Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
39.3g / 21%
Węglowodany
54g / 29%
Tłuszcze
41.4g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

+

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Wróć

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

(1)
3 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  ml
Jogurt grecki
2 
Jajko
1  łyżeczka
Soda
trochę
Ocet
4.5  szklanek
Mąka
0.5  łyżka
Cukier
1  szczypta
Sól
300  g
Bryndza
300  g
Ser cheddar
2 
Żółtko
2  łyżek
Masło
8 
Jajko
8  łyżeczek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
39.26 g
Węglowodany
53.96 g
Tłuszcze
41.37 g
Wartość energetyczna
730.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chaczapuri po adżarsku to genialna potrawa rodem z Gruzji. Smak potrawy na długo pozostaje w pamięci. Całość jest niezwykle sycąca i odznacza się wspaniałym aromatem, któremu nie sposób się oprzeć. W tej wersji, potrawę podajemy z jajkiem i serem – to połączenie wprost idealne!

Przygotowanie

230 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotować ciasto: jajka rozetrzeć z cukrem i solą, wlać jogurt, wymieszać. Dodać sodę gaszoną octem i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na 8 części.
  • Krok 2

    180 min
    Przygotować nadzienie: sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokruszyć, drobno pokroić), dodać stopione masło i żółtka, dobrze wymieszać, uformować kulę i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny.
  • Krok 3

    15 min
    Kawałki ciasta wałkować na owalne placuszki grubości 1cm, długości około 10-12cm. Polecam przenieść taki placek na blachę od razu. Na placku kładziemy nadzienie i lepimy łódkę, łącząc brzegi ciasta na biegunach i potem robiąc z boku falbanki. Zadbać o to, by brzegi były nieco wyższe i wystawały ponad nadzienie. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem, albo samym jajkiem, albo mlekiem albo białkiem, wedle życzenia.
  • Krok 4

    15 min
    Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni. Piec chaczapuri przez ok 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Po tym czasie wyciągnąć blachę z piekarnika. Do miseczki wbijać po jednym jajku i do każdej łódeczki nakładać łyżką żółtko na środek i dolewać trochę białka, nie za dużo bo się wolno ścina, a żółtko ma być płynne. Włożyć do piekarnika na dosłownie kilka minut, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 1 z 5

Przygotować ciasto: jajka rozetrzeć z cukrem i solą, wlać jogurt, wymieszać. Dodać sodę gaszoną octem i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na 8 części.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 2 z 5

Przygotować nadzienie: sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokruszyć, drobno pokroić), dodać stopione masło i żółtka, dobrze wymieszać, uformować kulę i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 3 z 5

Kawałki ciasta wałkować na owalne placuszki grubości 1cm, długości około 10-12cm. Polecam przenieść taki placek na blachę od razu. Na placku kładziemy nadzienie i lepimy łódkę, łącząc brzegi ciasta na biegunach i potem robiąc z boku falbanki. Zadbać o to, by brzegi były nieco wyższe i wystawały ponad nadzienie. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem, albo samym jajkiem, albo mlekiem albo białkiem, wedle życzenia.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 4 z 5

Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni. Piec chaczapuri przez ok 15 minut.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 5 z 5

Po tym czasie wyciągnąć blachę z piekarnika. Do miseczki wbijać po jednym jajku i do każdej łódeczki nakładać łyżką żółtko na środek i dolewać trochę białka, nie za dużo bo się wolno ścina, a żółtko ma być płynne. Włożyć do piekarnika na dosłownie kilka minut, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
R Roman

W oryginalnym ciescie nie ma sody, zakwas z mąki sól i woda

Winiary
Expert

Romanie, dziękujemy za informację :) Można oczywiście przygotować ciasto bez "wspomagaczy".

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Impreza
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kuchnia bałkańska
  • Pieczenie
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka z musem jabłkowym

    Szarlotka z musem jabłkowym

    2 godz 42 min Łatwy
  • Rogaliki drożdżowe z serem

    Rogaliki drożdżowe z serem

    47 min Łatwy
  • Rogaliki z marmoladą

    Rogaliki z marmoladą

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

    Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu