Kruche babeczki z pastą
150min
Łatwy
125 g
Masło
1.5 szklanek
Mąka pszenna
0.5 łyżeczka
Sól
5 łyżek
Woda
200 g
Makrela wędzona
3 łyżek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
250 g
Twaróg półtłusty
1 pęczek
Szczypiorek
5
Rzodkiewka
2
Jajko gotowane na twardo
.
Wartości odżywcze
Białko
8.96 g
Węglowodany
11.31 g
Tłuszcze
15.6 g
Wartość energetyczna
316.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
150 min
Krok 1
120 min
BABECZKI :<br/><br/>Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać sól oraz schłodzone masło pokrojone na kawałki.Posiekać nożem. Następnie skropić lodowatą wodą.Wymieszać Zagnieść szybko ciasto.Uformować kulę,zawinąć w folię i włożyć na około 2 godziny do lodówki.
Krok 2
20 min
Schłodzone ciasto rozwałkować.Za pomocą szklanki wykroić krążki .Ciastem wylepić natłuszczone foremki o średnicy około 7 cm.Nakłuć widelcem.Na każdą wylepioną foremkę położyć kawałek śniadaniowego papieru.Nasypać po trochę grochu lub fasoli.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.220 st.C przez około 12 minut.Wyjąć,zdjąć papier z grochem .Ostudzić.
Krok 3
10 min
PASTA:<br/><br/>Oczyszczoną makrelę rozdrobnić, połączyć z majonezem ,serem,drobno posiekanym szczypiorem,starta na tarce rzodkiewką oraz jajkami pokrojonymi w drobną kostkę .Przyprawić do smaku solą i pieprzem.<br/>.Przygotowaną pastą napełnić babeczki.Przed podaniem udekorować natką pietruszki.<br/>SMACZNEGO.
Uwielbiam różnego rodzaju pasty. Ta, którą Państwu przedstawiam jest w moim domu numerem jeden. Podana w kruchych miseczkach ładnie się prezentuje. Cieszy nie tylko oko ,ale również podniebienie. Polecam na Wielkanoc.
Komentarze 0