Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kuchnia bałkańska - kategoria top

Kuchnia bałkańska

Kuchnia bałkańska zachwyca swoją różnorodnością i wyrazistym smakiem. Poznaj niesamowitą mieszankę kulinarną różnych kultur, tworzących jedną z najsmaczniejszych kuchni na świecie. 

Przepisy 16

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

80 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Baklawa

Baklawa

55 min Łatwy
Fasolka w sosie pomidorowym

Fasolka w sosie pomidorowym

55 ze 100
9 godz 30 min Łatwy
Chłodnik do picia

Chłodnik do picia

1 godz 13 min Łatwy
Zupa krem z bakłażana

Zupa krem z bakłażana

55 min Łatwy
Orzeźwiający chłodnik z awokado

Orzeźwiający chłodnik z awokado

1 godz 12 min Łatwy
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

1 godz 17 min Łatwy
Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami

Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami

1 godz 20 min Łatwy
Karkówka w sosie BBQ

Karkówka w sosie BBQ

75 ze 100
13 godz Łatwy
Leczo z pieczarkami

Leczo z pieczarkami

70 ze 100
45 min Łatwy
Zapiekanka z bakłażanów

Zapiekanka z bakłażanów

60 ze 100
2 godz 26 min Łatwy
Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

55 ze 100
3 godz 50 min Łatwy
Bakłażan pieczony z serem

Bakłażan pieczony z serem

60 ze 100
57 min Łatwy
Grillowane gruzińskie chaczapuri z serem i pomidorami

Grillowane gruzińskie chaczapuri z serem i pomidorami

70 ze 100
1 godz 38 min Łatwy
Pita z grillowanymi warzywami

Pita z grillowanymi warzywami

1 godz 4 min Łatwy
Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

55 min Łatwy

Oryginalność kuchni bałkańskiej 

Kuchnia bałkańska obejmuje obecne rejony Grecji, Albanii, Serbii, Chorwacji, Macedonii, Bośni, Słowenii, Bułgarii i Rumunii. Wyróżnia się niezwykłym bogactwem i zróżnicowaniem składników, ponieważ przez tysiąclecia, w wyniku zdarzeń historycznych, ziemie te były pod wpływami różnych narodów, kultur i religii. Kuchnia bałkańska stanowi niesamowitą mieszankę kuchni europejskiej, orientalnej i śródziemnomorskiej. 

Jedzenie bałkańskie jest bardzo różnorodne, jednak potrawy łączy kilka cech wspólnych – prostota wykonania, wyrazisty smak, duża aromatyczność dzięki przyprawom oraz użycie świeżych warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, cukinii i bakłażanów. Najpopularniejszymi rodzajami mięs są jagnięcina, wołowina i wieprzowina, które są głównie grillowane, wędzone lub pieczone, często z dodatkiem miejscowej oliwy. 

Bałkańskie pyszności

Kuchnia bałkańska słynie z takich specjałów jak ajvar – znakomitej pasty warzywnej z przewagą papryki, idealnej do grillowanych mięs lub smarowania świeżego pieczywa. Odwiedzając słoneczną Chorwację, nie można nie spróbować cevapcici, czyli niewielkich, podłużnych kotlecików z mięsa mielonego, podawanych najczęściej z pitą. Region ten słynie również z burka – ciasta filo nadziewanego mięsem, serem lub warzywami. Do słodkości charakterystycznych dla kuchni bałkańskiej należy zaś, popularna też w Turcji, słodka baklawa, pełna miodu, siekanych orzechów włoskich, migdałów. Zapieczona z rozwarstwiającym się ciastem filo i posypana skruszonymi pistacjami smakuje po prostu nieziemsko. Wielbiciele kuchni z tej części świata na pewno znają gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku, którego niezwykły smak pozostaje w pamięci na długi czas. W zawiniętym cieście zapieczone jest bowiem jajko i pyszne nadzienie z wyrazistych serów. 

Chcąc przywołać bałkańskie smaki, warto przyrządzić bakłażana pieczonego z serem, którego wnętrze wypełnia nietypowy farsz z suszonych pomidorów, pieczarek i sera żółtego. Jeśli chcemy zaskoczyć przyjaciół nowymi przepisami na potrawy z grilla, przygotujmy pitę z grillowanymi warzywami, do środka której można także dodać kawałki pieczonego mięsa i ostry ajvar. Podpieczone w piekarniku chlebki po nadzianiu ich ulubionymi dodatkami są smaczne, aromatyczne i niezwykle chrupiące. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu