
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Tym razem postanowiłam „pobawić się” w kolory i sprawić, aby dwuwarstwowy chłodnik cieszył nie tylko podniebienie, ale i oczy. Rok temu przygotowałam gazpacho i tym razem postanowiłam przygotować lekki chłodnik pomidorowy z odrobiną czosnku i szalotki, ale pominęłam pieczoną paprykę.
Druga część to chłodnik z awokado, który powinien mieć dosyć gęstą konsystencję, aby chłodniki się nie połączyły i warstwa zielona i czerwona były wyraźne i widoczne. Konsystencję zielonego chłodnika można zmienić dodając więcej lub mniej płynnego jogurtu. Jogurt naturalny można też zastąpić maślanką lub kefirem.
Do miseczek nakładamy najpierw chłodnik z awokado a następnie pomidorowy. Całość posypujemy szczypiorkiem i listkami mięty.
Polecam też:
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Chłodnik do picia
Zobacz też
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przygotowanie
Krok 1 - chłodnik z pomidorów
10 minKrok 2
6 minKrok 3
4 minKrok 4
4 minKrok 5
1 minKrok 6
60 minKrok 7 - chłodnik z awokado
5 minKrok 8
2 min
Krok 1 - chłodnik z pomidorów z 8
Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.

Krok 2 z 8
Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.

Krok 3 z 8
Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w kostkę.

Krok 4 z 8
Obrane pomidory, szalotkę i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy.

Krok 5 z 8
Dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 6 z 8
Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Krok 7 - chłodnik z awokado z 8
W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w kostkę awokado oraz obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sok z cytryny, kilka listków świeżej mięty oraz jogurt naturalny i dokładnie miksujemy .

Krok 8 z 8
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0