Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasta z makreli wędzonej i jajek

Pasta z makreli wędzonej i jajek

(11)
20min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest EWCIA

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Wegetariański
  • /
    Z twistem

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Makrela wędzona
4 
Jajko
1 
Cebula
3 
Ogórki konserwowe
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Musztarda
trochę
Pieprz
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.04 g
Węglowodany
0.81 g
Tłuszcze
3.19 g
Wartość energetyczna
84.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nawet największy fan tradycyjnych kanapek w końcu ma ochotę na powiew świeżości na talerzu. Może to być idealna okazja do tego, aby zastąpić wędlinę i ser czymś innym, wypróbowując np. pasty kanapkowe. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wymagających. Takich wrażeń dostarcza pasta z makreli wędzonej i jajek.

W 20 minut z kilku prostych składników przygotujesz coś, co zasmakuje Tobie i Twojej rodzinie, a dodatkowo pozwoli wprowadzić do diety wartościowe ryby. Nieco pikantnego smaku paście nadają czosnek i cebulka, ale jeśli wolisz, by pasta była jeszcze ostrzejsza, możesz dodać do niej odrobinę ketchupu pikantnego.

Zacznij od obrania makreli ze skóry i ości. Następnie jajka, cebulę i ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj majonez i musztardę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowaną pastę z makreli wędzonej można podawać od razu – najlepiej z ulubionym pieczywem albo grzankami. Kanapki warto udekorować zieleniną: świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Tym, co Cię zaskoczy, jest nietypowe połączenie kwaskowatych ogórków konserwowych z musztardą i ostrymi dodatkami. To te dwa składniki podkręcają smak wędzonej makreli i tworzą pastę, która zagości na Twoim stole na dobre!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Makrelę obierz ze skóry i ości.
  • Krok 2

    10 min
    Jajka, cebulę, ogórki pokrój w drobniutką kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj majonez, musztardę, wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem (można dodać odrobinkę ketchupu pikantnego).
Pasta z makreli wędzonej i jajek

Krok 1 z 3

Makrelę obierz ze skóry i ości.

Pasta z makreli wędzonej i jajek

Krok 2 z 3

Jajka, cebulę, ogórki pokrój w drobniutką kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Pasta z makreli wędzonej i jajek

Krok 3 z 3

Dodaj majonez, musztardę, wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem (można dodać odrobinkę ketchupu pikantnego).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Klaudia

Wyśmienita

Winiary
Expert

My też chętnie ją robimy :)

M Marek

Smaczna, dodaje siły na rozpoczęcie dnia :)

Winiary
Expert

To prawda, na takie śniadanie od razu chce się wstawać :)

D Dziadek

ja zamiast konserwowego używam kiszonego - bardziej konkretny smak Ale tak czy tak pasta suuuuuuper

Winiary
Expert

Dziękujemy! Cieszymy się, że Ci smakuje.

W Wiechu

Jeszcze nie zrobiłem ale wiem, że będzie super. Czuję smak bez jedzenia.

Winiary
Expert

Daj znać, jak zrobisz! Makrela wędzona jest pyszna nawet bez dodatków, ale polecamy tę pastę - szczególnie do grzanek :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Brak informacji o alergenach
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Jajka
  • Jesień
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Zima
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Tradycyjna sałatka jarzynowa

    2 godz 40 min Łatwy
  • Sałatka z młodych ziemniaków z wędzoną rybą  - podana w dużych szklankach

    Sałatka z młodych ziemniaków z wędzoną rybą - podana w dużych szklankach

    1 godz 10 min Łatwy
  • Sałatka z dorsza wędzonego z ogórkiem kiszonym

    Sałatka z dorsza wędzonego z ogórkiem kiszonym

    20 min Łatwy
  • Sałatka z indykiem

    Sałatka z indykiem

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu