
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Chłodnik do picia

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jako osoba wychowana na chłodnikach letnią porą nigdy nie zetknęłam się wcześniej z chłodnikiem przygotowanym w formie zimnego, orzeźwiającego napoju. Zgodnie ze wskazówkami przygotowałam do niego też gotowane młode ziemniaczki oraz jajko sadzone.
Kolejny już raz przekonuję się, że w prostocie tkwi siła. Przepis jest bardzo prosty. Taki obiad przygotuje każdy, a smakuje… rewelacyjnie. Pyszny, domowy obiad z dużą ilością zieleniny. Chłodnik do picia jest idealnym uzupełnieniem tego zestawu, choć może właściwie to chłodnik jest tu potrawą pierwszoplanową, a ziemniaki i jajko sadzone dla niego dodatkiem.
W każdym razie to trio jest idealne 🙂
Szukacie też innych przepisów na pyszne chłodniki ? Jeśli tak, to polecam:
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Chłodnik litewski z miętą
Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami
Zobacz też
Zobacz Najpyszniejsze chłodniki na lato
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
8 minKrok 3
30 minKrok 4
20 minKrok 5
7 minKrok 6
2 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Do miski przelewamy kefir i mleko. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim.

Krok 2 z 7
Koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do chłodnika (część zostawiamy do ziemniaków i jajek).

Krok 3 z 7
Gotowy chłodnik odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Krok 4 z 7
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Jeśli są malutkie to zostawiamy je całe i nie kroimy na kawałki. Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy na talerzyki.

Krok 5 z 7
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i delikatnie wbijamy jajka. Od razu lekko posypujemy je solą i pieprzem.

Krok 6 z 7
Schłodzony chłodnik przelewamy do kubków lub szklanek. Dodatkowo można jeszcze posypać szczypiorkiem i koperkiem.

Krok 7 z 7
Podajemy z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0