Przepisy 294

Łatwość wykonania

Zaletą przekąsek jest łatwość ich przygotowania. Nie potrzeba też wielu składników. Większość przepisów sprowadza się do połączenia ze sobą kilku produktów. Nieco bardziej złożone kompozycje wymagają blendowania lub pieczenia, jednak wciąż ich zaletą jest krótki czas przygotowania.

Na ciepło i na zimno

Niewielką przekąskę można zrobić zarówno z warzyw, jak i z mięsa. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w wolnej chwili i zostawić w lodówce. Doskonale sprawdzą się surówki, smalce warzywne (np. z fasoli) czy galaretki. Klasyką są domowe konserwy czy kiełbasy. Doskonałą przekąską na ciepło są różnego rodzaju zapiekanki, tosty i sandwicze. Jeśli ma się więcej czasu, można tez upiec muffinki. Dla mniej cierpliwych doskonałym rozwiązaniem będą sałatki i pasty, które szczególnie sprawdzą się na imprezach. Możliwości jest naprawdę dużo.