Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku
Dodaj do CookBook

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

(1)
3 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  ml
Jogurt grecki
2 
Jajko
1  łyżeczka
Soda
trochę
Ocet
4.5  szklanek
Mąka
0.5  łyżka
Cukier
1  szczypta
Sól
300  g
Bryndza
300  g
Ser cheddar
2 
Żółtko
2  łyżek
Masło
8 
Jajko
8  łyżeczek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
54 g
Wartość energetyczna
730.4 kcal
Tłuszcze
41.4 g
Białko
39.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chaczapuri po adżarsku to genialna potrawa rodem z Gruzji. Smak potrawy na długo pozostaje w pamięci. Całość jest niezwykle sycąca i odznacza się wspaniałym aromatem, któremu nie sposób się oprzeć. W tej wersji, potrawę podajemy z jajkiem i serem – to połączenie wprost idealne!

Przygotowanie

230 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotować ciasto: jajka rozetrzeć z cukrem i solą, wlać jogurt, wymieszać. Dodać sodę gaszoną octem i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na 8 części.
  • Krok 2

    180 min
    Przygotować nadzienie: sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokruszyć, drobno pokroić), dodać stopione masło i żółtka, dobrze wymieszać, uformować kulę i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny.
  • Krok 3

    15 min
    Kawałki ciasta wałkować na owalne placuszki grubości 1cm, długości około 10-12cm. Polecam przenieść taki placek na blachę od razu. Na placku kładziemy nadzienie i lepimy łódkę, łącząc brzegi ciasta na biegunach i potem robiąc z boku falbanki. Zadbać o to, by brzegi były nieco wyższe i wystawały ponad nadzienie. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem, albo samym jajkiem, albo mlekiem albo białkiem, wedle życzenia.
  • Krok 4

    15 min
    Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni. Piec chaczapuri przez ok 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Po tym czasie wyciągnąć blachę z piekarnika. Do miseczki wbijać po jednym jajku i do każdej łódeczki nakładać łyżką żółtko na środek i dolewać trochę białka, nie za dużo bo się wolno ścina, a żółtko ma być płynne. Włożyć do piekarnika na dosłownie kilka minut, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 1 z 5

Przygotować ciasto: jajka rozetrzeć z cukrem i solą, wlać jogurt, wymieszać. Dodać sodę gaszoną octem i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Podzielić na 8 części.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 2 z 5

Przygotować nadzienie: sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokruszyć, drobno pokroić), dodać stopione masło i żółtka, dobrze wymieszać, uformować kulę i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 3 z 5

Kawałki ciasta wałkować na owalne placuszki grubości 1cm, długości około 10-12cm. Polecam przenieść taki placek na blachę od razu. Na placku kładziemy nadzienie i lepimy łódkę, łącząc brzegi ciasta na biegunach i potem robiąc z boku falbanki. Zadbać o to, by brzegi były nieco wyższe i wystawały ponad nadzienie. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem, albo samym jajkiem, albo mlekiem albo białkiem, wedle życzenia.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 4 z 5

Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni. Piec chaczapuri przez ok 15 minut.

Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

Krok 5 z 5

Po tym czasie wyciągnąć blachę z piekarnika. Do miseczki wbijać po jednym jajku i do każdej łódeczki nakładać łyżką żółtko na środek i dolewać trochę białka, nie za dużo bo się wolno ścina, a żółtko ma być płynne. Włożyć do piekarnika na dosłownie kilka minut, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

2.5 z 5
2.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
11
00
00
11

Opinie

4

Roman

W oryginalnym ciescie nie ma sody, zakwas z mąki sól i woda
Anonim (niezweryfikowany) 06/29/2021-11:51 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/05/2021-12:52 CEST
Romanie, dziękujemy za informację :) Można oczywiście przygotować ciasto bez "wspomagaczy".

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Impreza
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kuchnia bałkańska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    40 min Łatwy
  • Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

    Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

    2 godz 15 min Łatwy
  • Grillowane gruzińskie chaczapuri z serem i pomidorami

    Grillowane gruzińskie chaczapuri z serem i pomidorami

    1 godz 38 min Łatwy
  • Gruziński lobio

    Gruziński lobio

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu