Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

(0)
36min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Grzyby leśne (świeże lub mrożone) – u mnie podgrzybki
50  g
Suszone pomidory w oleju
1 
Cebula szalotka
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Tymianek suszony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.03 g
Węglowodany
7.1 g
Tłuszcze
2.12 g
Wartość energetyczna
61.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami to świetny dodatek do grzanek, które przyjemnie schrupać z przeróżnymi kremowymi zupami. Można też dodać ją prosto do miseczki z grzybowym kremem. Do przygotowania pasty grzybowej najlepiej wybrać borowiki lub podgrzybki, a nawet kurki lub rydze. Gotową pastę grzybową możemy przechowywać w lodówce dwa dni. Można też przygotować większą ilość i pasteryzować w niedużych słoiczkach.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    8 min
    Szalotkę kroimy w piórka i podduszamy na oleju (może być olej z suszonych pomidorów).
  • Krok 3

    5 min
    Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy, aż czosnek odda aromat (ok. pół minuty, minuta).
  • Krok 4

    8 min
    Dodajemy do cebuli pokrojone grzyby, dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.
  • Krok 5

    3 min
    Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
  • Krok 6

    5 min
    Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę (możemy też blendować krócej, żeby pozostały w paście wyczuwalne kawałki składników). Doprawiamy pastę solą i czarnym pieprzem.
  • Krok 7

    2 min
    Pastę grzybową nakładamy na świeżo przygotowane grzanki.
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 1 z 7

Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 2 z 7

Szalotkę kroimy w piórka i podduszamy na oleju (może być olej z suszonych pomidorów).

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 3 z 7

Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy, aż czosnek odda aromat (ok. pół minuty, minuta).

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 4 z 7

Dodajemy do cebuli pokrojone grzyby, dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 5 z 7

Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 6 z 7

Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę (możemy też blendować krócej, żeby pozostały w paście wyczuwalne kawałki składników). Doprawiamy pastę solą i czarnym pieprzem.

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Krok 7 z 7

Pastę grzybową nakładamy na świeżo przygotowane grzanki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Przekąska
  • Tapas
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem

    41 min Łatwy
  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

    52 min Łatwy
  • Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu