Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gruziński lobio
Dodaj do CookBook

Gruziński lobio

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Czerwona fasola
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Oliwa z oliwek
350  g
Ketchup pikantny WINIARY
trochę
Sól i pieprz do smaku
0.5  łyżeczka
Mielona kolendra
trochę
Kminek mielony
trochę
Kolendra świeża
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
183.6 g
Wartość energetyczna
1364.5 kcal
Tłuszcze
46.1 g
Białko
52.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lobio to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, ormiańskiej i azerbejdżańskiej, którego podstawą jest fasola. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest skomplikowane. Warto od razu zrobić większą porcję i zawekować to, czego nie zjemy tego samego dnia. Dzięki temu będziemy mogli przygotować sycący obiad na bazie gruzińskiego lobio nawet wtedy, gdy będziemy mieć tylko chwilę na zrobienie posiłku.


Przepis na gruzińskie lobio

Kuchnia gruzińska jest bardzo smaczna i sycąca. A lobio jest kwintesencją tej kuchni. To pikantne, bardzo aromatyczne danie będzie doskonałym dodatkiem do posiłków lub zimną przekąską. Do tego przepisu możesz dodać ulubione warzywa, przyprawy, a nawet mięso mielone. Dzięki temu uzyskasz jeszcze ciekawszy efekt.

Zaletą lobio jest to, że trudno jest je zepsuć. Co więcej, w prosty sposób możesz dopasować je do tego, co lubisz, wykorzystując swoje ulubione składniki. Przygotowanie gruzińskiego lobio nie jest skomplikowane, poradzą sobie z tym nawet początkujący kucharze. Masz chęć poznać nieco kuchnię gruzińską? Sprawdź ten przepis!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    60 min
    Fasolę namocz przez noc w lekko osolonej wodzie. Wymień wodę, dodaj trochę soli i gotuj, aż będzie miękka.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z posiekanym czosnkiem.
  • Krok 3

    20 min
    Dodaj przyprawy, fasolę, ketchup WINIARY. Całość wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10-20 minut. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną kolendrę.
  • Krok 4

    5 min
    Przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i zapasteryzuj. Tak przygotowane lobio polecamy jako dodatek do dań głównych lub przekąsek.
Gruziński lobio

Krok 1 z 4

Fasolę namocz przez noc w lekko osolonej wodzie. Wymień wodę, dodaj trochę soli i gotuj, aż będzie miękka.

Gruziński lobio

Krok 2 z 4

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z posiekanym czosnkiem.

Gruziński lobio

Krok 3 z 4

Dodaj przyprawy, fasolę, ketchup WINIARY. Całość wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10-20 minut. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną kolendrę.

Gruziński lobio

Krok 4 z 4

Przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i zapasteryzuj. Tak przygotowane lobio polecamy jako dodatek do dań głównych lub przekąsek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia gruzińska
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    40 min Łatwy
  • Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    3 godz 50 min Łatwy
  • Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

    Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

    2 godz 15 min Łatwy
  • Grillowane gruzińskie chaczapuri z serem i pomidorami

    Grillowane gruzińskie chaczapuri z serem i pomidorami

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu