Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wydawać by się mogło, że przygotowałyśmy już z Agatką tak dużo chłodników, że nie jesteśmy już w stanie niczym Was zaskoczyć, ale… cały czas bardzo się staramy i ciągle eksperymentujemy kulinarnie.
Tym razem postanowiłam „pobawić się” w kolory i sprawić, aby dwuwarstwowy chłodnik cieszył nie tylko podniebienie, ale i oczy. Rok temu przygotowałam gazpacho i tym razem postanowiłam przygotować lekki chłodnik pomidorowy z odrobiną czosnku i szalotki, ale pominęłam pieczoną paprykę.
Druga część to chłodnik z awokado, który powinien mieć dosyć gęstą konsystencję, aby chłodniki się nie połączyły i warstwa zielona i czerwona były wyraźne i widoczne. Konsystencję zielonego chłodnika można zmienić dodając więcej lub mniej płynnego jogurtu. Jogurt naturalny można też zastąpić maślanką lub kefirem.
Do miseczek nakładamy najpierw chłodnik z awokado a następnie pomidorowy. Całość posypujemy szczypiorkiem i listkami mięty.
Polecam też:
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Chłodnik do picia
Zobacz też
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.
Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.
Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w kostkę.
Obrane pomidory, szalotkę i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy.
Dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w kostkę awokado oraz obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sok z cytryny, kilka listków świeżej mięty oraz jogurt naturalny i dokładnie miksujemy .
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.