Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Gruziński lobio

Gruziński lobio

(0)
1 godz 30 min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Czerwona fasola
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Oliwa z oliwek
350  g
Ketchup pikantny WINIARY
trochę
Sól i pieprz do smaku
0.5  łyżeczka
Mielona kolendra
trochę
Kminek mielony
trochę
Kolendra świeża
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
52.36 g
Węglowodany
183.65 g
Tłuszcze
46.09 g
Wartość energetyczna
1364.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lobio to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, ormiańskiej i azerbejdżańskiej, którego podstawą jest fasola. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest skomplikowane. Warto od razu zrobić większą porcję i zawekować to, czego nie zjemy tego samego dnia. Dzięki temu będziemy mogli przygotować sycący obiad na bazie gruzińskiego lobio nawet wtedy, gdy będziemy mieć tylko chwilę na zrobienie posiłku.


Przepis na gruzińskie lobio

Kuchnia gruzińska jest bardzo smaczna i sycąca. A lobio jest kwintesencją tej kuchni. To pikantne, bardzo aromatyczne danie będzie doskonałym dodatkiem do posiłków lub zimną przekąską. Do tego przepisu możesz dodać ulubione warzywa, przyprawy, a nawet mięso mielone. Dzięki temu uzyskasz jeszcze ciekawszy efekt.

Zaletą lobio jest to, że trudno jest je zepsuć. Co więcej, w prosty sposób możesz dopasować je do tego, co lubisz, wykorzystując swoje ulubione składniki. Przygotowanie gruzińskiego lobio nie jest skomplikowane, poradzą sobie z tym nawet początkujący kucharze. Masz chęć poznać nieco kuchnię gruzińską? Sprawdź ten przepis!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    60 min
    Fasolę namocz przez noc w lekko osolonej wodzie. Wymień wodę, dodaj trochę soli i gotuj, aż będzie miękka.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z posiekanym czosnkiem.
  • Krok 3

    20 min
    Dodaj przyprawy, fasolę, ketchup WINIARY. Całość wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10-20 minut. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną kolendrę.
  • Krok 4

    5 min
    Przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i zapasteryzuj. Tak przygotowane lobio polecamy jako dodatek do dań głównych lub przekąsek.
Gruziński lobio

Krok 1 z 4

Fasolę namocz przez noc w lekko osolonej wodzie. Wymień wodę, dodaj trochę soli i gotuj, aż będzie miękka.

Gruziński lobio

Krok 2 z 4

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z posiekanym czosnkiem.

Gruziński lobio

Krok 3 z 4

Dodaj przyprawy, fasolę, ketchup WINIARY. Całość wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10-20 minut. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną kolendrę.

Gruziński lobio

Krok 4 z 4

Przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i zapasteryzuj. Tak przygotowane lobio polecamy jako dodatek do dań głównych lub przekąsek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia gruzińska
  • Przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Sałatka wielowarzywna na zimę

    Sałatka wielowarzywna na zimę

    50 min Łatwy
  • Biszkopt z pięciu jaj

    Biszkopt z pięciu jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Naleśniki z mascarpone i owocami

    Naleśniki z mascarpone i owocami

    32 min Łatwy
  • Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    29 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu