Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kruche rogaliki z wiśniami

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
32 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 Płaska łyżka
250 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 g
Mąka krupczatka
250 g
Masło
50 g
Wyciąg z ekstraktu drożdżowego
2 
Jajko
1 szklanka
Kwaśna śmietana
1 szczypta
Sól
3 płaskich łyżek
Cukier
1 kg
Wiśnie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
1 min
Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się z pod wiśni zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie wystudzić na sitku.
Krok 2
5 min
Mąką dokładnie posiekać z mąką. Pokruszone drożdże rozmieszać z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.
Krok 3
5 min
Posiekaną mąkę połączyć z rozmieszanymi drożdżami. Dodać dwa jajka, sól i zagnieść ciasto.
Krok 4
10 min
Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów.
Krok 5
10 min
Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.
Krok 6
5 min
Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.
Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 1 z 6

Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się z pod wiśni zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie wystudzić na sitku.

Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 2 z 6

Mąką dokładnie posiekać z mąką. Pokruszone drożdże rozmieszać z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.

Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 3 z 6

Posiekaną mąkę połączyć z rozmieszanymi drożdżami. Dodać dwa jajka, sól i zagnieść ciasto.

Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 4 z 6

Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów.

Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 5 z 6

Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.

Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 6 z 6

Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.

Rogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika