Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
19g / 19%
Węglowodany
50.2g / 48%
Tłuszcze
15.2g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

+

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Wróć

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

(3)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
250  g
Mięso mielone wieprzowe
1  łyżeczka
Słodka papryka
1 
Cebula
110  ml
Woda
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Kminek
1  szklanka
Woda
1  łyżka
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.99 g
Węglowodany
50.16 g
Tłuszcze
15.23 g
Wartość energetyczna
420.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dla fanów mącznych dań proponujemy chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie z mięsnym farszem. Przyrządzane są z mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny lub mieszanki różnych rodzajów mięs. Jeśli masz wprawę w robieniu klasycznych pierogów, to chinkali nie powinny przysporzyć Ci większego kłopotu. Mięso na farsz połącz z Bulionem wołowym WINIARY– dzięki temu wydobędziesz z pierożków całą głębię smaku.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Składniki ciasta (mąka, jajko, gorąca woda) umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    10 min
    Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.
  • Krok 5

    5 min
    Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.
Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 1 z 5

Składniki ciasta (mąka, jajko, gorąca woda) umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 2 z 5

Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 3 z 5

Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 4 z 5

Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 5 z 5

Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
T Tomek

Dobry wieczór, czy mięso mielone wcześniej smażymy czy gotujemy?

Winiary
Expert

Tomku, dodajemy surowe mięso.

B Beata

Sorry, ale wykrojenie krążka ciasta o średnicy 15-20 cm sprawi, że to nie będą żadne pierożki gruzińskie, ale pierogi-giganty. W Gruzji nikt takiego ogromniastego chinkali nie robi

Winiary
Expert

Beato, to zależy od przepisu i indywidualnych upodobań. Gruzini wycinają ciasto na chinkali zarówno szklanką, jak i większymi "foremkami", nawet do 20 cm średnicy. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tanie gotowanie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zielone pierogi ze szpinakiem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Pierogi zero waste z mięsem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kopiec kreta

    3 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu