Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kruche rogaliki z wiśniami
Dodaj do CookBook

Kruche rogaliki z wiśniami

(2)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JENASIASTA
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

32 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  płaska łyżeczka
Cukier wanilinowy
250  g
Mąka pszenna
250  g
Mąka krupczatka
250  g
Masło
50  g
Drożdże
2 
Jajko
1  szklanka
Kwaśna śmietana
1  szczypta
Sól
3  płaskich łyżek
Cukier
1  kg
Wiśnie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17 g
Wartość energetyczna
150.1 kcal
Tłuszcze
8.2 g
Białko
3.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    1 min
    Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżeczkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się pod wiśniami zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie studzimy na sitku.
  • Krok 2

    5 min
    Mąkę dokładnie siekamy z masłem. Pokruszone drożdże rozprowadzamy z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.
  • Krok 3

    5 min
    Posiekaną mąkę łączymy z rozmieszanymi drożdżami. Dodajemy dwa jajka, sól i zagniatamy ciasto.
  • Krok 4

    10 min
    Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 części. Każdą część rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką i kroimy na 8 trójkątów.
  • Krok 5

    10 min
    Na krawędzi każdego kawałka nakładamy wiśnie i całość zawijamy w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki pieczemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Gotowe rogaliki polewamy lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.
Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 1 z 6

Krok 1 Krok 1 Krok 1

Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżeczkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się pod wiśniami zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie studzimy na sitku.

Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 2 z 6

Krok 2 Krok 2 Krok 2

Mąkę dokładnie siekamy z masłem. Pokruszone drożdże rozprowadzamy z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.

Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 3 z 6

Krok 3 Krok 3 Krok 3

Posiekaną mąkę łączymy z rozmieszanymi drożdżami. Dodajemy dwa jajka, sól i zagniatamy ciasto.

Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 4 z 6

Krok 4

Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 części. Każdą część rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką i kroimy na 8 trójkątów.

Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 5 z 6

Krok 5

Na krawędzi każdego kawałka nakładamy wiśnie i całość zawijamy w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki pieczemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.

Kruche rogaliki z wiśniami

Krok 6 z 6

Krok 6

Gotowe rogaliki polewamy lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.5 z 5
3.5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
11
22
00
00
11

Opinie

4

Gosia

A kiedy dodać cukier waniliowy?
Anonim (niezweryfikowany) 05/04/2023-08:19 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 06/13/2023-05:24 CEST
Gosia, cukier waniliowy dodajemy do wiśni (w 1 kroku przygotowania).
4

Adk

"Mąką dokładnie posiekać z mąką." Taaaaa... Jasne...
Anonim (niezweryfikowany) 01/22/2023-01:50 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/27/2023-02:56 CEST
Dziękujemy za czujność. Już poprawiamy przepis 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    2 godz Łatwy
  • Ciasteczka kruche z cynamonem

    Ciasteczka kruche z cynamonem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

    Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

    1 godz Łatwy
  • Ciasto kruche z lekką budyniową pianką i malinami

    Ciasto kruche z lekką budyniową pianką i malinami

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu