Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Dodaj do CookBook

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

(0)
36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Grzyby leśne (świeże lub mrożone) – u mnie podgrzybki
50  g
Suszone pomidory w oleju
1 
Cebula szalotka
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Tymianek suszony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.1 g
Wartość energetyczna
61.5 kcal
Tłuszcze
2.1 g
Białko
5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami to świetny dodatek do grzanek, które przyjemnie schrupać z przeróżnymi kremowymi zupami. Można też dodać ją prosto do miseczki z grzybowym kremem. Do przygotowania pasty grzybowej najlepiej wybrać borowiki lub podgrzybki, a nawet kurki lub rydze. Gotową pastę grzybową możemy przechowywać w lodówce dwa dni. Można też przygotować większą ilość i pasteryzować w niedużych słoiczkach.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    8 min
    Szalotkę kroimy w piórka i podduszamy na oleju (może być olej z suszonych pomidorów).
  • Krok 3

    5 min
    Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy, aż czosnek odda aromat (ok. pół minuty, minuta).
  • Krok 4

    8 min
    Dodajemy do cebuli pokrojone grzyby, dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.
  • Krok 5

    3 min
    Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
  • Krok 6

    5 min
    Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę (możemy też blendować krócej, żeby pozostały w paście wyczuwalne kawałki składników). Doprawiamy pastę solą i czarnym pieprzem.
  • Krok 7

    2 min
    Pastę grzybową nakładamy na świeżo przygotowane grzanki.
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 1 z 7

Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 2 z 7

Szalotkę kroimy w piórka i podduszamy na oleju (może być olej z suszonych pomidorów).

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 3 z 7

Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy, aż czosnek odda aromat (ok. pół minuty, minuta).

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 4 z 7

Dodajemy do cebuli pokrojone grzyby, dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 5 z 7

Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 6 z 7

Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę (możemy też blendować krócej, żeby pozostały w paście wyczuwalne kawałki składników). Doprawiamy pastę solą i czarnym pieprzem.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 7 z 7

Pastę grzybową nakładamy na świeżo przygotowane grzanki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Tapas
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasta z jajek z serem

    Pasta z jajek z serem

    20 min Łatwy
  • Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    45 min Łatwy
  • Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy
  • Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu