Pasta z makreli wędzonej
20min
Łatwy
1
Makrela wędzona
4
Jajko
1
Cebula
3
Ogórki konserwowe
1 ząbek
Czosnek
2 łyżek
Musztarda
1 trochę
Pieprz
2 łyżek
1 trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
3.04 g
Węglowodany
0.81 g
Tłuszcze
3.19 g
Wartość energetyczna
84.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Makrelę obierz ze skóry i ości.
Krok 2
10 min
Jajka, cebulę, ogórki pokrój w drobniutką kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 3
5 min
Dodaj majonez, musztardę, wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem (można dodać odrobinkę ketchupu pikantnego).
Nawet największy fan tradycyjnych kanapek w końcu ma ochotę na powiew świeżości na talerzu. Może to być idealna okazja do tego, aby zastąpić wędlinę i ser czymś innym, wypróbowując np. pasty kanapkowe. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wymagających. Takich wrażeń dostarcza pasta z makreli wędzonej i jajek.
W 20 minut z kilku prostych składników przygotujesz coś, co zasmakuje Tobie i Twojej rodzinie, a dodatkowo pozwoli wprowadzić do diety wartościowe ryby. Nieco pikantnego smaku paście nadają czosnek i cebulka, ale jeśli wolisz, by pasta była jeszcze ostrzejsza, możesz dodać do niej odrobinę ketchupu pikantnego.
Zacznij od obrania makreli ze skóry i ości. Następnie jajka, cebulę i ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj majonez i musztardę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną pastę z makreli wędzonej można podawać od razu – najlepiej z ulubionym pieczywem albo grzankami. Kanapki warto udekorować zieleniną: świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Tym, co Cię zaskoczy, jest nietypowe połączenie kwaskowatych ogórków konserwowych z musztardą i ostrymi dodatkami. To te dwa składniki podkręcają smak wędzonej makreli i tworzą pastę, która zagości na Twoim stole na dobre!
W 20 minut z kilku prostych składników przygotujesz coś, co zasmakuje Tobie i Twojej rodzinie, a dodatkowo pozwoli wprowadzić do diety wartościowe ryby. Nieco pikantnego smaku paście nadają czosnek i cebulka, ale jeśli wolisz, by pasta była jeszcze ostrzejsza, możesz dodać do niej odrobinę ketchupu pikantnego.
Zacznij od obrania makreli ze skóry i ości. Następnie jajka, cebulę i ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj majonez i musztardę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną pastę z makreli wędzonej można podawać od razu – najlepiej z ulubionym pieczywem albo grzankami. Kanapki warto udekorować zieleniną: świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Tym, co Cię zaskoczy, jest nietypowe połączenie kwaskowatych ogórków konserwowych z musztardą i ostrymi dodatkami. To te dwa składniki podkręcają smak wędzonej makreli i tworzą pastę, która zagości na Twoim stole na dobre!
Komentarze 0