Kruche rogaliki z wiśniami
75min
Łatwy
1 Płaska łyżka
250 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 g
Mąka krupczatka
250 g
Masło
50 g
Drożdże
2
Jajko
1 szklanka
Kwaśna śmietana
1 szczypta
Sól
3 płaskich łyżek
Cukier
1 kg
Wiśnie
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
1 min
Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się z pod wiśni zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie wystudzić na sitku.
Krok 2
5 min
Mąką dokładnie posiekać z mąką. Pokruszone drożdże rozmieszać z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.
Krok 3
5 min
Posiekaną mąkę połączyć z rozmieszanymi drożdżami. Dodać dwa jajka, sól i zagnieść ciasto.
Krok 4
10 min
Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym mąką i przekroić na 8 trójkątów.
Krok 5
10 min
Na krawędzi każdego kawałka nałożyć wiśnie i całość zwinąć w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.
Krok 6
5 min
Gotowe rogaliki oblać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.
Rogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz.
Komentarze 0