Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka pszenna
1 
Jajko
500 g
Mięso mielone wieprzowe
1 łyżeczka
Słodka papryka
1 
Cebula
220 ml
Woda
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Kminek
1 szklanka
Woda
1 łyżka
Bulion wołowy w słoiku WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
14.54 g
Wartość energetyczna
406.38 kcal
Węglowodany
48.93 g
Białko
18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
15 min
Składniki ciasta (mąka, jajko, gorąca woda) umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.
Krok 2
5 min
Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3
5 min
Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
10 min
Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.
Krok 5
5 min
Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.
Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 1 z 5

Składniki ciasta (mąka, jajko, gorąca woda) umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 2 z 5

Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 3 z 5

Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 4 z 5

Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Krok 5 z 5

Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.

Dla fanów mącznych dań proponujemy chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie z mięsnym farszem. Przyrządzane są z mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny lub mieszanki różnych rodzajów mięs. Jeśli masz wprawę w robieniu klasycznych pierogów, to chinkali nie powinny przysporzyć Ci większego kłopotu. Mięso na farsz połącz z Bulionem wołowym WINIARY– dzięki temu wydobędziesz z pierożków całą głębię smaku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika