Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nawet największy fan tradycyjnych kanapek w końcu ma ochotę na powiew świeżości na talerzu. Może to być idealna okazja do tego, aby zastąpić wędlinę i ser czymś innym, wypróbowując np. pasty kanapkowe. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wymagających. Takich wrażeń dostarcza pasta z makreli wędzonej i jajek.
W 20 minut z kilku prostych składników przygotujesz coś, co zasmakuje Tobie i Twojej rodzinie, a dodatkowo pozwoli wprowadzić do diety wartościowe ryby. Nieco pikantnego smaku paście nadają czosnek i cebulka, ale jeśli wolisz, by pasta była jeszcze ostrzejsza, możesz dodać do niej odrobinę ketchupu pikantnego.
Zacznij od obrania makreli ze skóry i ości. Następnie jajka, cebulę i ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj majonez i musztardę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną pastę z makreli wędzonej można podawać od razu – najlepiej z ulubionym pieczywem albo grzankami. Kanapki warto udekorować zieleniną: świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Tym, co Cię zaskoczy, jest nietypowe połączenie kwaskowatych ogórków konserwowych z musztardą i ostrymi dodatkami. To te dwa składniki podkręcają smak wędzonej makreli i tworzą pastę, która zagości na Twoim stole na dobre!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Makrelę obierz ze skóry i ości.
Krok 2
10 min
Jajka, cebulę, ogórki pokrój w drobniutką kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 3
5 min
Dodaj majonez, musztardę, wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem (można dodać odrobinkę ketchupu pikantnego).
Krok 1
z
3
Makrelę obierz ze skóry i ości.
Krok 2
z
3
Jajka, cebulę, ogórki pokrój w drobniutką kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 3
z
3
Dodaj majonez, musztardę, wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem (można dodać odrobinkę ketchupu pikantnego).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
K
Klaudia
Wyśmienita
Winiary
Expert
My też chętnie ją robimy :)
M
Marek
Smaczna, dodaje siły na rozpoczęcie dnia :)
Winiary
Expert
To prawda, na takie śniadanie od razu chce się wstawać :)
D
Dziadek
ja zamiast konserwowego używam kiszonego - bardziej konkretny smak
Ale tak czy tak pasta suuuuuuper
Winiary
Expert
Dziękujemy! Cieszymy się, że Ci smakuje.
W
Wiechu
Jeszcze nie zrobiłem ale wiem, że będzie super. Czuję smak bez jedzenia.
Winiary
Expert
Daj znać, jak zrobisz! Makrela wędzona jest pyszna nawet bez dodatków, ale polecamy tę pastę - szczególnie do grzanek :)
Komentarze 4