Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
22.5g / 24%
Węglowodany
51.6g / 55%
Tłuszcze
8.7g / 21%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

+

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Wróć

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

(3)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
190  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
200  g
Mięso mielone wieprzowe
1  łyżeczka
Słodka papryka
1 
Cebula
80  ml
Gorąca woda
1  łyżka
Bulion wołowy WINIARY
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Kminek
0.75  szklanka
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.53 g
Węglowodany
51.62 g
Tłuszcze
8.74 g
Wartość energetyczna
382.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gruzińskie porzekadło głosi, że im więcej fałd w chinkali, tym bardziej zręczna jest gospodyni. Teoretycznie w tradycyjnym pierożku powinno być 19 fałd. Smak jednak nie zależy od fałd. Najważniejsze jest ciasto cienkie, które jednak potrafi utrzymać farsz. Chinkali to narodowa potrawa Gruzji, którą gruzini jedzą rękami i popijają aromatycznym rosołem. Chinkali, podobnie jak chaczapuri, są dumą i znakiem rozpoznawczym Gruzji. Trudno wyobrazić sobie kuchnię gruzińską bez tego produktu mącznego. Każdy, kto uważa, że chinkali to to samo co pierogi, jest w głębokim błędzie. Dania te to dwie różne potrawy, które przygotowywane są w oparciu o starodawne receptury. Przepis na chinkali ma swoje tajemnice, dlatego nie każda gospodyni domowa z Gruzji decyduje się ugotować je dla swojej rodziny.


Historia chinkale

Chinkali gruzińskie, podobnie jak wiele tradycyjnych potraw, ma swoją historię. Legenda głosi, że potrawa powstała w Gruzji podczas wojny z Persami. Wielu rannych żołnierzy nie mogło jeść z powodu różnych urazów, w wyniku czego nie mogli w pełni odzyskać sił, dlatego gospodynie postanowiły wymyślić nowe danie. Stały się nimi chinkali, które zostały przygotowane z pożywnej jagnięciny, cebuli i czosnku oraz mąki. Szczególne znaczenie w potrawie miał rosół, który miał właściwości uzdrawiające. Podobnie, jak cebula z czosnkiem, które działają antyseptycznie. Aby przygotować chinkali, gospodynie siekały jagnięcinę, która pasła się w górach, na małe kawałki, mieszały z cebulą i czosnkiem, a następnie gotowały wszystko w wielkim rondlu nad otwartym ogniem. Przepis na chinkali od tamtych czasów praktycznie się nie zmienił, dlatego najsmaczniejsze pierogi serwowane są farszem z siekanego mięsa jagnięcego.


Chinakali z mięsem - szybki przepis

Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Składniki takie jak mąka, gorąca woda i jajko zagniatamy do uzyskania sprężystego ciasta. Po zagnieceniu należy odstawić je na około 15 minut pod przykryciem. W tym czasie cebulę, która jest składnikiem farszu, kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju do czasu, aż zrobi się rumiana i miękka. Do głębokiej miski wrzucamy zmielone lub drobno posiekane mięso. Następnie dodajemy ze słoiczka bulion WINIARY i wodę, przyprawiamy do smaku papryką, zmielonym kminkiem oraz pieprzem i solą. Dodajemy wystudzoną i przesmażoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy cienkie, okrągłe placki wielkości 15-20 cm. Na środku każdego placka układamy łyżkę stołową farszu. Brzegi ciasta składamy w stożek z fałdami i dobrze sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie. Gotowe!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Składniki ciasta (mąka, jajko, gorąca woda) umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    10 min
    Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.
  • Krok 5

    5 min
    Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.
Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 1 z 5

Składniki ciasta (mąka, jajko, gorąca woda) umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 2 z 5

Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 3 z 5

Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 4 z 5

Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 5 z 5

Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
T Tomek

Dobry wieczór, czy mięso mielone wcześniej smażymy czy gotujemy?

Winiary
Expert

Tomku, dodajemy surowe mięso.

B Beata

Sorry, ale wykrojenie krążka ciasta o średnicy 15-20 cm sprawi, że to nie będą żadne pierożki gruzińskie, ale pierogi-giganty. W Gruzji nikt takiego ogromniastego chinkali nie robi

Winiary
Expert

Beato, to zależy od przepisu i indywidualnych upodobań. Gruzini wycinają ciasto na chinkali zarówno szklanką, jak i większymi "foremkami", nawet do 20 cm średnicy. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tanie gotowanie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Wareniki z twarogiem i wiśniami

    Wareniki z twarogiem i wiśniami

    46 min Łatwy
  • Pierogi zero waste z mięsem

    Pierogi zero waste z mięsem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Wareniki z mięsem i kapustą

    Wareniki z mięsem i kapustą

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu