Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżeczkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się z pod wiśni zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie wystudzić na sitku.
Mąką dokładnie posiekać z masłem. Pokruszone drożdże rozmieszać z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.
Posiekaną mąkę połączyć z rozmieszanymi drożdżami. Dodać dwa jajka, sól i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów.
Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.
Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 2