Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

3
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
500  g
Mięso mielone wieprzowe
1  łyżeczka
Słodka papryka
1 
Cebula
220  ml
Woda
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Kminek
1  szklanka
Woda
1  łyżka
Bulion wołowy w słoiku WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18 g
Węglowodany
48.93 g
Tłuszcze
14.54 g
Wartość energetyczna
406.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
15 min
Składniki ciasta (mąka, jajko, gorąca woda) umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.
Krok 2
5 min
Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3
5 min
Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
10 min
Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.
Krok 5
5 min
Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.
Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 1 z 5

Składniki ciasta (mąka, jajko, gorąca woda) umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 2 z 5

Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 3 z 5

Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 4 z 5

Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 5 z 5

Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.

Dla fanów mącznych dań proponujemy chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie z mięsnym farszem. Przyrządzane są z mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny lub mieszanki różnych rodzajów mięs. Jeśli masz wprawę w robieniu klasycznych pierogów, to chinkali nie powinny przysporzyć Ci większego kłopotu. Mięso na farsz połącz z Bulionem wołowym WINIARY– dzięki temu wydobędziesz z pierożków całą głębię smaku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18g / 19%
Węglowodany
48.9g / 49%
Tłuszcze
14.5g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
T Tomek
.

Dobry wieczór, czy mięso mielone wcześniej smażymy czy gotujemy?

B Beata
.

Sorry, ale wykrojenie krążka ciasta o średnicy 15-20 cm sprawi, że to nie będą żadne pierożki gruzińskie, ale pierogi-giganty. W Gruzji nikt takiego ogromniastego chinkali nie robi

Winiary
.
Expert

Beato, to zależy od przepisu i indywidualnych upodobań. Gruzini wycinają ciasto na chinkali zarówno szklanką, jak i większymi "foremkami", nawet do 20 cm średnicy. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy