Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuchnia bałkańska - kategoria top

Kuchnia bałkańska

Kuchnia bałkańska zachwyca swoją różnorodnością i wyrazistym smakiem. Poznaj niesamowitą mieszankę kulinarną różnych kultur, tworzących jedną z najsmaczniejszych kuchni na świecie. 

Przepisy 16
Pljeskavica

Pljeskavica

75
36 min Łatwy
Baklawa

Baklawa

55 min Łatwy
Chłodnik do picia

Chłodnik do picia

1 godz 13 min Łatwy
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

1 godz 17 min Łatwy
Orzeźwiający chłodnik z awokado

Orzeźwiający chłodnik z awokado

1 godz 12 min Łatwy
Zupa krem z bakłażana

Zupa krem z bakłażana

55 min Łatwy
Zapiekanka z bakłażanów

Zapiekanka z bakłażanów

60
2 godz 26 min Łatwy
Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

80
1 godz 30 min Łatwy
Karkówka w sosie barbecue

Karkówka w sosie barbecue

75
13 godz Łatwy
Pita z grillowanymi warzywami

Pita z grillowanymi warzywami

1 godz 4 min Łatwy
Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

55
3 godz 50 min Łatwy
Fasolka w sosie pomidorowym

Fasolka w sosie pomidorowym

55
9 godz 30 min Łatwy
Grillowane gruzińskie chaczapuri z serem i pomidorami

Grillowane gruzińskie chaczapuri z serem i pomidorami

70
1 godz 38 min Łatwy
Bakłażan pieczony z serem

Bakłażan pieczony z serem

60
57 min Łatwy
Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

55 min Łatwy
Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami

Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami

1 godz 20 min Łatwy

Oryginalność kuchni bałkańskiej 

Kuchnia bałkańska obejmuje obecne rejony Grecji, Albanii, Serbii, Chorwacji, Macedonii, Bośni, Słowenii, Bułgarii i Rumunii. Wyróżnia się niezwykłym bogactwem i zróżnicowaniem składników, ponieważ przez tysiąclecia, w wyniku zdarzeń historycznych, ziemie te były pod wpływami różnych narodów, kultur i religii. Kuchnia bałkańska stanowi niesamowitą mieszankę kuchni europejskiej, orientalnej i śródziemnomorskiej. 

Jedzenie bałkańskie jest bardzo różnorodne, jednak potrawy łączy kilka cech wspólnych – prostota wykonania, wyrazisty smak, duża aromatyczność dzięki przyprawom oraz użycie świeżych warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, cukinii i bakłażanów. Najpopularniejszymi rodzajami mięs są jagnięcina, wołowina i wieprzowina, które są głównie grillowane, wędzone lub pieczone, często z dodatkiem miejscowej oliwy. 

Bałkańskie pyszności

Kuchnia bałkańska słynie z takich specjałów jak ajvar – znakomitej pasty warzywnej z przewagą papryki, idealnej do grillowanych mięs lub smarowania świeżego pieczywa. Odwiedzając słoneczną Chorwację, nie można nie spróbować cevapcici, czyli niewielkich, podłużnych kotlecików z mięsa mielonego, podawanych najczęściej z pitą. Region ten słynie również z burka – ciasta filo nadziewanego mięsem, serem lub warzywami. Do słodkości charakterystycznych dla kuchni bałkańskiej należy zaś, popularna też w Turcji, słodka baklawa, pełna miodu, siekanych orzechów włoskich, migdałów. Zapieczona z rozwarstwiającym się ciastem filo i posypana skruszonymi pistacjami smakuje po prostu nieziemsko. Wielbiciele kuchni z tej części świata na pewno znają gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku, którego niezwykły smak pozostaje w pamięci na długi czas. W zawiniętym cieście zapieczone jest bowiem jajko i pyszne nadzienie z wyrazistych serów. 

Chcąc przywołać bałkańskie smaki, warto przyrządzić bakłażana pieczonego z serem, którego wnętrze wypełnia nietypowy farsz z suszonych pomidorów, pieczarek i sera żółtego. Jeśli chcemy zaskoczyć przyjaciół nowymi przepisami na potrawy z grilla, przygotujmy pitę z grillowanymi warzywami, do środka której można także dodać kawałki pieczonego mięsa i ostry ajvar. Podpieczone w piekarniku chlebki po nadzianiu ich ulubionymi dodatkami są smaczne, aromatyczne i niezwykle chrupiące. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu