Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Nems z krewetkami
Dodaj do CookBook

Nems z krewetkami

(0)
33 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
15 
Papier ryżowy
225  g
Krewetki gotowane Zobacz naszą wskazówkę
30  g
Makaron ryżowy
15  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
3  kostek
Bulion warzywny WINIARY
200  ml
Olej do smażenia
2  łyżeczek
Curry
50  g
Mleko kokosowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.1 g
Wartość energetyczna
318.7 kcal
Tłuszcze
28.6 g
Białko
8.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz kuchnię azjatycką? A może szukasz przepisu na proste i szybkie przekąski inspirowane kuchniami świata? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. To nasz przepis na nems, czyli smażone sajgonki z papieru ryżowego nadziewane krewetkami, makaronem ryżowym, grzybami i curry.


Nems – azjatyckie sajgonki na przekąskę

Smażone sajgonki są szczególnie popularne w Tajlandii i na Filipinach. To właśnie ta wersja sajgonek stała się inspiracją dla nems. W naszym przepisie na nems w miękki, namoczony papier ryżowy owijamy krewetki, makaron ryżowy, grzyby, przyprawę curry itd. Smak przekąsek podkreślają też kostki bulionu warzywnego WINIARY. Ale to nie jedyna opcja. Do nadzienia możesz wykorzystać inne warzywa, krewetki zastąpić innym mięsem, np. mięsem mielonym lub szarpaną wieprzowiną. Możliwości jakie daje ta przekąska danie jest więc nieskończenie wiele. Wszystko zależy od tego co lubisz i co masz pod ręką.

Usmażone na chrupko nems możesz podawać z sosem sojowym lub ulubionymi sosami WINIARY oraz lekką sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Makaron ryżowy i suszone grzyby zalej dużą ilością gorącej wody, a następnie odcedź.
  • Krok 2

    5 min
    Obierz krewetki. Posiekaj je razem z grzybami. Obierz cebulę i pokrój ją drobno.
  • Krok 3

    3 min
    Wymieszaj krewetki, cebulę, makaron ryżowy, grzyby. Rozdrobnij kostki bulionu warzywnego WINIARY w mleku kokosowym i dodaj curry.
  • Krok 4

    10 min
    Zanurzaj arkusze papieru ryżowego jeden po drugim w dużej ilości gorącej wody, aby je zmiękczyć. Zwilżony papier ryżowy połóż przed sobą na ściereczce i udekoruj łyżką farszu. Zawiń brzegi i mocno zwiń sajgonki. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
  • Krok 5

    10 min
    Rozgrzej olej do smażenia, zanurz sajgonki i poczekaj, aż się zarumienią. Odcedź i natychmiast podawaj.
Nems z krewetkami

Krok 1 z 5

Makaron ryżowy i suszone grzyby zalej dużą ilością gorącej wody, a następnie odcedź.

Nems z krewetkami

Krok 2 z 5

Obierz krewetki. Posiekaj je razem z grzybami. Obierz cebulę i pokrój ją drobno.

Nems z krewetkami

Krok 3 z 5

Wymieszaj krewetki, cebulę, makaron ryżowy, grzyby. Rozdrobnij kostki bulionu warzywnego WINIARY w mleku kokosowym i dodaj curry.

Nems z krewetkami

Krok 4 z 5

Zanurzaj arkusze papieru ryżowego jeden po drugim w dużej ilości gorącej wody, aby je zmiękczyć. Zwilżony papier ryżowy połóż przed sobą na ściereczce i udekoruj łyżką farszu. Zawiń brzegi i mocno zwiń sajgonki. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.

Nems z krewetkami

Krok 5 z 5

Rozgrzej olej do smażenia, zanurz sajgonki i poczekaj, aż się zarumienią. Odcedź i natychmiast podawaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Entrant
  • Kuchnia azjatycka
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu