz jogurt naturalny i dokładnie miksujemy .
Krok 8
2 min
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - chłodnik z pomidorów
z
8
Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.
Krok 2
z
8
Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.
Krok 3
z
8
Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 4
z
8
Obrane pomidory, szalotkę i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy.
Krok 5
z
8
Dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
z
8
Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 7 - chłodnik z awokado
z
8
W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w kostkę awokado oraz obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sok z cytryny, kilka listków świeżej mięty oraz jogurt naturalny i dokładnie miksujemy .
Krok 8
z
8
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0