Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
54.6g / 30%
Węglowodany
69.9g / 39%
Tłuszcze
23.7g / 30%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

+

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Wróć

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

(0)
2 godz 15 min
Łatwy
Autorem przepisu jest MAREK_S

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna 200g
250  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
20  g
Drożdże
1  Płaska łyżka
Cukier
50  g
Masło
2  łyżek
Gęsty jogurt naturalny
100  g
Mozzarella
200  g
Bryndza
1 
Jajko
1  łyżeczka
Kumin
trochę
Pieprz i sól
2 
Pierś Z Kurczaka
1 
Papryczka chili
2  pęczków
Kolendra
3  ząbków
Czosnek
3 
Pomidory
2 
Cebula
1  łyżka
Masło
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
54.59 g
Węglowodany
69.88 g
Tłuszcze
23.67 g
Wartość energetyczna
685.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kuchnia gruzińska, dzięki swojej sytości i wspaniałemu, wyrazistemu smakowi, jest coraz popularniejsza również nad Wisłą. W tym wydaniu, chaczapuri łączymy z kurczakiem w cebuli i pomidorach, razem daje nam to bardzo obfity i smaczny obiad, którym z powodzeniem pożywi się cała rodzina. Smacznego!

Przygotowanie

135 min
  • Krok 1

    10 min
    Chaczapuri - gruziński chlebek z serem: Drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj, i wraz z cukrem dodaj do mąki. Dolej jogurt lub maślankę oraz ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrób w misce, dodając rozpuszczone na patelni masło, po czym przenieś na deskę, podsypując ją wcześniej mąką, aż do dokładnego połączenia się składników i uzyskania pulchnej, delikatnej konsystencji.
  • Krok 2

    1 min
    Odłóż ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką, aby nie wysychało.
  • Krok 3

    5 min
    Pokruszoną bryndzę i drobno posiekany ser mozzarella przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z jajkiem, pieprzem i roztartymi ziarnami kminu rzymskiego.
  • Krok 4

    10 min
    Ciasto podziel na części i rozwałkuj na duże okrągłe placki grubości 1 cm. Na każdy placek nałóż równomiernie farsz. Brzegi placków ponacinaj wokoło promieniście i załóż je na nadzienie. Aby się lepiej lepiło, możesz posmarować brzegi wodą lub roztrzepanym jajem. Lekko rozwałkuj wierzch każdego placka z serowym farszem.
  • Krok 5

    1 min
    Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Po upieczeniu odstaw placki do przestygnięcia.
  • Krok 6

    10 min
    Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w długie paski. W dużej misce zamarynuj w oleju, dodając przyprawę ZIARENKA SMAKU oraz doprawiając pieprzem, posiekaną ostrą papryczką, ząbkiem posiekanego czosnku, roztartymi ziarnami kminu rzymskiego i dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.
  • Krok 7

    1 min
    Całość wymieszaj i odstaw, aby składniki się dobrze przegryzły.
  • Krok 8

    5 min
    Sparz i obierz ze skórki pomidory oraz usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój tak przygotowane pomidory w duże kawałki, a cebule w grube plastry.
  • Krok 9

    1 min
    Zamarynowanego kurczaka wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż go na złoty kolor z obu stron.
  • Krok 10

    5 min
    Mięso przełóż w ciepłe miejsce, na patelni usmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj ją do kurczaka.
  • Krok 11

    1 min
    Pomidory wrzuć na patelnię, dopraw solą, pieprzem i roztartym kminem rzymskim, dolej trochę wody, masła, posyp posiekaną świeżą kolendrą i chwilę podduś. Na koniec dodaj usmażonego kurczaka i cebulę, przykryj i duś przez 10 minut. Wyłóż na talerze i podawaj z pokrojonym na kawałki chlebkiem chaczapuri.
Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 1 z 11

Chaczapuri - gruziński chlebek z serem: Drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj, i wraz z cukrem dodaj do mąki. Dolej jogurt lub maślankę oraz ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrób w misce, dodając rozpuszczone na patelni masło, po czym przenieś na deskę, podsypując ją wcześniej mąką, aż do dokładnego połączenia się składników i uzyskania pulchnej, delikatnej konsystencji.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 2 z 11

Odłóż ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką, aby nie wysychało.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 3 z 11

Pokruszoną bryndzę i drobno posiekany ser mozzarella przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z jajkiem, pieprzem i roztartymi ziarnami kminu rzymskiego.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 4 z 11

Ciasto podziel na części i rozwałkuj na duże okrągłe placki grubości 1 cm. Na każdy placek nałóż równomiernie farsz. Brzegi placków ponacinaj wokoło promieniście i załóż je na nadzienie. Aby się lepiej lepiło, możesz posmarować brzegi wodą lub roztrzepanym jajem. Lekko rozwałkuj wierzch każdego placka z serowym farszem.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 5 z 11

Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Po upieczeniu odstaw placki do przestygnięcia.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 6 z 11

Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w długie paski. W dużej misce zamarynuj w oleju, dodając przyprawę ZIARENKA SMAKU oraz doprawiając pieprzem, posiekaną ostrą papryczką, ząbkiem posiekanego czosnku, roztartymi ziarnami kminu rzymskiego i dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 7 z 11

Całość wymieszaj i odstaw, aby składniki się dobrze przegryzły.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 8 z 11

Sparz i obierz ze skórki pomidory oraz usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój tak przygotowane pomidory w duże kawałki, a cebule w grube plastry.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 9 z 11

Zamarynowanego kurczaka wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż go na złoty kolor z obu stron.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 10 z 11

Mięso przełóż w ciepłe miejsce, na patelni usmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj ją do kurczaka.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 11 z 11

Pomidory wrzuć na patelnię, dopraw solą, pieprzem i roztartym kminem rzymskim, dolej trochę wody, masła, posyp posiekaną świeżą kolendrą i chwilę podduś. Na koniec dodaj usmażonego kurczaka i cebulę, przykryj i duś przez 10 minut. Wyłóż na talerze i podawaj z pokrojonym na kawałki chlebkiem chaczapuri.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Calzone

    Calzone

    2 godz 50 min Średni
  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min
  • Chleb do żurku

    Chleb do żurku

    1 godz 50 min Łatwy
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu