Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
ingredient_quantity
recipe ingredient
30dag
Grzyby leśne (świeże lub mrożone) – u mnie podgrzybki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami to świetny dodatek do grzanek, które przyjemnie schrupać z przeróżnymi kremowymi zupami. Można też dodać ją prosto do miseczki z grzybowym kremem. Do przygotowania pasty grzybowej najlepiej wybrać borowiki lub podgrzybki, a nawet kurki lub rydze. Gotową pastę grzybową możemy przechowywać w lodówce dwa dni. Można też przygotować większą ilość i pasteryzować w niedużych słoiczkach.
Przygotowanie
36 min
Krok 1
5 min
Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
8 min
Szalotkę kroimy w piórka i podduszamy na oleju (może być olej z suszonych pomidorów).
Krok 3
5 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy, aż czosnek odda aromat (ok. pół minuty, minuta).
Krok 4
8 min
Dodajemy do cebuli pokrojone grzyby, dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.
Krok 5
3 min
Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Krok 6
5 min
Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę (możemy też blendować krócej, żeby pozostały w paście wyczuwalne kawałki składników). Doprawiamy pastę solą i czarnym pieprzem.
Krok 7
2 min
Pastę grzybową nakładamy na świeżo przygotowane grzanki.
Krok 1
z
7
Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
z
7
Szalotkę kroimy w piórka i podduszamy na oleju (może być olej z suszonych pomidorów).
Krok 3
z
7
Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy, aż czosnek odda aromat (ok. pół minuty, minuta).
Krok 4
z
7
Dodajemy do cebuli pokrojone grzyby, dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.
Krok 5
z
7
Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Krok 6
z
7
Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę (możemy też blendować krócej, żeby pozostały w paście wyczuwalne kawałki składników). Doprawiamy pastę solą i czarnym pieprzem.
Krok 7
z
7
Pastę grzybową nakładamy na świeżo przygotowane grzanki.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0