Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

(2)
3 godz 50 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest anya-ka
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  ml
Jogurt grecki
2 
Jajko
1  łyżeczka
Soda
trochę
Ocet
4.5  szklanek
Mąka
0.5  łyżka
Cukier
1  szczypta
Sól
300  g
Bryndza
300  g
Ser cheddar
2 
Żółtko
2  łyżek
Masło
8 
Jajko
8  łyżeczek
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.26 g
Węglowodany
53.96 g
Tłuszcze
41.37 g
Wartość energetyczna
730.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

230 min
Krok 1
15 min
Przygotować ciasto: jajka rozetrzeć z cukrem i solą, wlać jogurt, wymieszać. Dodać sodę gaszoną octem i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na 8 części.
Krok 2
180 min
Przygotować nadzienie: sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokruszyć, drobno pokroić), dodać stopione masło i żółtka, dobrze wymieszać, uformować kulę i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny.
Krok 3
15 min
Kawałki ciasta wałkować na owalne placuszki grubości 1cm, długości około 10-12cm. Polecam przenieść taki placek na blachę od razu. Na placku kładziemy nadzienie i lepimy łódkę, łącząc brzegi ciasta na biegunach i potem robiąc z boku falbanki. Zadbać o to, by brzegi były nieco wyższe i wystawały ponad nadzienie. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem, albo samym jajkiem, albo mlekiem albo białkiem, wedle życzenia.
Krok 4
15 min
Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni. Piec chaczapuri przez ok 15 minut.
Krok 5
5 min
Po tym czasie wyciągnąć blachę z piekarnika. Do miseczki wbijać po jednym jajku i do każdej łódeczki nakładać łyżką żółtko na środek i dolewać trochę białka, nie za dużo bo się wolno ścina, a żółtko ma być płynne. Włożyć do piekarnika na dosłownie kilka minut, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 1 z 5

Przygotować ciasto: jajka rozetrzeć z cukrem i solą, wlać jogurt, wymieszać. Dodać sodę gaszoną octem i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na 8 części.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 2 z 5

Przygotować nadzienie: sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokruszyć, drobno pokroić), dodać stopione masło i żółtka, dobrze wymieszać, uformować kulę i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 3 z 5

Kawałki ciasta wałkować na owalne placuszki grubości 1cm, długości około 10-12cm. Polecam przenieść taki placek na blachę od razu. Na placku kładziemy nadzienie i lepimy łódkę, łącząc brzegi ciasta na biegunach i potem robiąc z boku falbanki. Zadbać o to, by brzegi były nieco wyższe i wystawały ponad nadzienie. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem, albo samym jajkiem, albo mlekiem albo białkiem, wedle życzenia.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 4 z 5

Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni. Piec chaczapuri przez ok 15 minut.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 5 z 5

Po tym czasie wyciągnąć blachę z piekarnika. Do miseczki wbijać po jednym jajku i do każdej łódeczki nakładać łyżką żółtko na środek i dolewać trochę białka, nie za dużo bo się wolno ścina, a żółtko ma być płynne. Włożyć do piekarnika na dosłownie kilka minut, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.

Chaczapuri po adżarsku to genialna potrawa rodem z Gruzji. Smak potrawy na długo pozostaje w pamięci. Całość jest niezwykle sycąca i odznacza się wspaniałym aromatem, któremu nie sposób się oprzeć. W tej wersji, potrawę podajemy z jajkiem i serem – to połączenie wprost idealne!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
39.3g / 21%
Węglowodany
54g / 29%
Tłuszcze
41.4g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

1.0 z 5
1
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
00
00
00
22
Average: 1 (1 vote)
Nie, nie polecam.

Nie polecam, serdecznie odradzam, adios pompaneros
Kryszczolinho (niezweryfikowany) śr., 10/13/2021 - 23:23 CEST Nie, nie polecam.
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 06/29/2021 - 11:50 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha