Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W tym roku lato jest wyjątkowo ciepłe i słoneczne. Nie można narzekać na złą pogodę, no chyba, że ktoś nie lubi upałów. Dzisiaj serwuję obiad właśnie na takie letnie, gorące dni, czyli zimny chłodnik do picia z świeżym szczypiorkiem i koperkiem. Pomysł na przygotowanie tego chłodnika podsunęła mi nasza czytelniczka, Asik Rasińska.
Jako osoba wychowana na chłodnikach letnią porą nigdy nie zetknęłam się wcześniej z chłodnikiem przygotowanym w formie zimnego, orzeźwiającego napoju. Zgodnie ze wskazówkami przygotowałam do niego też gotowane młode ziemniaczki oraz jajko sadzone.
Kolejny już raz przekonuję się, że w prostocie tkwi siła. Przepis jest bardzo prosty. Taki obiad przygotuje każdy, a smakuje… rewelacyjnie. Pyszny, domowy obiad z dużą ilością zieleniny. Chłodnik do picia jest idealnym uzupełnieniem tego zestawu, choć może właściwie to chłodnik jest tu potrawą pierwszoplanową, a ziemniaki i jajko sadzone dla niego dodatkiem.
W każdym razie to trio jest idealne 🙂
Szukacie też innych przepisów na pyszne chłodniki ? Jeśli tak, to polecam:
Do miski przelewamy kefir i mleko. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Krok 2
8 min
Koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do chłodnika (część zostawiamy do ziemniaków i jajek).
Krok 3
30 min
Gotowy chłodnik odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 4
20 min
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Jeśli są malutkie to zostawiamy je całe i nie kroimy na kawałki. Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy na talerzyki.
Krok 5
7 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i delikatnie wbijamy jajka. Od razu lekko posypujemy je solą i pieprzem.
Krok 6
2 min
Schłodzony chłodnik przelewamy do kubków lub szklanek. Dodatkowo można jeszcze posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Krok 7
1 min
Podajemy z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.
Krok 1
z
7
Do miski przelewamy kefir i mleko. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Krok 2
z
7
Koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do chłodnika (część zostawiamy do ziemniaków i jajek).
Krok 3
z
7
Gotowy chłodnik odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 4
z
7
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Jeśli są malutkie to zostawiamy je całe i nie kroimy na kawałki. Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy na talerzyki.
Krok 5
z
7
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i delikatnie wbijamy jajka. Od razu lekko posypujemy je solą i pieprzem.
Krok 6
z
7
Schłodzony chłodnik przelewamy do kubków lub szklanek. Dodatkowo można jeszcze posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Krok 7
z
7
Podajemy z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0